• ca
  • es
  • en
Limpiar búsqueda

Suscríbete al boletín

Institut infància i adolescència
  • El Institut
    • ¿Quiénes somos?
    • Equipo
    • ¿Qué hacemos?
    • ¿Cómo lo hacemos?
    • Transparencia
    • Contacto
  • Proyectos
  • Blog
  • Noticias
  • Boletines

Resutado de la búsqueda por temas

Proyectos

Observatorio 0-17 BCN

ABIERTO | El objetivo del proyecto es mejorar el conocimiento y generar análisis periódicos sobre las vidas y los derechos de la infancia y la adolescencia de Barcelona para fortalecer las políticas locales que afectan a esta etapa vital de los ciudadanos de 0 a 17 años.

Ciudad jugable

ABIERTO | Trabajamos con el Ayuntamiento de Barcelona para acompañar y desarrollar una estrategia para que la ciudad amplíe, mejore y diversifique las oportunidades de juego en el espacio público para los niños y adolescentes de Barcelona y, al mismo tiempo, contribuya a una mejor vida comunitaria.

Covid-19 e infancia en Barcelona

ABIERTO | Laboratorio que sigue el impacto de la crisis sanitaria y social de la Covid-19 y de las medidas que se han tomado para combatirla en las vidas y los derechos de la infancia y la adolescencia de Barcelona. Este laboratorio se basa en el seguimiento de 27 investigaciones sociales de urgencia identificadas a nivel de ciudad, de Cataluña o del Estado.

Datos clave de infancia y adolescencia en Barcelona

ABIERTO | Proyecto que, a través de un informe anual, presenta y analiza los datos del Sistema Integral de Indicadores de la Infancia y la Adolescencia de Barcelona (SIIIAB).

Espacios familiares para la primera infancia

2017 | Acompañamos el Ayuntamiento de Barcelona en la reflexión sobre el modelo de espacios familiares municipales como servicio socioeducativo para la primera infancia.

Noticias

Iniciamos el camino para la elaboración del Plan de Infancia de Barcelona 2021-2030

19/01/2021

El Instituto Infancia y Adolescencia acompañará el Ayuntamiento de Barcelona en la definición y elaboración del nuevo Plan de Infancia 2021-2030, que se elaborará y revisará de manera participada, lo que supone un salto de las políticas municipales dirigidas a la infancia.

Aportamos perspectiva de infancia en el marco de la Time Use Week

27/11/2020

A partir del conocimiento generado por el programa «Hablan los niños y niñas: el bienestar subjetivo de la infancia en Barcelona», el Instituto Infancia y Adolescencia de Barcelona aporta las conclusiones principales y las demandas de los niños y niñas con respecto a los horarios y usos del tiempo durante la Time Use Week.

El Plan del juego en el espacio público suscita interés en foros y seminarios nacionales e internacionales

18/12/2019

El IIAB y el Ayuntamiento de Barcelona presentamos el Plan del juego en el espacio público y algunos enfoques específicos (como su vinculación con el verde, su aplicación en entornos desfavorecidos o el proceso participado por su elaboración), en diferentes encuentros y seminarios en Barcelona, Hospitalet, Valencia e Inglaterra.

Presentamos el Plan del juego en Leeds, en el seminario de pobreza de Child in the city

27/11/2019

La directora del Instituto Infancia y Adolescencia, Laia Pineda, ha explicado cómo se aplicará el Plan del juego en el espacio público de Barcelona con horizonte 2030 en los barrios más desfavorecidos de la ciudad y la necesidad de diseñar actuaciones contextualizadas en cada zona de la ciudad.

Barcelona debate sobre el juego de niños, niñas y adolescentes y el espacio público

08/02/2019

Más de 400 personas inscritas en la jornada Juego y ciudad, debaten y reflexionan en torno a la importancia social del juego y, especialmente, de la necesidad de garantizarlo y potenciarlo en los entornos urbanos.

