Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
Novembre 2020
 
 

Dia internacional dels infants: aquest any, tenyit per la covid-19

Cada dia ha de ser el dia dels infants, però ens marquem una fita al calendari per commemorar-ho especialment: el 20 de novembre, dia en què es va aprovar la Convenció dels Drets de l'Infant, l'any 1989. Aquest 2020, la commemoració ha estat condicionada, com tot, per la pandèmia per la covid-19. I és que la covid-19, les mesures per fer-hi front i la crisi social que se'n deriva estan posant els drets dels infants contra les cordes. (+)

 
 
 

La pobresa infantil, una prioritat inexcusable

3 de cada 10 infants de Barcelona vivien en risc de pobresa i exclusió social, però des de l'inici de pandèmia, la pobresa infantil hauria pogut augmentar entre 5 i 7 punts percentuals a la ciutat (uns 12.000-18.000 infants nous pobres). Són dades presentades per l'IERMB en el marc d'una reunió transversal sobre pobresa infantil convocada per l'Ajuntament amb el suport de l'Institut Infància i Adolescència per aplegar i alinear esforços dels representants polítics i càrrecs muncipals en la lluita contra la pobresa infantil. (+)

 
 
 

Què diuen els infants del seu temps?

La meitat dels nens i nenes de la ciutat no estan prou satisfets amb el seu temps lliure. Diuen que no passen el temps suficient (ni de suficient qualitat) amb les seves famílies, que els “deures” sobreocupen el seu temps fora de l’escola i que no tenen suficient llibertat per decidir què fan en el seu temps lliure. Ho hem explicat a la Time Use Week de Barcelona i difós a través de tres articles publicats a l'Ara Criatures, El Diari de l'Educació i Eldiario.es (+)

 
 
 

La participació infantil en les polítiques públiques

La jornada Experiències Innovadores de Participació dels Infants, organitzada pel Departament de Promoció de la Infància de l’Ajuntament de Barcelona, ha servit per reflexionar i fixar reptes entorn a la participació infantil, així com per presentar experiències rellevants de la ciutat. Des de l'Institut Infància i Adolescència hem participat a la primera taula de debat sobre administració pública i participació infantil i hem presentat l’Eina de cocreació d’espais lúdics amb infants i adolescents i el Grup Altaveu del programa Parlen els nens i nenes. (+)

 
 
 

Fem aportacions al repositori d'avaluacions de polítiques públiques

L’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua) i la Universitat Pompeu Fabra acaben de presentar el Repositori d’avaluacions de polítiques públiques de Catalunya, que posa en valor la necessitat d’avaluar per orientar millor les polítiques públiques. Des de l'Institut Infància i Adolescència hi hem contribuit aportant els informes d'aquelles polítiques i programes que hem avaluat: Camins escolars, Patis Oberts, Audiència Pública i el Fons 0-16. (+)

 
 
 
 

El Síndic alerta dels greus efectes de la pandèmia en els drets dels infants

El Síndic de Greuges de Catalunya alerta en el seu Informe sobre els Drets dels Infants 2020 que la pandèmia ha tingut greus efectes en els drets dels infants. Subratlla l'increment de les desigualtats pel tancament d'escoles i serveis d'intervenció socioeducativa, la bretxa digital, l'augment de la pobresa per la crisi econòmica derivada de la covid-19 i l'augment del risc de patir trastorns i patologies de salut mental, així com el fet que s'incrementi la probabilita que es donin situacions de violència envers els infants i adolescents.

 
 
 

Maria Jesús Larios: "La pandèmia fa perillar els drets dels infants"

L'adjunta per la defensa dels drets dels infants i adolescents del Sindic de Greuges de Catalunya, Maria Jesús Larios, repassa els nous reptes que ens ha deixat la pandèmia per tal de poder garantir els drets més bàsics de la població jove en aquesta entrevista publicada a Educa.barcelona. Larios afirma que la covid-19 fa perillar els drets dels infants, fins i tot aquells drets que ja teníem més o menys assolits.

 
 
 

Els ODS per l'Agenda 2030: què en diuen els infants i adolescents?

Unicef ha publicat el Manifest de la infància i l'adolescència 2020 com a resultat de la 6a trobada de consells de participació infantil i adolescent, en què hi han participat 192 infants d'entre 8-12 i adolescents d'entre 12-17 anys. El manifest repassa els ODS explicant perquè són importants per a la infància, quin impacte hi està tenint la covid-19, què demanen els nens, nenes i adolescents als governs i què podrien fer ells i elles per contribuir-hi.

 
 
 

Resum executiu de l'avaluació qualitativa del Fons 0-16

Destaquem el resum executiu de l’informe Avaluació sobre els impactes subjectius del Fons 0-16 en la vida quotidiana d’infants, adolescents i les seves famílies. Aquest resum executiu posa el focus en les 20 troballes en què se sintetitza el coneixement generat a partir d’aquesta avaluació d'un programa municipal pioner i valuós que, a partir de la pandèmia, ha quedat inclòs, reformulat i ampliat amb el Fons d'emergència social.

 
 
Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
  Website institutinfancia.cat
  Twitter @InstInfancia
  Subscripció Subscriu-te
  Institut d'estudis regionals i metropolitans de Barcelona
  Website institutmetropoli.cat
  Twitter @InstMetropoli
  Subscripció Butlletí Institut Metropoli
 
Aquest correu s'ha enviat des de digital@institutinfancia.cat
Per què has rebut aquest butlletí? Si desitges donar-te de baixa clica aquí
Si vols modificar les dades de subscripció clica aquí
Plaça de la Vila de Gràcia, 6 baixos, 08012, Barcelona - Tel. 930023255