Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
Maig 2023
 
 

Barcelona Ciutat Jugable, un camí d’innovació per fer una ciutat millor pels infants

En els darrers anys la ciutat de Barcelona ha impulsat una estratègia per esdevenir cada vegada més jugable que ha situat el joc dels infants a l’espai públic al centre d’una política pública amb una dimensió i abast realment únics. En aquest article a Llei d'Engel fem repàs del camí recorregut, del gir que ha suposat, les transformacions que ha generat i de les altres ciutats que ha inspirat l'experiència de Barcelona. (CAT) (CAST)

 
 
 

La ciutat jugable explicada a les famílies i infants

Des de l’Institut Infància i Adolescència hem treballat conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona per avaluar quins han estat els avenços en matèria de ciutat jugable 4 anys després de l’aprovació del Pla del joc a l’espai públic. A més, hem elaborat un mapa que s'ha distribuït per les escoles, centres cívics i biblioteques per convidar a les famílies i als infants conèixer i anar a jugar als espais més innovadors i amb més elements de joc per als infants. (CAT)(CAST)

 
 
 

Compartim la ciutat jugable amb altres pobles i ciutats catalanes

Igualada, Mollet i Centelles són només alguns dels pobles i ciutats catalans que estan treballant en la línia de la ciutat jugable per fer que els seus carrers i el seu espai públic sigui cada vegada millor per al joc i pel benestar dels nens i nenes. Des de l’Institut hem assessorat i compartit el coneixement i experiència que hem generat a Barcelona amb aquests 3 municipis. (CAT)(CAST)

 
 
 

Dissenyar espais de joc partint de la inclusió

Un projecte liderat per la UOC amb l’Ajuntament de Barcelona ha permès elaborar una guia per dissenyar espais públics de joc per a infants amb autisme. En aquesta entrevista realitzada en motiu del projecte, Emma Cortés, explica la importància de posar ara el focus en les necessitats dels infants amb autisme, una concreció que arriba en un molt bon moment, ara que s'estan impulsant les àrees de joc accessibles. (CAT)(CAST)

 
 
 
 

Protegim les escoles: un element per la millora de la vida comunitària

El programa Protegim les escoles ha suposat una millora de la vida comunitària perquè ha significat un augment del temps d'estada per part de les famílies a la sortida de l'escola i també un augment del joc dels infants al carrer. Així es desprèn de l'avaluació duta a terme per l'Agència de Salut Pública realitzada a partir d'una observació sistemàtica i recerca qualitativa amb entrevistes tant a famílies com a infants. Des de l'Institut hem col·laborat en tant en la definició com en l'anàlisi dels indicadors de l'avaluació.

 
 
 

Igualada cocrea la ciutat amb els infants

La ciutat d'Igualada ha dut a terme tota una reflexió sobre com millorar la ciutat per al joc dels nens i nenes, aprofitant l'impuls d'haver participat al projecte europeu Playful Paradigm. En aquest procés de reflexió el Consell d'Infants d'Igualada ha jugat un paper molt actiu, obrint diàlegs sobre aquesta qüestió amb diferents professionals i agents de la ciutat, com ara escoles, entitats de lleure, ludoteca, tècnics d'educació i mestres, entre d'altres. Una de les concrecions del treball fet s'explica en aquest vídeo sobre la cocreació per a la transformació d'una àrea de joc de la ciutat.

 
 
 

Periscopi invers per veure la ciutat amb ulls d'infant

Compartim aquesta eina de sensibilització que ajuda a diagnosticar la ciutat en clau d'infància, elaborada per la iniciativa especialitzada en transformacions urbanes i infància Global Designing Cities Initiative. Es tracta d'un periscopi invers per veure la ciutat amb ulls d'infant. El perisopi es pot autoconstruir a casa i permet a les persones adultes fer marxes exploratòries per la ciutat i entendre com la veu un infant de 95 cm d'alçada. L'objectiu: avançar en el disseny de ciutats més amables per als nens i nenes, sensibilitzant urbanistes i tècnics municipals encarregats del disseny de les ciutats.

 
 
 

David Bueno: Potenciar el joc lliure com a antídot per la sobreprotecció

El científic especialista en neuroeducació David Bueno ha publicat recentment l'article "Sobreprotegir els infants els pot fer més vulnerables a l'estrès i l'ansietat" al Diari Ara. Bueno explica els resultats d'una recerca feta als Països Baixos, que indica que existeix una correlació clara entre la sobreprotecció i la predisposició, entre d'altres, a patir ansietat i estrès. Com a antídot per aquesta sobreprotecció destaca la necessitat de potenciar el joc lliure durant la infantesa i la preadolescència, com a font d’experiències positives i d'aprenentatge per la resolució de problemes.

 
 
 

Mapa i actuacions de la ciutat jugable

Compartim aquest desplegable de la ciutat jugable que inclou un mapa amb una selecció de les 27 millors àrees de joc de la ciutat de Barcelona. El document inclou també l’explicació de com Barcelona ha anat transformant el seu espai públic per oferir cada vegada més i millors oportunitats de joc més enllà, justament, de les àrees de joc. Així, es fa referència no només a les noves superàrees de joc, les àrees de joc accesibles, sinó també a l'espai guanyat als cotxes, les transformacions dels entorns i patis escolars, el nou Espai de joc 0-99 o el Juguem a les places, entre d'altres.

 
 
Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
  Website institutinfancia.cat
  Twitter @InstInfancia
  Subscripció Subscriu-te
  Institut d'estudis regionals i metropolitans de Barcelona
  Website institutmetropoli.cat
  Twitter @InstMetropoli
  Subscripció Butlletí Institut Metropoli
 
Aquest correu s'ha enviat des de digital@institutinfancia.cat
Per què has rebut aquest butlletí? Si desitges donar-te de baixa clica aquí
Si vols modificar les dades de subscripció clica aquí
Plaça de la Vila de Gràcia, 6 baixos, 08012, Barcelona - Tel. 930023255