Barcelona presenta el primer Plan de Juego en el espacio público

07/02/2019

El plan supone un cambio de paradigma en la visión del juego. Barcelona aspira a pasar de ser una ciudad con áreas de juegos infantiles a ser «una ciudad jugable». En este sentido, es un plan pionero y ambicioso que sitúa el juego y la actividad física al aire libre entre las políticas claves para hacer una ciudad más habitable y mejorar la vida de los vecinos y vecinas, empezando por la infancia.

Jornada de debate sobre la infancia y la adolescencia con nuevas diagnosis y retorno de la Agenda de los niños y niñas

20/11/2018

La jornada ha servido para presentar el Observatorio 0-17 BCN, compartir nuevos análisis, diagnosis y conocimiento general sobre la infancia y la adolescencia en la ciudad y compartir los retos de ciudad para mejorar la vida y los derechos de los más de 245.000 niños, niñas y adolescentes, que representan el 15% de los barceloneses.

Jornada La infancia y la adolescencia en Barcelona: presente y futuro

23/10/2018

Apúntate a la jornada La infancia y la adolescencia en Barcelona: presente y futuro que tendrá lugar el 19 de noviembre en el Espai Jove La Fontana, una jornada con un programa muy completo que servirá para presentar el Observatorio 0-17 BCN y los nuevos análisis y conocimiento generado sobre diferentes ámbitos de la vida de los niños y niñas.

Arranca el proceso participativo por el Plan del juego en el espacio público Barcelona

28/09/2018

Entre los meses de octubre y diciembre se llevará a cabo un proceso participativo abierto a toda la ciudadanía de Barcelona para redactar el Plan del juego en el espacio público con horizonte 2030 en la ciudad. Habrá sesiones presenciales y participación online.

Arranca el proceso para elaborar el Plan del juego en el espacio público

14/05/2018

Barcelona tindrà el seu primer un Pla del joc a l’espai públic amb hortizó 2030 i aquest pla de joc s’elaborarà de forma participada entre diferents persones expertes, entitats socials i referents municipals. El procés per a dur-lo a elaborar-lo ja ha començat i s’allargarà fins a finals d’any.

Proceso participativo con niños para co-crear espacios lúdicos

28/02/2018

¿Cómo hacer que Barcelona se convierta en una ciudad jugable más allá de las áreas de juego infantil? Este es el reto que ejemplificaremos a través de la transformación de dos áreas de juego en dos espacios lúdicos, co-creados por los propios niños que van a usarlos a través de un proceso participativo.

Barcelona avanza hacia una política de juego en el espacio público

23/02/2018

Barcelona cuenta con una estrategia para favorecer el derecho al juego de los niños, niñas y adolescentes en el espacio público que se concreta en la medida de gobierno Barcelona da mucho juego, una estratégia presentada en el Pleno Muncipal del 23 de febrero, a la que hemos contribuido muy activamente, tanto en el concepto como en la redacción y ejecución de parte de las actuaciones previstas.

Blog

Los niños y niñas quieren más tiempo libre y más libertad para decidir en qué invertirlo

24/11/2020

(Artículo publicado originariamente en eldiario.es). El ámbito con el que los niños se muestran menos satisfechos es el tiempo Concretamente, la mitad de los niños y niñas no están suficientemente satisfechos con su tiempo libre. Querrían tener…

Ciudad jugable y ciudad jugada: diagnosis de las oportunidades de juego en el espacio público de Barcelona

15/07/2019

(Artículo publicado originariamente en el Anuario Metropolitano de Barcelona 2018. Del barrio a la metrópolis. Anuario publicado en catalán). El artículo Ciudad jugable y ciudad jugada: diagnosis de las oportunidades de juego en el espacio…

Hacia una política de ciudad jugable

25/06/2018

(Articulo publicado originariamente en El Diario) Cada cual tiene sus memorias de juego de cuando era pequeño y no hay que tener un hijo o una hija para saber de la necesidad vital y del placer…

¿Qué pasa cuando preguntas a 4.000 chicos y chicas “cómo estás”?

