Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
Juliol 2020
 
 

L’impacte de la Covid-19 en la infància, focus del Dades clau 2020

L’informe Dades Clau d’Infància i Adolescència a Barcelona 2020 posarà el focus en l’impacte que ha tingut la Covid-19 en la vida dels nens, nenes i adolescents de la ciutat. Aquest any es complementaran els indicadors habituals del Dades clau amb dades d’estudis impulsats des de diferents grups universitaris. Així s’ha acordat en la Comissió transversal de l’Observatori 0-17 BCN. (+)

 
 
 

Fem valoracions sobre la gestió de la Covid-19 al Pacte de Ciutat

El Grup d’Infància i Igualtat d’Oportunitats del Consell Municipal de Benestar Social, coordinat per l'Institut, ha traslladat un seguit d’orientacions amb perspectiva d’infància al Pacte de Ciutat sobre com s’ha gestionat la Covid-19 i com es podria gestionar millor en cas d'un nou confinament. Les valoracions s’han fet a petició del Plenari del CMBS i a partir de les aportacions de les entitats membres del grup, i dues sessions de treball, una amb Jaume Funes i l’altra amb el Grup Altaveu. (+)

 
 
 

Publiquem la memòria 2019

L’any 2019 va ser un any especial: al gener començava una nova etapa de l'Institut com a unitat especialitzada dins de l’IERMB. Però més enllà d'aquest canvi, el 2019 ha estat un any de treball intens en espais de governança, un any per presentar informes i publicacions rellevants i un any per enriquir el debat social compartint coneixement sobre infància i adolescència. A la memòria 2019 en fem un resum exhaustiu presentat de forma molt sintètica. (+)

 
 
 

“Covid-19, els drets contra les cordes”

Luis Pedernera, president del Comitè dels Drets de l'Infant, ha estat el convidat al primer Diàleg en clau d’infància sota el títol “Covid19, els drets contra les cordes”, organitzat per UNICEF Comitè Catalunya. Des de l'Institut Infància i Adolescència hi hem assistit i n'hem fet un resum per compartir les reflexions més rellevants. La conclusió principal de Pedernera és que la manca d’una mirada holística en les respostes a la Covid-19 ha perjudicat els infants i adolescents. (+)

 
 
 

18 recerques socials d’urgència en infància i adolescència

Hem actualitzat el recull sobre recerques socials d’urgència per valorar els impactes de la Covid-19 en la infància i l’adolescència. Aquest recull, que duem a terme seguint la nostra missió d’acompanyar l’administració aportant dades i coneixement (tant propi com d’altri) i que posem en obert seguint els nostres principis ètics i metodològics, ja inclou 18 recerques sobre les quals anem fent un seguiment periòdic i n’actualitzem els resultats a mida que es publiquen. (+)

 
 
 
 

Guia per la gestió i acompanyament emocional en el lleure

Compartim la guia "Recomanacions i recursos per a la gestió i acompanyament emocional de la infància i l'adolescència en espais educatius i de lleure, durant l'epidèmia de la Covid-19" elaborada pel Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona. La guia inclou consells sobre com parlar de la Covid-19 i les seves conseqüències, sobre com i què observar en el comportament dels infants per tal de detectar possibles malestars, com calmar, acompanyar o informar correctament, entre d’altres qüestions.

 
 
 

Clara Puigventós: "Als infants els hem de preguntar i escoltar"

Malauradament no se senten gaires veus reclamant la importància d’escoltar als infants en l’etapa 0-3 anys, però per Clara Puigventós és fonamental escoltar i preguntar als infants i les seves famílies per saber com han viscut el confinament, com estan emocionalment, i com encaren la tornada a la bressol el setembre. “Parlar d’autonomia i respecte per l’infant mentre juga, però no tenir-lo en compte quan establim la nova organització escolar és fer trampes” diu en aquesta entrevista al Diari de l’Educació. Puigventós és formadora del programa de Direcció d'Escoles Bressol Municipals de la Diputació de Barcelona.

 
 
 

Participació infantil i juvenil als agrupaments escoltes

Minyons Escoltes i Guies ha presentat la publicació ‘Participació infantil i juvenil’ fruit d’un procés d’aprenentatge i reflexió sobre la participació d’infants i joves dut a terme durant dos cursos amb l’acompanyament de la investigadora en participació del GREM-UB, Ana Novella. El llibre recull vivències que pretenen servir d’inspiració i referència per impulsar una participació real i en qüestions de governança dins l'agrupament escolta.

 
 
 

Dades clau d'infància i adolescència 2019, focus en mirada de gènere

L’informe Dades clau d’infància i adolescència a Barcelona 2019, elaborat a partir de l’anàlisi de més de 150 indicadors disponibles, fa un focus específic en perspectiva de gènere per detectar possibles desigualtats o discriminacions que ja es donen en la infància i l’adolescència. En aquesta publicació es fa un resum en clau de gènere de les dades presentades i recollides en l’informe.

 
 
Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
  Website institutinfancia.cat
  Twitter @InstInfancia
  Subscripció Subscriu-te
  Institut d'estudis regionals i metropolitans de Barcelona
  Website institutmetropoli.cat
  Twitter @InstMetropoli
  Subscripció Butlletí Institut Metropoli
 
Aquest correu s'ha enviat des de digital@institutinfancia.cat
Per què has rebut aquest butlletí? Si desitges donar-te de baixa clica aquí
Si vols modificar les dades de subscripció clica aquí
Plaça de la Vila de Gràcia, 6 baixos, 08012, Barcelona - Tel. 930023255