Manifest i guia per la prevenció i l’abordatge del suïcidi en la infància i l’adolescència

24/07/2023

El suïcidi entre les persones adolescents i joves de 15 a 35 anys, és ja la primera causa de mort en aquesta franja d’edat a Catalunya i, segons l’OMS, el major problema de salut pública d’Europa.

A Barcelona, la ideació suïcida i les temptatives de suïcidi en l’adolescència han augmentat en els darrers quatre anys, especialment a partir de la pandèmia per la covid-19. Així, mentre que a la ciutat de Barcelona l’any 2019 hi va haver 89 noies i 22 nois menors de 18 anys atesos en el programa Codi Risc Suïcidi, l’any 2021 van ser 274 i 64 respectivament, és a dir, gairebé el triple de noies i prop del doble de nois. Afortunadament, després del pic de l’any 2021, l’any 2022 les xifres han estat inferiors, amb 258 nois i 53 noies atesos al programa. Tot i l’increment molt important de les ideacions suïcides, és imprescindible subratllar que les temptatives i les morts per suïcidi són moltes menys i, en el cas de l’adolescència, sostingudes en el temps: al 2021, 8 infants i adolescents (6-17 anys) han estat víctimes de temptativa de suïcidi a Barcelona, mentre que entre els i les adolescents de 10 a 19 anys de Barcelona els anys 2020 i 2021 es van produir 3 morts per suïcidi, cada any.

Davant la intensificació de les ideacions i davant l’increment de casos atesos al programa, és important obrir la reflexió i maximitzar les possibilitats de prevenció. És per això que la Xarxa dels Drets de la Infància (de la qual formem part) ha elaborat el  Manifest de la Xarxa dels Drets de la Infància per la prevenció i l’abordatge del suïcidi en la infància i l’adolescència que es presentarà el 13 de setembre i al qual totes les persones i institucions que ho vulguin es podran adherir després de la presentació. L’elaboració del manifest ha comptat també amb la participació del Servei per a Adolescents i Famílies (SAIF) i la plataforma d’entitats PDA Bullying, així com amb la col·laboració d’altres entitats, institucions i departaments de l’Ajuntament. L’Institut Infància i Adolescència ha col·laborat en la redacció del manifest, aportant dades sobre infància i adolescència recollides en el Sistema Integral d’Indicadors d’Infància i Adolescència, que s’actualitza anualment per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona en el marc de l’Observatori 0-17 BCN.

En el mateix acte de lectura i presentació del manifest, la plataforma d’entitats PDA Bullying i SEER (Salut i educació emocional) presentaran la Guia per l’abordatge del suïcidi en l’àmbit educatiu, que ofereix un detallat banc de recursos endreçat per cada fase del protocol: prevenció, detecció i actuació. La guia incorpora les claus per reconèixer els diferents nivells d’alerta, identifica objectius pedagògics i proposa activitats concretes per a la fase d’actuació (des de l’aturada de la situació fins a la restauració del benestar), especialment centrades en el treball amb el grup-classe. La guia es podrà descarregar online un cop s’hagi presentat el dia 13 de setembre.

 

El suïcidi adolescent, la punta de l’iceberg d’un malestar emocional creixent

L’objectiu del manifest i la guia és posar damunt la taula la necessitat d’un nou paradigma en la mirada envers el suïcidi i les ideacions suïcides a l’adolescència, que cal entendre com la punta de l’iceberg d’un profund malestar que, moltes vegades, es gesta durant la infància. Aquest malestar en la infància i l’adolescència està creixent a tots els contextos socials, inclosos els de més benestar econòmic, tot i que creix en grau més alt en els contextos amb major vulnerabilitat social.

Així doncs, si, fins ara, l’enfocament del suïcidi des de la mirada de salut mental ens ha ajudat a posar èmfasi en la importància de l’acompanyament emocional treballant des del propi individu, ara toca abordar el fenomen del suïcidi des d’una mirada psicosocial i amb un enfocament comunitari, transversal,  interseccional, estructural i sistèmic. Amb aquesta perspectiva àmplia es podran donar dos canvis necessaris: d’una banda, comprendre que la prevenció del suïcidi ha de començar des de la infància, perquè l’efecte acumulatiu de factors de risc poden empitjorar la salut mental a l’adolescència i joventut; i, de l’altra, tenir en compte altres factors més enllà dels individuals (capacitat de gestionar pensaments, emocions, comportaments i interaccions amb la resta de persones), com ara els privilegis o les dinàmiques d’opressió social, que condicionen la probabilitat de tenir ideacions suïcides o intents de suïcidi, o de no tenir-les.

 

Lectura i adhesions al manifest i descàrrega de la guia 

Vídeo complert de l’acte:

Programa relacionat