Publiquem un informe sobre benestar digital de la infància i l’adolescència

25/10/2024

L’informe identifica 5 reptes i 9 oportunitats per tal d’avançar en el benestar digital d’infants i adolescents i és fruit del treball fet pel grup Igualtat d’Oportunitats en la infància del Consell Muncipal de Benestar Social. A més, des de l’Institut Infància ens encarregarem de monitorar els indicadors per a fer seguiment de l’ús problemàtic de les pantalles per part dels infants i adolescents.

Tal i com vam explicar aquesta notícia del passat mes d’abril, quan el març del 2023 es va posar en marxa el Grup Promotor pel Benestar Digital a Barcelona, impulsat per la Taula de Salut Mental, l’Institut Infància i Adolescència ens hi vam sumar ràpidament per recollir i sistematitzar informació rellevant entorn el benestar digital en la infància i l’adolescència.

Els interrogants eren molts: què són i quin són els drets digitals dels infants? què vol dir garantir els drets digitals dels infants? quins són els marcs reguladors existents? quins reptes tenim per garantir aquests drets? com conciliem el drets digitals amb els malestars evidents que es deriven dels usos problemàtics de les tecnologies? com garantim entorns digitals segurs per als infants a internet i a les xarxes socials? quin és el rol específic que han de jugar les administracions públiques en la garantia dels drets digitals dels infants? i, en concret, quin és el rol específic de les administracions locals?

Amb l’objectiu de respondre aquests i altres interrogants, així com de proveir de context i comprensió els malestars i benestars dels infants i els nois i noies en l’àmbit digital, disposàvem de diferents eines i espais complementaris:

  • El primer, dades novedoses de diferents fonts d’enquesta (l’Enquesta de benestar subjectiu de la infància a Barcelona de l’any 2021, i l’Enquesta Factors de Risc a l’Escola Secundària del mateix any i l’Enquesta sociodemogràfica de Barcelona de l’any 2022.) així com alguns informes pioners en aquest àmbit
  • El segon, una demanda explicita a l’Agenda dels infants segons la qual els infants volen “més ajuda per utilitzar les pantalles amb seguretat i per no enganxar-nos-hi” que ens obliga, a totes les intitucions públiques adreçades a la infància i l’adolescència, a mobilitzar el màxim de recursos possibles en aquesta direcció.
  • El tercer, el focus que el grup Igualtat d’Oportunitats en la infància del Consell Muncipal de Benestar Social posava al voltant dels reptes de i oportunitats per avançar cap al benestar digital, el qual ens va permetre organitzar i participar en diversos debats amb experts, expertes i amb les institucions referents en l’àmbit de la infància i l’adolescencia sobre drets digitals, malestars , riscos i oportunitats.
  • Finalment, el procés de reflexió i debat promogut pel Departament de Salut Mental de l’Ajuntament de Barcelona que culminaria, el març del 2024 en la mesura de govern per al benestar digital, amb 51 actuacions concretes i una reserva de pressupost de 6 milions d’euros amb la qual donar resposta al les inquietuds de famílies i professionals durant aquest mandat.

Per part de l’Institut Infància, a banda de ser presents en tots aquests debats i ser motor de reflexió en molts moments, destaquem 3 aportacions significatives i un encàrrec important:

  • La infografia Què sabem de l’ús de que fan els infants del mòbil i les pantalles? per a fonamentar el debat del Consell Educatiu Municipal de Barcelona del 10 de novembre, a rel de la demanda de moltes famílies de prohibir l’ús del mòbil fons als 16 anys (veure notícia)
  • La presentacio Infàncies i benestar digital, realitzada en la 2a sessió de debats del Departament de salut mental per a la definicio de la mesura de govern (febrer de 2024)
  • L’informe Infants i pantalles: 5 reptes i 9 oportunitats per al benestar digital, a on hem sistematitzat tota l’evidència recollida, identificat els principals debats i plantejat els principals reptes i oportunitats (juny 2024)

Pel que fa a línies de continuïtat d’aquest projecte, l’Institut Infància i Adolescència, com a unitat especialitzada dins l’Institut Metròpoli, ha estat designat com a ens responsable d’incorporar de manera coordinada el monitoratge del fenomen de l’ús problemàtic de pantalles en infants i adolescents als sistemes d’informació de salut mental de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (actuació 36 de la Mesura de Govern de benestar digital 2024-2027).

Esperem aportar noves dades a partir de la nova Enquesta de Benestar Subjectiu de la Infància a Barcelona, prevista per l’any 2026.

Projecte relacionat

Infàncies i benestar digital

LABORATORI OBERT des del 2023 | L’objectiu d’aquest projecte és proporcionar context i comprensió entorn del benestar digital en la infància i l’adolescència, enriquir els debats que es donin en aquest àmbit i donar orientacions a les actuacions de la política pública que s’implementarà en els propers anys.

Programa relacionat

Observatori 0-17 BCN

L’objectiu del programa és millorar el coneixement i generar anàlisis periòdiques sobre les vides i els drets de la infància i l’adolescència de Barcelona per enfortir les polítiques locals que afecten a aquesta etapa vital dels ciutadans entre els 0 i els 17 anys.