Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
Octubre 2021
 
 

El Pla d'infància de Barcelona 2021-2030 ja és una realitat

L’Ajuntament ha presentat el Pla d’Infància de Barcelona, el primer de la ciutat que s’ha elaborat a 10 anys vista i de forma participada, incorporant la visió dels infants. El Pla l’ha elaborat l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona a partir d’una àmplia diagnosi en el marc de l’Observatori 0-17 BCN, incorporant-hi les veus dels infants i dinamitzant un procés participatiu amb més de 150 persones amb expertesa en l’àmbit de la infància i l’adolescència. (CAT) (CAST)

 
 
 

Jornada “Estratègia cap als reptes d’infància a Barcelona, amb horitzó 2030” 

Ja us podeu inscriure a la jornada del proper 12 de novembre, que es podrà seguir presencialment o via online (cal inscripció en els dos casos). Debatrem sobre les polítiques d’infància amb, entre molts d’altres, el promotor de l’Aliança sobre infància a Itàlia Emmanuele Pavolini i el subdirector de l’Oficina de l’Alto Comisionado para la Lucha contra la Pobreza Infantil, Albert Arcarons. Obrirem diàleg entorn a actuacions destacades del Pla d’infància. (CAT) (CAST)

 
 
 

Enquesta de benestar als infants de Barcelona

Quatre anys després de la primera Enquesta de Benestar Subjectiu de la Infància a Barcelona tornem a les escoles de la ciutat per preguntar de nou “com estàs?” als nens i nenes. Una resposta que, necessàriament, aquesta vegada estarà condicionada per la realitat de pandèmia i que permetrà conèixer, de primera mà, els efectes de la covid-19 en les vides i el benestar de la infància a la ciutat. (CAT) (CAST)

 
 
 

Els infants, contents de ser preguntats

Amb l'inici del treball de camp de la nova enquesta sobre el benestar de la infància hem pogut captar les primeres reaccions dels infants: la gran majoria estan molt contents de poder participar a l'enquesta i valoren que els seus neguits i inquietuds despertin l'interès de les persones adultes. Alhora, ens expliquen que contestar l'enquesta els ha fet adonar que hi ha realitats molt diverses a la ciutat i que hi ha infants que viuen millor o pitjor que ells mateixos. En podeu veure un tast en aquest reportatge emès per Betevé.

 
 
 

Avaluació de la tarifació social a les bressol en clau d'equitat

La tarifació social de les escoles bressol de Barcelona ha fet variar la composició de les famílies usuàries, amb un increment del 19% de famílies amb rendes baixes. És una de les conclusions de l'avaluació que ha dut a terme l’IERMB i que s'ha fet pública fa poques setmanes amb la publicació de l'informe "Avaluació de la tarifació social a les escoles bressol municipals de Barcelona: una anàlisi en clau d’equitat social". (CAT) (CAST)

 
 
 
 

"No és amor", informe de Save the children sobre violències de gènere en l'adolescència

Save the children acaba de publicar l'informe "No és amor" en el qual s'aborda la problemàtica de la violència de gènere en l'adolescència. L'informe visibilitza com aquestes violències comencen molt abans de l'etapa adulta, malgrat que les nenes i noies menors de 18 anys queden en gran mesura fora del focus de les campanyes i dels recursos d'atenció i suport. L'informe evidencia com la violència psicològica i de control no és detectada tan fàcilment pels i les adolescents i, a banda dels números, n'explica també la naturalesa i els seus mecanismes.

 
 
 

Estat mundial de la infància 2021: salut mental

Més del 13% dels nois i noies adolescents de 10 a 19 anys pateixen algun trastorn mental diagnosticat, el 40% dels quals serien depressió i ansietat. A més, els infants i adolescents també manifesten un malestar psicosocial que no pot ser catalogat de trastorn, però que pertorba la seva vida, salut i perspectives de futur. A Espanya, un 11% dels adolescents i joves d'entre 15 i 24 anys diuen sentir-se sovint deprimits o tenir poc interès en realitzar alguna activitat. Així s'explica al conjunt d'informes Estat mundial de la infància 2021: salut mental publicats per Unicef, que fan un repàs a l'estat de la salut mental de la infància i adolescència arreu del món.

 
 
 

Pla d'infància de Barcelona 2021-2030

Podeu consultar el document complet del Pla d'infància de Barcelona 2021-2030 o bé aquest document de síntesi del pla. En tots dos documents hi trobareu els 23 reptes que identifica el pla així com les 70 actuacions municipals que es destaquen per encarar-los, i també els elements més destacats de la diagnosi de la infància i l’adolescència a la ciutat. També s’explica en detall la manera com s’ha elaborat i com s’espera fer-ne el seguiment i avaluació.

 
 
Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
  Website institutinfancia.cat
  Twitter @InstInfancia
  Subscripció Subscriu-te
  Institut d'estudis regionals i metropolitans de Barcelona
  Website institutmetropoli.cat
  Twitter @InstMetropoli
  Subscripció Butlletí Institut Metropoli
 
Aquest correu s'ha enviat des de digital@institutinfancia.cat
Per què has rebut aquest butlletí? Si desitges donar-te de baixa clica aquí
Si vols modificar les dades de subscripció clica aquí
Plaça de la Vila de Gràcia, 6 baixos, 08012, Barcelona - Tel. 930023255