Fem balanç del 2020: un any amb molta feina feta i molta feina per fer encara

15/06/2021

L’any 2020 ha marcat un abans i després, a nivell global i també a nivell individual, amb impactes clars i concrets en les vides dels nostres infants i adolescents i de les seves famílies. La memòria 2020 de l’Institut Infància i Adolescència, en un format breu, permet resseguir el coneixement disponible sobre covid-19 i infància, així com les nombroses contribucions que hem fet al debat social sobre els drets de la infància en temps de pandèmia.

La pandèmia per la covid-19 ens va enganxar per sorpresa. D’un dia per l’altre, van tancar les escoles, van tancar els parcs i les àrees de joc, van acabar-se les activitats extraescolars i els infants van quedar reclosos a les seves cases durant 6 setmanes de confinament absolut (l’únic grup de població, cal subratllar-ho, que va tenir del tot restringides les sortides al carrer).

Davant d’aquest fet, des de l’Institut Infància i Adolescència vam encarar el 2020 amb objectiu clar: resseguir el coneixement disponible sobre com la pandèmia impactava en les vides dels infants i adolescents i contribuir al debat social sobre els drets de la infància en el nou context de pandèmia. Amb la Memòria 2020 podreu resseguir de forma breu i sintètica el coneixement disponible sobre covid-19 i infància i, alhora, les nombroses contribucions que hem fet al debat social.

A banda de posar el focus en els impactes de la covid-19 en les vides i drets dels nens i nenes, durant el 2020 hem participat en 33 espais de treball (8 d’ells coordinats per nosaltres) amb 74 sessions de treball en global. A més, hem publicat 4 informes, 2 resums executius, 4 documents de treball, 1 article de recerca, una infografia i 9 articles a la premsa per difondre tot aquest coneixement.

A nivel técnico, hem realitzat 17 treballs i 2 projectes vinculats a la docència. Però això no és tot: hem coorganitzat dues jornades i hem fet 16 presentacions o ponències a jornades, congressos o seminaris d’altres institucions, arribant, en global a aproximadament 1.000 persones assistents.

De tot plegat, destaquem: l’impuls del nou laboratori de recerca en el marc de l’Observatori 0-17 BCN, Covid-19 i infància, la jornada sobre pobresa infantil amb una seixantena de càrrecs polítics i directius de l’Ajuntament de Barcelona, els treballs per als fonaments del Pla d’Infància 2021-2030 que van permetre iniciar l’elaboració del pla el gener de 2021 i els diferents articles publicats en mitjans de comunicació, especialment el que vam publicar a Crític en motiu del Dia Internacional del Joc, el 28 de maig de 2020, “L’espai públic garanteix necessitats vitals de la infància i iguala oportunitats de joc i salut”.

Us convidem a fer un cop d’ull a la memòria 2020 que de forma breu i sintètica resumeix tota aquesta feina realitzada durant l’any passat. Fer aquesta foto global ens ajuda a dimensionar quina és la contribució de l’Institut Infància i Adolescència i ens esperona a seguir treballant per la infància i l’adolescència de la nostra ciutat perquè, malgrat estem satisfetes de la feina feta fins ara, som conscients que en queda molta per fer.