El temps lliure és un dels àmbits de major insatisfacció entre els infants, però com es podria millorar l’experiència del temps dels infants a través de la política pública? N’hem parlat al taller sobre els temps dels infants en el marc de la Time Use Week 2023.
L’Institut Infància i Adolescència hem dinamitzat un taller sobre el temps dels infants, en el marc de la Time Use Week 2023, el congrés internacional que reflexiona al voltant dels usos del temps i que promou el coneixement i comparteix casos d’inspiració sobre polítiques del temps, que es duu a terme del 16 al 20 d’octubre amb seu a Barcelona i possibilitat de seguiment online.
El taller ha consistit en un intercanvi d’idees entre ciutats europees sobre les polítiques locals que poden donar resposta a les seves necessitats, que ha arrencat a partir de l’escolta de les necessitats dels infants. D’una banda, Elisa Stinus ha explicat quines són les demandes dels infants en relació al temps, unes demandes que es recullen a l’Agenda dels infants, resultat del programa Parlen els nens i nenes que es presentarà el proper mes de novembre. També s’ha visualitzat el vídeo ludicoparticipatiu amb els infants de Barcelona sobre les seves opinions que al voltant del temps. A més, s’ha pogut conèixer l’experiència de patis oberts de la ciutat d’Strasbourg.
Un cop escoltades aquestes experiències i després de la sessió per grups de treball, el taller s’ha tancat amb la conclusió que hi ha dos tipus de polítiques que es poden impulsar a nivell de les administracions locals: les polítiques que promouen el temps de qualitat entre iguals (com les escoles bressol enteses com a cases de la petita infància o les activitats extraescolars diverses i accessibles) i les polítiques que promouen el temps de qualitat en família (com els espais familiars o els espais públics pensats des de la vessant de ciutat jugable). Barcelona i altres ciutats ja impulsen moltes d’aquestes polítiques però cal seguir-hi apostant per facilitar un temps de qualitat pels infants i les seves famílies.
Podeu llegir una reflexió més extensa al voltant d’aquesta qüestió en aquest article d’Elisa Stinus.