Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
Juny 2022
 
 

El Pla d'infància a l'abast dels nens i nenes

Hem editat una infografia i un vídeo animat sobre el nou Pla d’infància de l’Ajuntament de Barcelona per tal d’explicar el pla als nens i nenes de la ciutat. Així, no només es garanteix el dret a la participació a l'hora d'elaborar el pla, sinó també el seu dret a rebre una informació adequada sobre les qüestions que els afecten. Descarregueu-vos la infografia i mireu el vídeo de només 3 minuts! (CAT) (CAST)

 
 
 

Reptes demogràfics i la infància

Presentem en un seminari sobre demografia de la UB el document “Reptes demogràfics: infància, famílies i ciutat”, a partir d’una lectura en clau demogràfica de l’informe Dades clau d’infància i adolescència a Barcelona 2021. La realitat poblacional actual planteja reptes demogràfics i socials importants, com ara la bretxa entre els fills desitjats i les realitats reproductives o la importància de construir ciutats més amables per a la infància i l'adolescència. (CAT) (CAST)

 
 
 

L'aposta per la ciutat jugable

Fa cinc anys vam impulsar i coordinar el grup de treball transversal dins l’Ajuntament de Barcelona “Espai públic, infància i adolescència”. Aquest mes de maig, cinc anys i mig després, celebrem el Dia Internacional del Joc i, sobretot, que avui Barcelona té una línia de política pública al voltant del joc a l'espai públic potent, pionera i inspiradora que acompanyem des de l'Institut Infància i Adolescència. A més, ciutat jugable estrena nova web! (CAT) (CAST)

 
 
 

El Parlen, reconegut internacionalment

El programa de recerca i participació infantil Parlen els nens i nenes ha estat recentment reconegut com a bona pràctica a nivell internacional en dos espais diferents: al banc d'experiències de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores i al Grup de Treball d’Infància i Joventut del fòrum de ciutats europees Eurocities, que aquest mes de maig s'ha reunit a Barcelona. (CAT) (CAST)

 
 
 

La pobresa infantil, un problema de primer ordre

La pobresa infantil és un problema de primer ordre, no només per als nens i nenes que viuen en aquesta situació sinó per a tota la ciutadania. A l'Estat espanyol, a Catalunya i a Barcelona, 3 de cada 10 infants viuen sota el llindar de la pobresa. La directora de l'Institut Infància i Adolescència, Laia Pineda, fa un repàs a les causes i els agreujants de la pobresa i també a algunes de les solucions, en aquest article publicat a Social.cat (CAT) (CAST)

 
 
 
 

Manifest sobre les pantalles i la infància

L’ús abusiu de pantalles durant la infància té efectes nocius tant en el desenvolupament cerebral, com en el desenvolupament físic, la salut en general i la salut emocional. Per això una seixantena d’entitats, entre elles l'Institut Infància i Adolescència, ens hem adherit al manifest sobre l’ús de les pantalles en la infància. L'objectiu del manifest és donar a conèixer els efectes nocius que ha proporcionat l'evidència científica de la sobreexposició a les pantalles i, alhora, fer propostes concretes que serveixin per a la prevenció.

 
 
 

Jaume Funes: "Si juguen, tot anirà millor"

Us recomanem aquest article de Jaume Funes al Diari Ara publicat el 28 de maig en motiu del Dia Internacional del Joc, titulat "Si juguen, tot anirà millor". En aquest article, Funes fa un seguit de reflexions al voltant de la importància del joc en la infància i que aquest estigui garantit, de la necessitat que els nens, nenes -i també adolescents- puguin ocupar i fer ús de l'espai públic, no només per a jugar, també per aprendre. I que tota la ciutat, en si mateixa, sigui un entorn educatiu en què s'hi puguin donar diferents formes d'aprenentatge.

 
 
 

Dades clau d'infància i adolescència a Barcelona 2021

Us proposem fer un cop d'ull a l'informe Dades clau d'infància i adolescència a Barcelona 2021. Es tracta de la 4a edició d'aquesta sèrie anual d'informes en què analitzem com són les vides i els drets de la infància i l'adolescència a la ciutat.  L'informe s’elabora a partir de l’anàlisi de 150 indicadors i la revisió dels darreres estudis sobre infància, i serveix com a base de seguiment del Pla d’infància de Barcelona 2021-2030.

 
 
Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
  Website institutinfancia.cat
  Twitter @InstInfancia
  Subscripció Subscriu-te
  Institut d'estudis regionals i metropolitans de Barcelona
  Website institutmetropoli.cat
  Twitter @InstMetropoli
  Subscripció Butlletí Institut Metropoli
 
Aquest correu s'ha enviat des de digital@institutinfancia.cat
Per què has rebut aquest butlletí? Si desitges donar-te de baixa clica aquí
Si vols modificar les dades de subscripció clica aquí
Plaça de la Vila de Gràcia, 6 baixos, 08012, Barcelona - Tel. 930023255