17/07/2017

¿Cómo estàs? Es una pregunta que hacemos a nuestro entorno y que también nos hacen a menudo. No siempre es una cuestión fácil de responder. En Carles Capdevila comentaba que es “la pregunta más difícil”…

Mediateca

2021 Presentació

Presentació de l’Observatori 0-17 BCN, vides i drets de la infància i l’adolescència a la ciutat

Presentació de les principals línies de treball de l’Observatori 0-17 BCN, vides i drets de la infància i l’adolescència a la ciutat de Barcelona

2020 Informe

Covid-19 i infància a Barcelona: impactes en els drets de la infància i l’adolescència i respostes municipals

Avançament de resultats dels impactes de la covid-19 en la infància identificats per les recerques socials d’urgència, que també inclou un repàs de les actuacions impulsades pel govern de la ciutat.

2020 Resum executiu

Covid-19 i infància a Barcelona: impactes en els drets de la infància i l’adolescència i respostes municipals (resum executiu)

Resum executiu de l’informe d’avançament de resultats dels impactes de la covid-19 en la infància identificats per les recerques socials d’urgència.

2020 Presentació

Focus en gènere del Dades clau d’infància i adolescència 2019

Resum en clau de gènere de les dades presentades i recollides en l’informe Dades clau d’infància i adolescència.

2020 Resum executiu

Resum format revista del Dades clau d’infància i adolescència a Barcelona 2019

Amb l’edició 2019 llancem per primera vegada un resum de l’informe en format revista online. A partir de 23 preguntes, es fa un repàs a les principals dades que tenen a veure amb la infància i adolescència a Barcelona.

2020 Informe

Dades clau d’infància i adolescència a Barcelona 2019

Una diagnosi detallada sobre les condicions de vida dels nens, nenes i adolescents a la ciutat, a partir de 150 indicadors i amb un focus en gènere i desigualtats territorials.

2019 Resum executiu EN

Play Plan Barcelona Sumary

Executive summary of the «Plan for Play in public spaces, 2030 horizon in Barcelona».

2019 Article EN

Article: «A playable city and a city at play»

This article by Maria Truñó and Emma Cortés, published in the 2018 Metropolitan Yearbook of the IERMB, summarizes the evolution of play areas in Barcelona.

2019 Article

Article ‘Ciutat jugable i ciutat jugada: diagnosi de les oportunitats de joc a l’espai públic de Barcelona’

Article publicat a l’Anuari de l’IERMB que resumeix l’evolució dels espais de joc a Barcelona, explica la diagnosi de les oportunitats de joc ofereix, la creació d’un sistema d’indicadors i la generació d’una base de dades com a condició prèvia per al disseny i planificació del joc a la ciutat. 

2019 Nota de premsa

NP: Barcelona presenta el primer Pla del Joc a l’espai públic

Nota de premsa emesa per l’Ajuntament de Barcelona en motiu de la presentació del primer Pla del joc a l’espai públic, presentat a la jornada Joc i ciutat.

2019 Recull premsa

Recull d’aparicions als mitjans de la presentació del Pla del joc a l’espai públic

Recull de les aparicions als mitjans de comunicació del primer pla del joc a l’espai públic de Barcelona.

2019 Programa jornada

Programa Jornada Joc i ciutat

Programa de la Jornada Joc i ciutat: el pla del joc a l’espai públic de Barcelona organitzada per l’Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració de l’Institut Infància i Adolescència (6 de febrer de 2019).

2018 Informe

Dades clau d’infància i adolescència a Barcelona 2018

Informe Dades clau d’infància i adolescència a Barcelona 2018, que recull les últimes dades disponibles i està fet a partir d’un sistema integral d’indicadors d’infància i adolescència a nivell de ciutat.

2018 Programa jornada

Programa Jornada La infància i l’adolescència a Barcelona: present i futur

Programa de la jornada organitzada per l’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb l’Institut Infància i Adolescència, amb el títol La infància i l’adolescència a Barcelona: present i futur, que es realitza el 19 de novembre de 2018

2017 Informe

Etnografia àrees de joc

Informe sobre una observació etnogràfica a quatre àrees de joc de la ciutat de Barcelona, amb l’objectiu de fer una aproximació a la valoració i els usos que en fan les famílies. 

