Presentació pública de l’informe Oportunitats Educatives a Barcelona 2016

12/04/2017

Barcelona té una sèrie de reptes a assolir per  avançar, tal com preveu la Llei d’educació, cap a la igualtat d’oportunitats educatives entre els seus infants i adolescents, que compensi les desigualtats de partida. En l’informe Oportunitats Educatives a Barcelona 2016: l’educació de la infància i l’adolescència a la ciutat, l’Institut identifica 17 reptes i fa 16 propostes d’orientacions de política pública local per encarar-los.

Així ho han explicat en roda de premsa la Tinenta de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, i la directora de l’Institut, Maria Truñó. L’informe es presentarà en Comissió plenària de Drets Socials de l’Ajuntament el proper 18 d’abril.

L’informe suposa l’inici d’un treball de recopilació, ordenació i anàlisi  temporal  i territorial sobre la situació de l’educació a la ciutat, que tindrà continuïtat, ja que s’ampliarà i es completarà periòdicament. La perspectiva és de drets i des d’una mirada àmplia que no redueix el dret a l’educació a l’escolarització, ja que es contempla en sentit ampli, des de la primera infància, passant per l’escola i l’institut, fins al lleure educatiu. Per altra banda, cal destacar l’oportunitat del moment en què arriba tenint en compte el context de canvi educatiu que s’està produint.

Però no només això, també s’ha destacat la utilitat de l’informe, ja que el document Oportunitats Educatives a Barcelona 2016 fa una diagnosi global de la situació de l’educació dels infants i adolescents a la ciutat i amb desagregació per districtes; identifica els principals reptes de ciutat  (17) i també proposa 16 línies d’orientació de política pública adreçades a situar l’educació com una prioritat de ciutat. A més, descriu algunes experiències educatives rellevants de Barcelona, que ja estan mirant de fer front als reptes identificats i que poden servir com a inspiració per altres iniciatives. Finalment també  apunta les necessitats  per aprofundir en la diagnosi de cara a fer seguiment i complementar indicadors i anàlisis en les properes edicions de l’informe.

 

Els mitjans se n’han fet ressò:

Els mitjans de comunicació s’han fet ressò dels continguts de l’informe. A continuació trobareu l’enllaç al recull de premsa complert i una breu selecció dels principals mitjans.

Recull de premsa compert

TV3: Importants contrastos educatius a Barcelona segons el districte

Betevé: Barcelona constata les desigualtats educatives segons el districte

Ara: Un alumne de Ciutat Vella suspèn gairebé 8 vegades més que un de Sarrià-Sant Gervasi

La Vanguardia: La ‘brecha educativa’ en Barcelona: las diferencias de éxito escolar entre distritos ricos y pobres

El País: El fracàs escolar maltracta els districtes més pobres de Barcelona

El Periódico: Un jove de Ciutat Vella té 8 vegades més risc de fracàs escolar que un de Sarrià

 

Veure la roda de premsa:

Podeu veure el vídeo íntegre de la roda de premsa

 

Descarregar l’informe:

Projecte relacionat