Infants i adolescents podran investigar sobre benestar infantil en el Repte Barcelona Dades Obertes 2021

18/01/2021

L’Ajuntament de Barcelona disposa d’un munt de dades sobre la ciutat que estan disponibles a través del portal Open Data BCN amb l’objectiu que siguin aprofitades i reanalitzades per diferents professionals o col·lectius. I els infants i adolescents no en queden al marge.

Des de fa quatre anys, l’Ajuntament organitza el Repte Barcelona Dades Obertes, amb la col·laboració també del Consorci d’Educació de Barcelona i el CESIRE (Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa). Es tracta d’un concurs que s’adreça preferentment als alumnes de 3r, 4t d’ESO i cicles formatius dels centres educatius de la ciutat de Barcelona amb l’objectiu de facilitar l’aprenentatge sobre les fonts de dades d’accés lliure, les eines pel seu tractament i representació i també sobre la disponibilitat de dades al portal Open Data BCN.

Aquest mes de gener de 2021 els centres educatius que han decidit participar en el Repte reben les primeres sessions de formació per part de l’equip organitzador del Repte. Dins els materials formatius, l’EBSIB de l’any 2017 és un dels datasets o cojunts de dades destacats.

Per primera vegada, en l’edició 2020-2021, els infants i adolescents dels centres de secundària i de cicles formatius de la ciutat podran escollir com a base per a les seves recerques les dades provinents de l’Enquesta de Benestar Subjectiu de la Infància a Barcelona (EBSIB), l’enquesta que van contestar 4.000 infants d’entre 10 i 12 anys de la ciutat l’any 2017 en el marc del programa municipal Parlen els nens i nenes de Barcelona, un programa de coneixement des del punt de vista dels infants i amb el seu protagonisme.

Amb la participació a aquest projecte, l’Institut Infància i Adolescència reforça la seva voluntat i principi d’actuació de treballar en obert i posar a disposició de tota la ciutadania tant els resultats com les dades de les recerques que duu a terme. En aquest sentit, és un pas més en l’obertura dels fitxers de microdades de l’EBSIB, que des del 2019 ja estan disponibles a través del Registre d’Enquestes i Estudis d’Opinió de l’Ajuntament de Barcelona.

Projecte relacionat

Programa relacionat

Observatori 0-17 BCN

L’objectiu del programa és millorar el coneixement i generar anàlisis periòdiques sobre les vides i els drets de la infància i l’adolescència de Barcelona per enfortir les polítiques locals que afecten a aquesta etapa vital dels ciutadans entre els 0 i els 17 anys.