2016 Presentació

Baròmetre de la infància i les famílies a Barcelona

Presentació de l’Institut Infància dels principals resultats de la 1a onada del Baròmetre d’Infància i Famílies a Barcelona (2014).

2015 Informe

Temps de créixer, temps per créixer

Com transcorre el temps quotidià dels infants i adolescents? Quines característiques té el seu dia a dia? Com són els temps i els espais relacionats amb la família i l’educació, el lleure i l’entreteniment o…

2015 Recull premsa

Recull de premsa Baròmetre d’infància i famílies 2014

Recull de les notícies i articles publicats als mitjans de comunicació sobre el Baròmetre d’Infància i Famílies a Barcelona realitzat el 2014.

2015 Informe

Baròmetre d’infància i famílies a Barcelona (BIFAB 2014)

L’estudi analitza la situació actual de la pobresa i l’exclusió social infantil a la ciutat i l’impacte de la crisi econòmica a partir de les dades del Baròmetre d’Infància i Famílies a Barcelona realitzat a 2014. Posa de…

2013 Programa jornada

Trastorns, malestars i diversitat. Com abordem el TDAH?

Detall del programa de la jornada Trastorns, malestars i diversitat. Com abordem el TDAH? que va tenir com a objecte comprendre el TDAH més enllà del judici sobre la seva existència o la classificació diagnòstica…

2013 Informe

Trastorns, malestars i diversitat. Com abordem el TDAH?

Recull de les ponències presentades en el marc de la jornada Trastorns, malestars i diversitat. Com abordem el TDAH?. Aquests són els temes inclosos a la publicació: Ciència i subjectivitat: el cas del TDAH El…

2013 Vídeo

Parlem del trastorn per dèficit d’atenció per hiperactivitat. CATALUNYA RÀDIO

Podcast del programa El matí de Catalunya Ràdio de 11 de febrer de 2013. Manel Fuentes analitza les causes i els problemes que ocasiona el TDAH amb Joan Ramon Laporte, catedràtic de Farmacologia de la…

2013 Vídeo ES

Trastorns, malestars i diversitat. Com abordem el TDAH?

Vídeo resum de la jornada Trastorns, malestars i diversitat. Com abordem el TDAH?. La trobada, organitzada pel Ciimu (ara Institut Infància) va tenir lloc els dies 24 i 25 de gener de 2013 al Il·lustre…

2013 Vídeo ES

Trastorns, malestars i diversitat. Com abordem el TDAH?

Recull de la ponència Ciència i subjectivitat: el cas del TDAH presentada en el marc de la jornada Trastorns, malestars i diversitat. Com abordem el TDAH?. La trobada, organitzada pel Ciimu (ara Institut Infància) va…

2013 Vídeo

Trastorns, malestars i diversitat. Com abordem el TDAH? (VíDEO 3)

Recull de la taula rodona Noves mentalitats: infants poc atents i molt moguts realitzada en el marc de la jornada Trastorns, malestars i diversitat. Com abordem el TDAH?. Inclou les ponències TDAH, de la noció…

2013 Vídeo

Trastorns, malestars i diversitat. Com abordem el TDAH? (VíDEO 4)

Recull de la taula rodona Noves mentalitats: infants poc atents i molt moguts realitzada en el marc de la jornada Trastorns, malestars i diversitat. Com abordem el TDAH?. Inclou la ponència La petita xarxa d’acompanyament:…

2013 Vídeo ES

Trastorns, malestars i diversitat. Com abordem el TDAH?

Recull de la taula rodona Implicacions legals i psicosocials del diagnòstic i tractament del TDAH realitzada en el marc de la jornada Trastorns, malestars i diversitat. Com abordem el TDAH?. Inclou la ponència TDAH: ¿inquietuds…

2013 Vídeo

Trastorns, malestars i diversitat. Com abordem el TDAH?

Recull de la taula rodona Implicacions legals i psicosocials del diagnòstic i tractament del TDAH realitzada en el marc de la jornada Trastorns, malestars i diversitat. Com abordem el TDAH?. Inclou la ponència Drets dels…

2013 Vídeo

Trastorns, malestars i diversitat. Com abordem el TDAH?

