La pobresa infantil, una prioritat inexcusable que reuneix a més de 60 representants polítics i tècnics de l’Ajuntament de Barcelona

20/11/2020

La Tinença de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona ha convocat més de 60 polítics i càrrecs directius municipals per tal d’alinear esforços en la lluita contra la pobresa i les desigualtats en la infància, una qüestió més prioritària que mai en el context actual de pandèmia i crisi social que se’n deriva.

Des de l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona i l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona hem donat suport en l’organització d’aquesta reunió de treball tant en l’aportació de les últimes dades disponibles sobre pobresa infantil a la ciutat, com en l’esforç de transversalització d’aquesta important qüestió a la interna de l’Ajuntament.

Ja abans de la crisi de la covid-19, 3 de cada 10 infants de la ciutat vivien en risc de pobresa i exclusió social. Unes xifres alarmants que, amb la pandèmia i nova recessió econòmica, s’estan agreujant. És per això que cal alinear tots els esforços per fer front a aquesta situació, des de tots els serveis i àrees de l’Ajuntament i des de diferents estratègies.

La reunió, que ha obert la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez i ha tancat la comissionada d’Acció Social, Sònia Fuertes, ha constat de dues parts ben diferenciades. En la primera, a càrrec del cap de l’Àrea de Cohesió Social i Urbana de l’IERMB, Sergio Porcel, s’han compartit les últimes dades disponibles sobre pobresa infantil a la ciutat i s’ha presentat un nou model estadístic de simulació de dades de pobresa infantil que permetrà estimar-ne l’evolució sense esperar a tenir disponibles els resultats de les últimes enquestes (que sempre arriben amb dos anys de decalatge).

En la segona part, s’han presentat 3 estratègies de la ciutat per fer front a la pobresa infantil i maximitzar les oportunitats dels infants en situació de major vulnerabilitat. Lluís Torrens, director d’Innovació Social, de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, ha explicat com ha tingut en compte la infància el nou Fons d’Emergència Social municipal. Per la seva banda, Fina Pidelaserra, coordinadora de l’àmbit social del Pla de Barris, ha compartit la feina que s’està fent des de Pla de Barris en clau comunitària i d’enriquiment dels entorns relacionals dels infants en risc de pobresa. I, per últim Marta Comas, cap de la Unitat de Dades del Consorci d’Educació de Barcelona, ha explicat quin acompanyament s’està duent a terme des de l’escola a l’alumnat vulnerable per tal que la pobresa no esdevingui un predictor de pitjors trajectòries educatives.

Fil de tuits amb un petit resum de la reunió.

Projecte relacionat