Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
Abril 2024
 
 

Jornada deliberativa sobre el Pla d'Infància

Prop d'un centenar de persones participen a la Jornada deliberativa sobre el Pla d'Infància de Barcelona amb l'objectiu de contribuir a la seva actualització pel període 2024-2027. El debat i reflexions s'han focalitzat en 5 temàtiques d’oportunitat detectades a partir de l’avaluació del període 2021-23 i de l’Agenda dels Infants, i tenint en compte els eixos transversals de pobresa i desigualtats. Són: Temps, fora escola i famílies; Salut i benestar digital; Bon tracte i violències; Adolescència i espai públic; i Participació i escolta. (CAT)(ES)

 
 
 

Aportem a la mesura de govern sobre benestar digital

Hem contribuït a l’elaboració de la mesura de govern de Benestar digital de la infància i l’adolescència a Barcelona, recentment aprovada per l’Ajuntament de Barcelona. Hem aportat visió i evidència, destacant la necessitat d’escoltar les veus dels nens, nenes i adolescents sobre aquesta qüestió. Els infants de la ciutat demanen a través de l'Agenda dels Infants "més ajuda per utilitzar les pantalles amb seguretat i per no enganxar-nos-hi". (CAT)(ES)

 
 
 

Els 4 àmbits de les polítiques familiars

La caiguda de la taxa de fertilitat, l’augment de l’esperança de vida i els canvis en les estructures familiars obliguen a revisar les polítiques públiques. Aquesta és la idea de partida del monogràfic sobre Crisi de natalitat i diversitat familiar publicat per la revista Barcelona Metròpolis en què s’hi inclou l’article “Les polítiques familiars com un assumpte públic, estratègic i rendible” d'Elisa Stinus. L'article identifica quatre grans àmbits d'actuació de les polítiques d'infància i família. (CAT)(ES)

 
 
 

Visiteu l'exposició sobre l'Agenda dels Infants

Durant tot el 2024 una exposició sobre l'Agenda dels Infants està itinerant per diferents biblioteques i equipaments de la ciutat amb l'objectiu d'apropar les demandes i propostes dels nens i nenes a la ciutadania. Us convidem a treure-hi el cap i, en cas que tingueu infants propers (fills/es, alumnes, infants del vostre centre, cau, esplai, etc.), a visitar-la amb ells i elles! Actualment està a la biblioteca Gabriel Garcia Márquez fins el 29 de maig. Consulteu tota la itinerància prevista al web. (CAT)(ES)

 
 
 

Les 11 demandes de l'Agenda dels Infants, analitzades una a una

El Diari de l’Educació publica una sèrie d’11 articles dedicats a explicar en detall les 11 demandes de l’Agenda dels Infants. Els articles reflecteixen la veu dels nens i nenes de Barcelona, explicant les seves demandes i també algunes de les propostes o idees concretes que traslladen a través de l’Agenda; i, en la majoria de casos, les complementa amb una mirada adulta de persones expertes en l’àmbit, que ajuda a comprendre millor allò que diuen els nens i nenes. (CAT)

 
 
 
 

Compartim coneixement a les sessions científiques de l'Agència de Salut Pública

Els contextos físics, emocionals i socials dels infants i adolescents, així com les seves condicions de creixement impacten de manera molt important en la seva salut. Ho hem explicat en diferents sessions científiques de l’Agència de Salut Pública de Barcelona a les quals hem estat convidades per compartir coneixement que hem generat des de l’Institut. Concretament, en l'àmbit de la inseguretat residencial, el temps i les relacions escolars. Podeu recuperar les ponències senceres de les companyes de l'institut al nostre web. (CAT)(ES)

 
 
 

Youarecitizen: fomentant la participació infantil i la identitat ciutadana

Imcitizen és un projecte europeu que promou la construcció de la identitat ciutadana infantil, incloent-los com a membres actius i compromesos a les seves comunitats. Ara ha publicat la caixa d'eines Youarecitizen. Aquesta proposta formativa ofereix eines per redefinir la participació infantil as centres educatius. La caixa d'eines és el fruit d'un procés col·laboratiu amb persones expertes i experiències a l'aula, i proposa tallers i recursos per involucrar la infància en processos de presa de decisions locals, nacionals i europees.

 
 
 

Calladeta estàs més maca?

Els infants de Barcelona ho tenen molt clar: desitgen ciutats, carrers i escoles que cuidin, i a on poder-se sentir lliures i segures. Potser és el moment de deixar de dir “Sembles una nena petita com si fos una cosa dolenta. Potser és el moment de trencar definitivament amb la idea que “calladeta estàs més maca” i escoltar els infants per aprendre’n. Així ho expliquen l'Anna Carreras Port, l'Alba González Castellví i l'Aida Rivas Moreno, de Vira Cooperativa en aquest article publicat al suplement Criatures que fa una lectura de l'Agenda dels Infants en clau feminista.

 
 
 

Ens adherim al Manifest dels Drets Digitals

El Manifest dels drets digitals de la infància i adolescència de Catalunya és un projecte participatiu de reflexió i reivindicació entorn dels drets de la infància i adolescència en l’entorn digital al voltant de la Carta catalana per als drets i les responsabilitats digitals. És un projecte impulsat per la Direcció General de Societat Digital del Govern de Catalunya que ha comptat amb la participació de 854 infants i adolescents. Aquest manifest es un dels resultats d'aquest projecte, a on els infants i adolescents exposen les seves demandes en relació als drets digitals.

 
 
 

Tornant a la realitat: el cas d'un club d'adolescents de Brooklyn

Compartim aquest reportatge publicat al New York Times, en què s'explica l'experiència del "Club Luddita". Es tracta d'un club fundat i integrat per nois i noies adolescents que promou l'alliberament de la dependència dels telèfons mòbils i les xarxes socials entre adolescents. Amb reunions setmanals a Brooklyn, els membres  d'aquest club fan activitats fora de la tecnologia, com llegir, pintar i explorar la ciutat. Fundat per Logan Lane, el club ofereix una alternativa a la cultura de les selfies i la dependència digital, buscant una vida més autèntica i en contacte amb la realitat analògica.

 
 
 

2023: un any d'impuls a la participació infantil

Ja està publicada a la nostra mediateca la Memòria 2023 de l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona, que ofereix una visió completa dels projectes realitzats durant el 2023 i el recompte de les diverses activitats realitzades des dels nostres tres eixos d’actuació. Com a novetat d’aquest any, la memòria inclou un esquema infogràfic en què s’explica com es connecten i s’interrelacionen els diferents projectes que duem a terme. Una manera molt gràfica d’adonar-se que bona part del valor afegit que aportem és la transversalització de la mirada d’infància dins la pròpia administració pública.

 
 
Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
  Website institutinfancia.cat
  Twitter @InstInfancia
  Subscripció Subscriu-te
  Institut d'estudis regionals i metropolitans de Barcelona
  Website institutmetropoli.cat
  Twitter @InstMetropoli
  Subscripció Butlletí Institut Metropoli
 
Aquest correu s'ha enviat des de digital@institutinfancia.cat
Per què has rebut aquest butlletí? Si desitges donar-te de baixa clica aquí
Si vols modificar les dades de subscripció clica aquí
Plaça de la Vila de Gràcia, 6 baixos, 08012, Barcelona - Tel. 930023255