Recull de la taula rodona Implicacions legals i psicosocials del diagnòstic i tractament del TDAH realitzada en el marc de la jornada Trastorns, malestars i diversitat. Com abordem el TDAH?. Inclou la ponència Drets dels…

2013 Vídeo

Trastorns, malestars i diversitat. Com abordem el TDAH?

Recull de la ponència Problemes de comportament a l’aula presentada en el marc de la jornada Trastorns, malestars i diversitat. Com abordem el TDAH?. La trobada, organitzada pel Ciimu (ara Institut Infància) va tenir lloc…

2013 Vídeo

Trastorns, malestars i diversitat. Com abordem el TDAH?

Recull de la ponència Medicalització dels infants i joves: el cas del TDAH presentada en el marc de la jornada Trastorns, malestars i diversitat. Com abordem el TDAH?. La trobada, organitzada pel Ciimu (ara Institut…

2013 Vídeo

Trastorns, malestars i diversitat. Com abordem el TDAH?

Recull de la ponència Com adonar-se a temps d’escoltar als nens i adolescents hiperactius presentada en el marc de la jornada Trastorns, malestars i diversitat. Com abordem el TDAH?. La trobada, organitzada pel Ciimu (ara…

2010 Informe

infància i futur. Noves realitats, nous reptes

L’estudi aborda l’organització de la vida dels infants en la societat actual i aporta dades sobre qui s’ocupa de criar-los, quines activitats fan com es relacionen amb els companys i fins a quin punt tot…

2010 Informe

Infants i Famílies a Barcelona

Un infant és un ciutadà, un individu que ha de ser tractat de la mateixa manera que els altres ciutadans i ciutadanes, i que té necessitats i interessos. És per això que cal construir una…

2010 Informe

Adolescents a Barcelona: estils de vida, àmbit educatiu i conductes relacionades amb la salut

Aquest estudi es proposa radiografiar les relacions dels i les adolescents barcelonins en els diferents territoris de sociabilitat en què transcorre la seva vida, tant les relacions intergeneracionals a la família com les relacions intrageneracionals…

2009 Presentació

Ratllats, burxats, xof i deprimits. Com els adolescents perceben el malestar i actuen davant l’adversitat

Ponència presentada el 20 de maig de 2009 a la seu del CIIMU al Campus Mundet a Barcelona. Formava part del cicle Cercle obert. que promou la creació d’un espai estable de diàleg, debat i formació per tal de donar…

2009 Informe

Informe de la inclusió social a Espanya 2009

L’objectiu de l’informe de la inclusió social a Espanya 2009 és actualitzar els indicadors més rellevants dels analitzats en l’informe del 2008 i conèixer millor la realitat que ens envolta, el perfil de les persones…

2008 Informe ES

III y IV Informe de aplicación de la convención sobre los Derechos del niño en España

Aquest informe recull les mesures adoptades per l’Estat espanyol per donar efecte als drets dels infants reconeguts en la Convenció sobre els Drets del Nen de 1989. Aquest document es centra en el període 2002-2006 a…

2008 Informe

Malestars: Infància, adolescència i famílies. III Informe sobre l’estat de la infància i les famílies. Vol.2/2

Aquest segon volum del III Informe, Malestars: infància, adolescència i famílies, és una compilació de la recerca en l’àmbit de la infància i les famílies, portada a terme a partir de metodologies qualitatives, i des de…

2008 Informe

Malestars: Infància, adolescència i famílies. III Informe sobre l’estat de la infància i les famílies. Vol.1/2

Aquest primer volum del III Informe, Malestars: infància, adolescència i famílies, és una compilació de la recerca en l’àmbit de la infància i les famílies, portada a terme a partir de metodologies qualitatives, i des…

2007 Presentació

Comportaments de risc i estils de vida dels adolescents. Viure perillosament?

Presentació de la ponència d’Àngel Martínez realitzada en el marc de la jornada de presentació del Panel de famílies i infància que va celebrar-se el 16 de maig de 2007 a la Casa de Mar de Barcelona.

