Covid-19 i infància a Barcelona

Des de l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona vàrem iniciar l’abril del 2020, coincidint amb l’inici de la pandèmia per la covid-19, el que vam anomenar “seguiment de recerques socials d’urgència”, és a dir, un seguiment d’aquelles iniciatives de recerca impulsades amb caràcter d’urgència per grups de recerca universitaris i equips de diferents institucions amb l’objectiu de conèixer els impactes concrets de la pandèmia i les mesures preses en les vides dels infants i adolescents en la garantia dels seus drets.

El Comitè dels Drets de l’Infant de les Nacions Unides ho ha dit ben clar: nens, nenes i adolescents han quedat afectats físicament, emocionalment i psicològica per les mesures preses durant l’inici de la pandèmia, especialment en països que van declarar estats d’emergència i confinaments obligatoris, com és el cas d’Espanya.

Però l’impacte de la pandèmia en les vides i els drets dels infants aniran molt més enllà de les conseqüències del confinament absolut durant 6 setmanes que es va imposar als infants i adolescents. Per això cal estudiar quins són els impactes a curt termini del confinament de la primavera del 2020, però també els impactes a mig i llarg termini de la mesura de confinament absolut, així com els impactes en la infància de l’anomenada “nova normalitat” amb restriccions intermitents, però prolongades en el temps. I, a més, veure com els afectarà la crisi social i econòmica derivada de la covid-19.

Des de l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona, seguint la nostra missió de generar i compartir coneixement que pugui orientar les polítiques públiques i la presa de decisions que afectin la infància i l’adolescència, seguirem fent un seguiment acurat de quins són els impactes de tota aquesta situació en les vides i drets de la infància a la ciutat.

Covid-19 i infància a Barcelona és un projecte dins de l’Observatori 0-17 BCN

Equip de projecte

Laia Pineda (direcció)
Mari Corominas (investigació)
Laia Curcoll (publicacions i comunicació)

El projecte a Twitter

Alguns fils de tuits interessants:
Els drets infants contra les cordes per la covid-19 (setembre 2020)
Article 1 any de pandèmia (març 2021)
Els efectes del confinament i la pandèmia en la infància i adolescència de Barcelona (juliol 2021)

Per seguir les novetats del projecte:
#Observatori17Bcn
#recercasocialurgència