Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
Octubre 2023
 
 

La lluita contra la pobresa infantil

La Generalitat de Catalunya ha acordat enllestir l’Estratègia de lluita contra la pobresa infantil a Catalunya en els propers mesos. Esperem que posi èmfasi en la millora de les condicions laborals de les famílies i en la garantia d'habitatge a preus assequibles per al conjunt de la població, perquè si no, serà com intentar omplir una banyera amb forats per on s’escapen totes les oportunitats. Compartim dades i reflexions en aquest article a Social.cat (CAT)(ES)

 
 
 

Així afecta la crisi de l'habitatge la infància

La inseguretat residencial afecta cada vegada més famílies de Barcelona, i té impactes i conseqüències en tots i cada un dels àmbits de la vida dels infants: impactes materials, educatius, relacionals i de salut, tant física com mental. I és que la crisi de l'habitatge és també una crisi d'infància. Expliquem els resultats d'una etnografia feta durant 4 anys seguint 20 famílies amb infants en situació d'inseguretat residencial en aquest article al Crític. (CAT)(ES)

 
 
 

El temps dels infants a la Time Use Week

Els nens i nenes no estan exempts del debat al voltant de la conciliació dels temps, però com es podria millorar la seva experiència en relació al temps a través de la política pública? N’hem parlat al taller sobre els temps dels infants de la Time Use Week 2023. La conclusió és que hi ha dos tipus de polítiques que es poden impulsar des de les administracions locals: les que promouen el temps de qualitat entre iguals i les que promouen el temps de qualitat en família. (CAT)(ES)

 
 
 

Infància i temps lliure: un nou equilibri?

Un dels àmbits de la vida pitjor valorats pels infants és la quantitat de temps lliure que tenen. Però, malgrat que molts demanen menys temps d’escola i més vacances, cal actuar des de la responsabilitat de proveir als infants amb les màximes oportunitats educatives per evitar els temps empobrits o, en el pitjor dels casos, temps segrestats per les pantalles. Ho expliquem en aquest article al Periódico. (CAT)(ES)

 
 
 

Comencem els Altaveus d'infants a les escoles

Ja han començat les sessions de treball a 14 escoles de la ciutat perquè diferents grups de nens i nenes presentin l’Agenda dels infants (2a edició) a la seva comunitat educativa: els altres infants de l'escola, les famílies i el claustre. A més, aquests mateixos nens i nenes presentaran l’Agenda dels Infants a l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, en un acte que es farà al novembre i que té el reconeixement de la Capitalitat Europea de la Democràcia 2023-2024. (CAT)(ES)

 
 
 
 

Participem al grup "Què funciona contra la pobresa infantil?"

Formem part del grup de persones expertes en polítiques d'infància del projecte Què funciona contra la pobresa infantil?, un projecte impulsat pel departament d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Unicef-Comitè Catalunya i Ivàlua. Aquest projecte parteix del plantejament que, per avançar en mitigar aquesta greu problemàtica, calen polítiques públiques ambicioses basades en la millor evidència disponible. En aquest sentit, aportem mirada sobre el tema i compartim coneixement a partir de les dades de l'Observatori 0-17 BCN.

 
 
 

Alba Lanau parla de pobresa infantil

Recuperem la ponència inaugural de la investigadora de la Universitat Pompeu Fabra i especialista en pobresa infantil, Alba Lanau, en el marc de les jornades sobre petita infància que es van fer al CUIMPB el passat mes de març. En la seva ponència, Lanau no només fa un retrat i dona dades sobre la pobresa infantil, sinó que, a més, explica quines són les seves causes i reflexiona sobre quins canvis i quin tipus de polítiques públiques caldrien per mitigar i resoldre la pobresa entre la població infantil. Us recomanem veure el vídeo complet de la ponència.

 
 
 

El cost de la pobresa infantil a Espanya

La pobresa infantil suposa menors oportunitats d'assolir un nivell d'estudis elevat, major precarietat laboral, feines pitjor remunerades i majors riscos de patir malalties físiques i mentals. De manera que la pobresa infantil acaba generant despesa pública en les etapes de joventut i adultesa, especialment despeses sanitàries i laborals. L'informe 'El cost de la pobresa infantil a Espanya' promogut per l'Alto Comisionado contra la Pobreza Infantil i realitzat per la Universitat d'Alcalà i la Universitat Pompeu Fabra estima en més de 63 mil milions d'euros anuals el cost de tenir aquestes taxes de pobresa infantil tan elevades.

 
 
 

Imaginem un obrellaunes

Eloi Mayordomo i Lara Navarro signen l'article "La lluita contra la pobresa infantil a Catalunya: imaginem un obrellaunes" en què analitzen quin és l'estat de la pobresa a casa nostra i com podria contribuir a mitigar-la la propera Estratègia de país contra la pobresa infantil a Catalunya. A l'article els autors exposen la necessitat d'anar més enllà de definir i aprovar una estratègia, i identifiquen les palanques clau que cal activar perquè l'Estratègia signifiqui de veritat un canvi substancial a la situació actual de pobresa en la infància que arrosseguem des de fa tants anys.

 
 
 

La inseguretat residencial impacta en la infància i l'adolescència

Amb aquest document breu d’una vintena de pàgines que funciona com el resum executiu sobre inseguretat residencial i infància (també disponible en castellà) és possible fer-se una idea de les principals conclusions d'aquest laboratori de recerca. El document inclou un repàs d’algunes de les dades quantitatives sobre la crisi de l’habitatge i la infància a Barcelona, així com les conclusions més qualitatives de la recerca i algunes cites literals destacades extretes de l’informe etnogràfic.

 
 
Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
  Website institutinfancia.cat
  Twitter @InstInfancia
  Subscripció Subscriu-te
  Institut d'estudis regionals i metropolitans de Barcelona
  Website institutmetropoli.cat
  Twitter @InstMetropoli
  Subscripció Butlletí Institut Metropoli
 
Aquest correu s'ha enviat des de digital@institutinfancia.cat
Per què has rebut aquest butlletí? Si desitges donar-te de baixa clica aquí
Si vols modificar les dades de subscripció clica aquí
Plaça de la Vila de Gràcia, 6 baixos, 08012, Barcelona - Tel. 930023255