2007 Programa jornada

Jornada de presentació del Panel de Famílies i Infància

Aquest és el programa de la jornada celebrada en motiu de la presentació del Panel de famílies i infància que va celebrar-se el 16 de maig de 2007 a la Casa de Mar de Barcelona.

2007 Informe

Diagnòstic: infància, adolescència i famílies al Raval

Aquest informe diagnòstic té com a finalitat incidir en la millora de les polítiques, les iniciatives socials i les dinàmiques comunitàries relacionades amb la infància, l’adolescència i les famílies del Raval. No només és un…

2007 Informe ES

La Infancia en cifras. Vol 2/2

La finalitat d’aquest informe és esdevenir una eina que permeti descriure, de forma continuada i periòdica la situació de la infància entre 0 i 18 anys i les seves famílies a Espanya en base a…

2007 Programa jornada

Jornades Festival de la Infància. Famílies que eduquen

Díptic amb el detall de la programació d’aquestes jornades organitzades pel CIIMU i el Festival de la Infància orientades a la reflexió sobre la situació i la convivència en les famílies i com aquestes afavoreixen…

2007 Informe

La infància i les famílies al districte d’Horta-Guinardó de Barcelona

L’anàlisi d’un territori limitat com és en aquest cas el Districte d’Horta – Guinardó permet contrastar les anàlisis més globals sobre l’estat de la infància i les famílies així com perfilar les dinàmiques internes pròpies…

2007 Informe

Infància, adolescència i família a Sant Quirze del Vallès

La finalitat del present estudi és contribuir a ampliar el coneixement sobre la situació i condicions de vida dels menors (0-18 anys) del municipi de Sant Quirze del Vallès i les seves famílies, amb especial…

2007 Informe

Programa Municipal per a la Infància i l’Adolescència 2007 -2010

Aquest informe ofereix informació de caràcter fonamental estadístic sobre les condicions de la infància (0-18 anys) de la ciutat de Barcelona realitzat en base als indicadors del Sistema d’Indicadors Clau d’Infància i Família del CIIMU….

2006 Informe ES

La Infancia en cifras. Vol 1/2

La finalitat d’aquest informe és esdevenir una eina que permeti descriure, de forma continuada i periòdica la situació de la infància entre 0 i 18 anys i les seves famílies a Espanya en base a…

2005 Informe

Joves i adolescents a la recerca d’identitat

L’estudi aprofundeix en la situació de les problemàtiques que viuen els i les joves com l’experiència educativa, l’accés al mon laboral, l’impacte dels mitjans de comunicació i d’altres formes de consum en la configuració de…

2005 Informe

Infància, famílies i canvi social a Catalunya. Informe 2004. Vol.1/2

Els infants avui són veritables agents socials, capaços d’opinar i fer aportacions socialment valuoses. Amb drets i llibertats que s’han de respectar, amb capacitats i competències que s’han de promoure. Les famílies, l’escola, la societat…

2002 Informe

La infància i les famílies als inicis del segle XXI. Informe 2002. Vol.3/5

L’objectiu d’aquest informe és analitzar les realitats, problemes i tendències que caracteritzen avui la vida de la infància en un ampli ventall de contextos com la família, l’educació i la transició al món laboral, la…

Institut infància i adolescència Institut infància i adolescència

info@institutinfancia.cat

930023255

@InstInfancia

  • ¿Quiénes somos?
  • Equipo
  • ¿Qué hacemos?
  • ¿Cómo lo hacemos?
  • Contacto

Los contenidos de este web están sujetos a una llicencia de Creative Commons si no se indica lo contrario Creative Commons logo

  • Aviso legal
  • Política de cookies
  • Accesibilidad
Este sitio web utiliza cookies propias y de terceros para mejorar la experiencia de navegación, y ofrecer contenidos y servicios de interés. Al continuar la navegación entendemos que se acepta nuestra política de cookies. Acepto Leer más
Política de cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necesarias
Siempre activado

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

No necesarias

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.