Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
Novembre 2023
 
 

Els infants de Barcelona traslladen les seves demandes a l'Ajuntament

Uns 450 infants de 10 escoles de la ciutat han presentat l’Agenda dels Infants (2a edició) a la Tinenta de Drets Socials, Maria Eugènia Gay, i al Comissionat d'Infància, Javier Rodríguez. Els han traslladat les 11 demandes de l’Agenda i algunes de les idees d’acció que adrecen directament l’Ajuntament. Tots dos s'han compromès a donar una resposta a la primavera i a tenir-les en compte per l'actualització del Pla d'Infància. (CAT)(ES)

 
 
 

Què demanen els nens i nenes de Barcelona?

Els infants demanen, entre d'altres, més temps lliure i en família, acabar amb el bullying, no permetre cap violència contra els infants i més acompanyament en l’ús de les pantalles. L'Agenda dels Infants recull 11 demandes, 30 propostes i més de 100 idees d'acció adreçades a l'Ajuntament, les escoles, les famílies, altres agents socials i els mateixos infants. Ho explica la coordinadora del programa, Mari Corominas, en aquest article al Diari de l'Educació. (CAT)(ES)

 
 
 

D'on surt l'Agenda i per a què servirà?

L'Agenda dels Infants és un dels resultats del programa municipal de recerca social i participació infantil "Parlen els nens i nenes", que té per objectiu conèixer el benestar de la infància a la ciutat i escoltar les veus dels nens i nenes per incorporar-les en el disseny de polítiques d'infància. Un cop publicada, ara comença la fase de difusió de l’Agenda i de diàlegs sobre les demandes dels nens i nenes. (CAT)(ES)

 
 
 
 

Vídeo de les 11 demandes de l'Agenda dels Infants (2a edició)

No us perdeu aquest vídeo animat de només 2 minuts en què s'expliquen les 11 demandes de l'Agenda dels Infants (2a edició) i el procés de recerca que hi ha al darrere. El vídeo ha comptat amb la participació inestimable de sis nens i nenes de l’Escola Cervantes de Barcelona, que han posat la seva veu en aquest vídeo, en el marc del projecte de ràdio escolar que té l'escola. El vídeo té subtítols disponibles en català, castellà i anglès.

 
 
 

Compartim coneixement amb Saragossa i Gipuzkoa

Al llarg d’aquests dos últims anys hem pogut aportar la nostra experiència i coneixement al voltant del programa “Parlen els nens i nenes” a l’Ajuntament de Saragossa i la Diputació de Gipuzkoa. Hem contribuït a que aquestes dues institucions puguin preguntar “com esteu?” als seus infants i adolescents. Des de l'Institut Infància i Adolescència mantenim la voluntat de col·laborar amb administracions públiques que vulguin emprendre investigacions al voltant del benestar de la infància, així com acompanyar-les de processos participatius que afavoreixin el dret dels infants de ser escoltats. (CAT)(ES)(BASC)

 
 
 

Agenda de reptes per l’actualització del Pacte per a la Infància de Catalunya

La Secretaria d’Infància, Adolescència i Joventut ha presentat una Agenda amb els 25 reptes per millorar les condicions de vida dels infants i adolescents, que hauran de guiar l'actualització del Pacte per a la Infància de Catalunya del 2013. La Generalitat vol reforçar l’aliança entre administracions públiques (autonòmica i local) i sector social per afrontar els reptes actuals de la infància i l’adolescència. Infants i adolescents d'espais diversos han participat en la identificació dels reptes. L’Agenda acaba amb un decàleg dels 10 drets bàsics que reclamen. Unes veus que no hi poden faltar!

 
 
 

Manifest 20N del CNIAC sobre les violències envers la infància i l’adolescència

Enguany el 2n Congrés dels Infants i Adolescents del CNIAC s’ha centrat en el debat entorn la violència envers la infància i l’adolescència i també el Manifest 2023 del CNIAC que es publica anualment en commemoració del Dia Mundial dels Drets dels Infants i Adolescents. El CNIAC demana més campanyes per a la conscienciació sobre les violències, més i millors polítiques i lleis de reconeixement, protecció i reparació de les situacions de violència contra els infants, més ajudes per als infants afectats i el foment del diàleg com a mitjà principal per a reduir les violències.

 
 
 

The KidsRights Index Report 2023

Els nens i nenes de tot el món viuen en un escenari de "policrisi" post-pandèmica que posa en risc la garantia dels seus drets i que els aboca a un present i futur poc esperançadors. La crisi econòmica derivada de la guerra a Ucraïna, l'emergència climàtica i l'impacte negatiu de la COVID-19 en la disponibilitat i accés a serveis de salut són 3 dels factors a nivell mundial que destaca l'informe KidsRights Index 2023. Aquest ranking revisa anualment i per països l'estat de la infància en 5 àmbits: vida, salut, educació, protecció i entorn favorable als drets de la infància. Existeix una versió child-friendly en anglès.

 
 
 

L'Agenda dels Infants, en diferents formats i versions

L’Agenda dels Infants s’ha editat en diferents suports per facilitar la seva difusió. S’ha fet un esforç pel que fa a l’accessibilitat per a les persones amb discapacitat, amb un document accessible per a persones amb discapacitat visual i amb una versió lectura fàcil pensada per a les persones amb dificultats lectores. A més, s'han traduït al castellà i a l’anglès alguns dels materials.

> Agenda dels infants (2a edició)
> Agenda dels Infants (2a edició) en versió lectura fàcil
> Pòster de les 11 demandes en català, castellà i anglès
> Vídeo de les 11 demandes de l’Agenda dels infants (subtítols en català, castellà i anglès)
> Exposició Agenda dels Infants (de moment: al Poliesportiu Municipal Camp del Ferro, del 21 de novembre a l’1 de desembre)

 
 
Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
  Website institutinfancia.cat
  Twitter @InstInfancia
  Subscripció Subscriu-te
  Institut d'estudis regionals i metropolitans de Barcelona
  Website institutmetropoli.cat
  Twitter @InstMetropoli
  Subscripció Butlletí Institut Metropoli
 
Aquest correu s'ha enviat des de digital@institutinfancia.cat
Per què has rebut aquest butlletí? Si desitges donar-te de baixa clica aquí
Si vols modificar les dades de subscripció clica aquí
Plaça de la Vila de Gràcia, 6 baixos, 08012, Barcelona - Tel. 930023255