Uns 450 infants de 10 escoles de Barcelona presentaran a l’alcalde de Barcelona Jaume Collboni les 11 demandes dels nens i nenes per millorar el benestar de la infància i també les idees dels infants sobre què podria fer l’Ajuntament per aconseguir-ho.
450 infants de Barcelona presentaran a l’alcalde de Barcelona Jaume Collboni l’Agenda dels Infants (2a edició) i, concretament, les 11 demandes i les seves idees sobre què podria fer l’Ajuntament per aconseguir-ho. Ho faran en un acte el proper 21 de novembre, just l’endemà de la commemoració del Dia Internacional dels Drets de la Infància, que serà conduit per la presentadora de l’InfoK, Núria Vilanova.
Els nens i nenes són alumnes de 5è de primària d’una desena d’escoles de la ciutat que han constituït un grup Altaveu d’Infants a la seva escola. En total, hi ha 13 escoles a la ciutat que tenen un Altaveu d’Infants a la seva escola i que des d’aquest mes de setembre ja estan treballant al voltant de l’Agenda dels Infants amb l’objectiu de poder-la difondre a la seva comunitat educativa (altres infants, mestres i famílies) per poder obrir diàlegs sobre les demandes i propostes dels nens i nenes i veure com es poden implementar les seves idees.
Un acte amb el protagonisme dels infants vinculat a la capitalitat europea de la democràcia
Els protagonistes d’aquest acte de presentació de l’Agenda seran, sens dubte, els nens i nenes, ja que 22 infants seran els encarregats de pujar a l’escenari i presentar les 11 demandes a l’alcalde. Els seus companys i companyes de classe els donaran suport des del públic, a través d’una dinàmica que permetrà explicar d’una manera molt visual i dinàmica els principals resultats de l’Enquesta de Benestar Subjectiu de la Infància a Barcelona, que és el punt de partida del programa “Parlen els nens i nenes” i de l’Agenda dels Infants. I és que les 11 demandes, 30 propostes i més de 100 idees de l’Agenda dels Infants per millorar el benestar de la infància surten d’un ampli procés de recerca social i participació infantil en què han participat més de 5.000 infants d’entre 8 i 11 anys de Barcelona. Les idees s’adrecen a l’Ajuntament, a les escoles, a les famílies, al veïnat, als mitjans de comunicació i als mateixos nens i nenes.
La presentació del 21 de novembre s’emmarca dins dels actes de la Capitalitat Europea de la Democràcia que recau en Barcelona des del setembre 2023 fins al setembre 2024, ja que malgrat que els nens i nenes no tinguin dret a vot, sí que tenen reconegut el dret a ser escoltats a través de la Convenció dels Drets de l’Infant de les Nacions Unides (art. 12) i perquè justament l’exercici d’escolta als infants dut a terme a través del programa de recerca i participació “Parlen els nens i nenes” forma part també d’una bona salut democràtica. Però no n’hi ha prou en escoltar els punts de vista i perspectives dels infants: per poder avançar en aquestes demandes, cal una mirada disposada a superar l’adultocentrisme i que les persones adultes entrin a dialogar amb els infants, per tal de valorar si les seves propostes i idees ja es duen a terme, si caldria millorar el que s’està fent, quines oportunitats hi ha o fins a quin punt són beneficioses per a millorar el benestar de totes les infàncies.
És per això que, a la primavera, d’entre els nens i nenes participants al Altaveus d’Infants a les Escoles que ho desitgin, s’escolliran uns representants que passaran a formar part de l’Altaveu d’Infants de la Ciutat de Barcelona, que serà el grup d’infants que seguirà explicant i dialogant sobre l’Agenda dels Infants amb persones adultes i òrgans municipals, com ara el Consell de Ciutat, l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva o els diferents grups polítics del consistori, entre d’altres.