Jornada Deliberativa sobre el Pla d’Infància de Barcelona

18/04/2024

Prop d’un centenar de persones ens hem reunit a l’Espai Jove La Fontana per debatre l’actualització del Pla d’Infància de Barcelona, en una jornada en què s’ha destacat la importància de les veus dels infants i també les aportacions de diferents professionals dedicats a la infància i l’adolescència.

L’espai jove la Fontana ha estat l’escenari d’una jornada significativa per al futur dels infants i adolescents de Barcelona: la Jornada Deliberativa sobre el Pla d’Infància, coorganitzada per l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona. Prop d’un centenar de persones han participat en aquest esdeveniment, que tenia com a objectiu principal contribuir a l’actualització per al període 2024-2027del Pla d’Infància 2021-2030, que també es va elaborar de forma col·laborativa.

La jornada ha estat marcada pel i les reflexions sobre les polítiques d’infància i adolescència de la ciutat, concretament en 5 temàtiques d’oportunitat detectades a partir de l’avaluació del primer període del pla (2021-2023), les demandes dels infants recollides a l’Agenda dels Infants, i tenint en compte tant els eixos transversals del Pla (pobresa infantil, desigualtats per gènere, discapacitat i origen) com també els nous compromisos de l’Ajuntament.

Així doncs, el gruix de la jornada ha consistit en sessions participatives a partir de 5 grups de treball que han identificat les principals problemàtiques de la infància i també les propostes que podria reforçar o impulsar l’Ajuntament de Barcelona en el període 2024-2027, al voltant de 5 temàtiques d’oportunitat:

  • Temps, fora escola i famílies
  • Salut i benestar digital
  • Bon tracte i violències
  • Adolescència i espai públic
  • Participació i escolta.

Tota aquesta feina servirà al Grup motor del Pla Infància BCN com a base per definir l’actualització del Pla d’Infància de Barcelona 2024-27.

La jornada ha comptat amb la presència de la comissionada d’Acció Social, Sònia Fuertes, que ha obert la jornada, subratllant la necessitat de continuar planificant les polítiques d’infància i adolescència de manera participativa i inclusiva. I també del Comissionat d’Infància, Javi Rodríguez, que ha tancat la jornada destacant la importància de tenir en compte les veus dels infants en aquest procés i agraint la participació de totes les persones presents (representants d’entitats socials, persones expertes en temes d’infància, i personal de l’Ajuntament de les diferents àrees i dels districtes). Ha anunciat també que al novembre es presentarà l’actualització del Pla d’Infància de Barcelona.

Projecte relacionat

Programa relacionat