Publicada l’Agenda dels Infants (2ed.): d’on surt i per a què servirà?

21/11/2023

L’Agenda dels Infants és fruit d’una metodologia de recerca i participació que combina una enquesta de benestar a nens i nenes d’entre 8 i 11 anys i diversos tallers participatius amb infants. Hem publicat un informe per explicar detalladament tota la recerca que hi ha al darrere de l’elaboració de l’Agenda dels Infants. Un cop publicada, ara comença la fase de difusió de l’Agenda i de diàlegs sobre les demandes dels nens i nenes.

L’Agenda dels Infants és un dels resultats del programa municipal de recerca social i participació infantil “Parlen els nens i nenes”. Es tracta d’un programa promogut per l’Ajuntament de Barcelona i desenvolupat per l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona que té per objectiu conèixer el benestar de la infància a la ciutat i escoltar les veus dels nens i nenes per incorporar-les en el disseny de polítiques d’infància.

L’Agenda dels Infants és fruit d’una metodologia de recerca i participació que combina la part quantitativa (enquesta a 5.000 infants d’entre 8 i 11 anys de la ciutat) i la part qualitativa (una seixantena de tallers participatius amb 2.000 d’aquests infants, per cointerpretar els resultats i recollir les seves propostes del benestar). El document de l’Agenda dels Infants és el resultat de l’anàlisi acurada de les seves propostes de millora, que es presenten com a 11 demandes dels infants i 30 propostes adreçades a tothom i, també, més de 100 idees d’acció per a la millora del benestar de la infància que els nens i nenes adrecen concretament a l’Ajuntament, les escoles, les famílies, altres agents socials com ara els mitjans de comunicació o els veïns i veïnes, i també a ells mateixos, ja que el benestar dels infants és corresponsabilitat de tothom. L’Agenda també inclou dades quantitatives sorgides de l’enquesta i frases literals dels infants recollides durant els tallers participatius.

Per conèixer més detalls sobre el procés d’elaboració de l’Agenda dels Infants, es pot consultar l’Informe de recerca per a l’elaboració de l’Agenda dels Infants (2a edició).

 

Per a què servirà l’Agenda dels Infants? 

Un cop els infants han presentat l’Agenda dels Infants a la tinenta de Drets Socials i el comissionat d’infància, s’obre la tercera fase del programa “Parlen els nens i nenes” que consisteix en la difusió de l’Agenda per part dels mateixos infants a partir de presentacions i diàlegs en diferents entorns.

Així doncs, d’entrada, 13 escoles de la ciutat de Barcelona han constituït un Altaveu d’Infants (amb representativitat a tots 10 districtes de la ciutat). Són nens i nenes que tenen l’encàrrec de difondre l’Agenda dels Infants a la seva comunitat educativa i d’obrir diàlegs al voltant de les seves demandes i propostes per, en sentit últim, assumir compromisos concrets de millora del benestar de la infància.

A la primavera del 2024, d’entre els nens i nenes participants al Altaveus d’Infants a les Escoles que ho desitgin, s’escolliran uns representants que passaran a formar part de l’Altaveu d’Infants de la Ciutat de Barcelona, que serà el grup d’infants que seguirà explicant i dialogant sobre l’Agenda dels Infants amb representants polítics, socials i territorials de la ciutat: persones adultes i òrgans municipals, com ara el Consell de Ciutat, l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva o els diferents grups polítics del consistori, entre d’altres.

A més, es farà una campanya de comunicació per difondre l’Agenda dels Infants que consistirà en l’enviament en paper de l’Agenda i del pòster a totes les escoles de primària de la ciutat de Barcelona així com als casals infantils i ludoteques i els centres oberts. També se’n es farà una tramesa electrònica a altres equipaments municipals que tenen a veure amb la infància, com ara instituts de secundària, centres cívics, biblioteques, o esplais i caus, entre d’altres.

A més, s’ha preparat una exposició de l’Agenda dels Infants que es podrà veure al poliesportiu municipal Camp del Ferro (Plaça d’Albert Badia i Mur, 1, 08027 Barcelona) del 21 de novembre a l’1 de desembre i, posteriorment, s’exposarà de manera itinerant per altres punts de la ciutat.

 

Un document amb diferents versions per assegurar la seva difusió i accessibilitat 

L’Agenda dels Infants s’ha editat en diferents suports per facilitar la seva difusió, especialment en el marc dels Altaveus d’Infants a les Escoles i l’Altaveu d’Infants de la Ciutat.

També s’ha fet un esforç pel que fa a l’accessibilitat per a les persones amb discapacitat, amb un document accessible per a persones amb discapacitat visual i amb una versió lectura fàcil pensada per a les persones amb dificultats lectores.

A més, s’ha fet un esforç per a tenir traduïts al castellà i l’anglès alguns dels materials.

Materials disponibles:

Projecte relacionat

Programa relacionat