L’Ajuntament de Barcelona disposa d’un munt de dades sobre la ciutat que estan disponibles a través del portal Open Data BCN amb l’objectiu que siguin aprofitades i reanalitzades per diferents professionals o col·lectius. I els infants i adolescents no en queden al marge.
Des de fa quatre anys, l’Ajuntament organitza el Repte Barcelona Dades Obertes, amb la col·laboració també del Consorci d’Educació de Barcelona i el CESIRE (Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa). Es tracta d’un concurs que s’adreça preferentment als alumnes de 3r, 4t d’ESO i cicles formatius dels centres educatius de la ciutat de Barcelona amb l’objectiu de facilitar l’aprenentatge sobre les fonts de dades d’accés lliure, les eines pel seu tractament i representació i també sobre la disponibilitat de dades al portal Open Data BCN.
Per primera vegada, en l’edició 2020-2021, els infants i adolescents dels centres de secundària i de cicles formatius de la ciutat podran escollir com a base per a les seves recerques les dades provinents de l’Enquesta de Benestar Subjectiu de la Infància a Barcelona (EBSIB), l’enquesta que van contestar 4.000 infants d’entre 10 i 12 anys de la ciutat l’any 2017 en el marc del programa municipal Parlen els nens i nenes de Barcelona, un programa de coneixement des del punt de vista dels infants i amb el seu protagonisme.
Amb la participació a aquest projecte, l’Institut Infància i Adolescència reforça la seva voluntat i principi d’actuació de treballar en obert i posar a disposició de tota la ciutadania tant els resultats com les dades de les recerques que duu a terme. En aquest sentit, és un pas més en l’obertura dels fitxers de microdades de l’EBSIB, que des del 2019 ja estan disponibles a través del Registre d’Enquestes i Estudis d’Opinió de l’Ajuntament de Barcelona.