Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
Setembre 2023
 
 

Aportem mirada al futur model de ludoteques

Des de l'evidència acumulada a partir del programa Ciutat jugable i a partir d'una diagnosi sobre les ludoteques actuals, hem contribuït al document de bases pel futur Pla de ludoteques de Catalunya. Aquest document eixampla la idea tradicional de ludoteca i en reconeix el valor com a equipaments socioeducatius per al desenvolupament saludable de tots els infants, que poden vertebrar la vida social i cultural als barris mitjançant el joc.(CAT)(ES)

 
 
 

Assessorem Mollet per a ser una ciutat jugable

Presentem la diagnosi de les 50 àrees de joc i els 14 patis escolars de la ciutat de Mollet a l’Ajuntament, amb l'objectiu d'identificar reptes i propostes de millora que permetin avançar cap a la ciutat jugable. És la primera vegada que apliquem el sistema d’indicadors a la mida d’una ciutat més petita que Barcelona, la qual cosa suposa un pas endavant en la recerca sobre ciutat jugable i la seva escalabilitat a altres municipis. (CAT)(ES)

 
 
 

Fomentar el joc a l'aire lliure és promoure la salut

Emma Cortés publica un article a la revista "Tándem. Juego y espacio urbano" en què explica que dur a terme una política de foment del joc a l'espai públic no només és possible sinó que contribueix a revertir problemes greus en la infància. Com que hi ha una vinculació clara entre joc i activitat motriu d’intensitat alta, promoure el joc a l’aire lliure és promoure la salut, combatre l’obesitat infantil, el sedentarisme i l’ús excessiu de pantalles. (CAT)

 
 
 

Vine a les jornades sobre renaturalització

Ja estan obertes les inscripcions per les VII Jornades de Renaturalització d’Espais i Entorns Educatius que tindran lloc els dies 18, 19 i 20 d’octubre a la Nau Bòstik de Barcelona. Les jornades inclouen xerrades, taules rodones, espais d’intercanvi, taula de treball, visites guiades a centres educatius ja transformats i una exposició. Participem en la coorganització d'aquestes jornades en el marc del programa Ciutat Jugable. (CAT)(ES)

 
 
 
 

Expliquem Barcelona Ciutat Jugable al Brasil

Hem participat a la Primera Conferència Internacional sobre Espais Naturalitzats per a la Infància d'Amèrica Llatina, una conferència que ha tingut lloc a Sao Paulo i ha reunit professionals i institucions de diferents àmbits que promouen la salut i el benestar físic i mental a través del contacte amb la natura. Ens hi han convidat per explicar la transformació que ha fet la ciutat de Barcelona i, sobretot, el rol de l'Institut Infància com a pont entre coneixement i acció per tal de transformar la ciutat en base a la recerca i l'evidència. (CAT)(ES)

 
 
 

Erika Capasso: benestar urbà i ciutat participada

Recuperem aquesta entrevista amb Erika Capasso que li va fer el Diari de l'Educació el mes de març. La presidenta de la Fundació Innovació Urbana i membre de l'Ajuntament de Bolonya explica els avenços que està fent la seva ciutat per escoltar tota la ciutadania, especialment infants i joves i fa un paral·lelisme amb els canvis que ha fet Barcelona, per exemple amb els programes "Protegim escoles" i "Transformem els patis". És interessant la mirada de Capasso sobre el "benestar urbà" i també la manera d'explicar el potenciar de la coconstrucció de la ciutat per tal que tothom se la faci seva.

 
 
 

Drets dels infants, medi ambient i canvi climàtic

El Comitè dels Drets de l’Infant de les NNUU acaba de fer públic un document en castellà adreçat als infants sobre els drets de la infància i el mediambient, amb especial atenció al canvi climàtic. És l'adaptació childfriendly de la nova Observació General (la núm. 26) per subratllar la necessitat urgent d'abordar els efectes adversos de la degradació ambiental, que aclareix les obligacions dels estats d'abordar el dany ambiental i el canvi climàtic. El Comitè també explica com els drets de l’infant, en virtut de la Convenció sobre els Drets de l'Infant, s'apliquen a la protecció del medi ambient i confirma que els nens i nenes tenen dret a un entorn net, saludable i sostenible.

 
 
 

Manifest i guia per la prevenció i l'abordatge del suïcidi en la infància i l'adolescència

Les autolesions i la ideació suïcida en l’adolescència han augmentat molt en els darrers anys, especialment a partir de la pandèmia. I també ho ha fet el malestar en la infància. Ho sabem gràcies a la monitorització d'indicadors de l'Observatori 0-17 BCN i així ho hem pogut explicar en el 'Manifest de la Xarxa dels Drets de la Infància per la prevenció i l'abordatge del suïcidi en la infància i l'adolescència'. Ja es poden fer adhesions al manifest i descarregar-se la guia amb recursos pedagògics per la prevenció del suïcidi que han elaborat PDA Bullying i SEER. (CAT)(ES)

 
 
Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
  Website institutinfancia.cat
  Twitter @InstInfancia
  Subscripció Subscriu-te
  Institut d'estudis regionals i metropolitans de Barcelona
  Website institutmetropoli.cat
  Twitter @InstMetropoli
  Subscripció Butlletí Institut Metropoli
 
Aquest correu s'ha enviat des de digital@institutinfancia.cat
Per què has rebut aquest butlletí? Si desitges donar-te de baixa clica aquí
Si vols modificar les dades de subscripció clica aquí
Plaça de la Vila de Gràcia, 6 baixos, 08012, Barcelona - Tel. 930023255