L’informe, elaborat per l’IERMB, dona continuïtat a les dues primeres edicions elaborades per l’Institut Infància i Adolescència i s’amplia per analitzar les desigualtats educatives a la ciutat al llarg de tota la vida.

L’informe, elaborat per l’IERMB, dona continuïtat a les dues primeres edicions elaborades per l’Institut Infància i Adolescència i s’amplia per analitzar les desigualtats educatives a la ciutat al llarg de tota la vida.
L’ús abusiu de pantalles durant la infància té efectes nocius tant en el desenvolupament cerebral, com en el desenvolupament físic, la salut en general i la salut emocional. Per això una seixantena d’entitats ens hem adherit al manifest sobre l’ús de les pantalles en la infància.
En el marc de la segona edició de l’Enquesta de Benestar Subjectiu de la Infància de Barcelona (octubre-desembre del 2021), des de l’Institut Infància i Adolescència hem tornat a apostar per fer un acompanyament acurat i especialitzat durant el treball de camp. Hem vetllat per ajustar-nos als estàndards de la recerca ètica amb infants, garantint que els tots els nens i nenes que hi participaven tenien el suport necessari, tant a nivell metodològic, com a nivell emocional, com d’inclusió social.
L’Institut Infància i Adolescència ja som entitat adherida de la plataforma PDA Bullying que treballa per la visibilització de bones pràctiques en Prevenció, Detecció i Actuació per superar el Bullying entre infants i adolescents.
Durant el primer trimestre del curs hem realitzat el treball de camp de l’Enquesta de Benestar Subjectiu de la Infància a Barcelona (EBSIB), que ja s’ha acabat amb 5.000 infants enquestats d’entre 8 i 12 anys en més de 50 centres educatius de la ciutat. Les primeres sensacions un cop acabat el treball de camp és que els infants agraeixen ser escoltats i que valoren la possibilitat de participar a l’enquesta.
Tanquem la primera fase del projecte Covid-19 i infància a Barcelona, que ha consistit en el seguiment de 32 recerques socials d’urgència, i seguim investigant sobre la vida de la infància en temps de pandèmia, en un equip de recerca d’àmbit estatal.
La primera sessió del curs ha servit per definir les 6 actuacions prioritàries, encaminades a treballar en la salut mental, en les desigualtats educatives
Participem en dues taules rodones, una sobre els impactes de la pandèmia en els drets i el benestar dels infants, i l’altra sobre els impactes en la vida comunitària, el joc i l’ús de l’espai públic.
Coincidint amb el 20 de novembre, dia dels Drets dels Infants, el CNIAC ha emès un manifest amb les reflexions i demandes dels infants i adolescents en relació a la salut mental en la infància, una qüestió de la qual, diuen, “no se’n parla prou i és molt rellevant”. Des de l’Institut Infància i Adolescència hem formalitzat la nostra adhesió al manifest.
Més de 200 persones han seguit la jornada “Estratègies cap als reptes d’infància a Barcelona, amb horitzó 2030”, la majoria de manera online, però també una vuitantena de persones de forma presencial a les aules de la Universitat Internacional Menéndez i Pelayo (CUIMPB) ubicades al CCCB. La jornada ha estat coorganitzada per l’Institut Infància i Adolescència, l’Ajuntament de Barcelona i el CUIMPB.