Participem al Fòrum FEDAIA aportant coneixement sobre els impactes de la covid-19 en la infància i l’adolescència de Barcelona

22/11/2021

L’Institut Infància i Adolescència hem participat al 25è fòrum de la Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (FEDAIA) sota el títol “Atenció a la infància en l’era postpandèmia: balanç, tendències, i reptes de futur”. Concretament, l’IIAB participem en dues taules rodones. A la primera hi ha intervingut la investigadora de l’IIAB, Mari Corominas, que juntament amb  altres professionals han fet balanç del què ha passat, i també han valorat les tendències i els reptes de futur que han emergit en matèria d’infància a partir de la pandèmia.

Corominas ha explicat quins han estat els efectes de les mesures severes de l’inici de la pandèmia en els drets i el benestar de la infància, especialment per als infants en situació de vulnerabilitat a la ciutat de Barcelona. L’Institut Infància i Adolescència hem pogut respondre aquesta qüestió tan genèrica i transversal gràcies a haver impulsat el mateix mes d’abril de 2020 el projecte Covid-19 i infància a Barcelona a partir del qual hem identificat i fet seguiment de 32 recerques socials d’urgència (RSU). La presentació de Mari Corominas al Fòrum FEDAIA ha servit explicar els resultats i conclusions d’aquest seguiment. La principal és que els infants i adolescents són un dels col·lectius que més negativament ha viscut les mesures severes per combatre la covid-19, especialment els que es troben en situació de vulnerabilitat econòmica: no només per la privació material de la pobresa, sinó també pels efectes negatius de les mesures severes en la seva salut integral, sobre la convivència familiar o sobre les seves oportunitats educatives.

El dijous 25 de novembre, la Coordinadora Projecte Ciutat Jugable de l’IIAB, Emma Cortés, ha participat a la taula rodona sobre comunitat, espai i organització comunitària per aportar mirada d’infància i espai públic, i compartir els aprenentatges i reflexions que vam extreure del confinament absolut dels nens i nenes durant l’inici de la pandèmia i que ja vam recollir en l’article “L’espai públic garanteix necessitats vitals de la infància i iguala oportunitats de joc i salut“.

Projecte relacionat

Programa relacionat

Observatori 0-17 BCN

L’objectiu del programa és millorar el coneixement i generar anàlisis periòdiques sobre les vides i els drets de la infància i l’adolescència de Barcelona per enfortir les polítiques locals que afecten a aquesta etapa vital dels ciutadans entre els 0 i els 17 anys.

Programa relacionat

Ciutat jugable

Generem coneixement per desenvolupar estratègies de ciutat que ampliïn, millorin i diversifiquin les oportunitats de joc a l’espai públic per als infants i adolescents, contribuint a una millor vida comunitària.