Europa vol mesurar el benestar infantil en el temps

27/06/2016

Quin és l’interès de mesurar el benestar d’infants i joves a nivell europeu? Podem construir una definició compartida de benestar? És viable fer-ho a través d’una enquesta longitudinal a escala europea? Com podem fer una recerca en la què infants i joves prenguin part? Aquestes són algunes de les preguntes del projecte europeu MY WEB i que, recentment, ha compartit amb l’Institut Infància.

Patis, camins i audiència: on som? on anem?

27/06/2016

Ens preguntem sobre els impactes, la rellevància social i educativa i les valoracions que en fan els protagonistes dels programes: camins escolars, patis oberts al barri i l’audiència pública als nois i noies. Estem dissenyant, amb l’IMEB, les avaluacions per tal de contribuir a la presa de decisions de responsables tècnics i polítics per millorar-los.

Tres doctorands se sumen a la tasca de l’Institut Infància

30/05/2016

A través de la convocatòria de beques per a doctorands hem ampliat l’equip de l’Institut Infància amb l’Albert Sànchez-Gelabert (UAB), el Pol Maceira (UB) i la Maria Josep Corominas (UVic-UCC). Tres incorporacions valuoses que contribuiran al desenvolupament dels projectes que estem engegant.

Reptes en polítiques educatives de Barcelona

30/05/2016

Quins són els principals reptes en les polítiques educatives de Barcelona? Com ampliar les oportunitats educatives d’infants i adolescents? Amb aquestes preguntes estem treballant en un primer informe sobre l’educació a la ciutat identificant punts forts i febles i estratègies per avançar en l’exercici del dret a l’educació en sentit ampli i que afavoreixi la igualtat d’oportunitats.

Què ens diuen els síndics?

30/05/2016

Els Síndics de Greuges són peces clau en la defensa i avenç dels drets d’infants i adolescents. Fan seguiment de les seves vulneracions i posen sobre la taula de les administracions recomanacions amb mesures concretes. Per això cal tenir molt present què ens diuen i aquí destaquem, en clau de Barcelona, propostes principals.

Arrenquem el vol com a nou equip

21/04/2016

Per fi ens podem presentar com a nou equip de l’Institut Infància que arrenca el vol de la nova etapa: com a directora la Maria Truñó, com a cap de coneixement l’Elena Sintes i com a cap de projectes Laia Pineda. Properament esperem poder anunciar noves incorporacions.

El lleure al cor de les polítiques educatives?

15/04/2016

El lleure és un dels àmbits amb més desigualtats educatives i, per això, considerem un bon horitzó el recent anunci de l’Ajuntament de Barcelona de promoure campaments urbans a l’estiu als quatre barris prioritaris del Besòs. Llancem 5 recomanacions per a tenir en compte.

Anem construïnt el nostre pla estratègic

06/04/2016

Aquest mes hem iniciat un procés participatiu sobre les bases del Pla Estratègic 2016-2020 Fins a l’estiu farem cinc sessions de treball amb una vintena de persones cada una que, a títol personal, aporten idees valuoses des de diverses perspectives i amb una mirada estratègica.

Viure la infància a Barcelona: parlem d’infàncies desiguals

18/03/2016

A Barcelona, 1 de cada 5 famílies té infants i el Baròmetre ens aporta nou coneixement sobre com viuen, tot agrupant-les en tres estrats segons la renda mitjana disponible del seu barri. Això, per primera vegada, ens permet anar més enllà dels promitjos de ciutat i comparar les condicions de desigualtat en les que creixen els nostres infants, tant materials com relacionals.