Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
Juny 2024
 
 

Barcelona constitueix l'Altaveu d'Infants de la Ciutat

Una trentena de nens i nenes reben l’encàrrec per part de l’alcalde Jaume Collboni de difondre l’Agenda dels Infants i dialogar amb diferents representats polítics i socials de Barcelona per tal de millorar el benestar de la infància en l’acte de constitució solemne de l’Altaveu d’Infants de la Ciutat, emmarcat dins dels actes de Barcelona, Capitalitat Europea de la Democràcia. (CAT)(ES)

 
 
 

El comissionat d'Infància dona resposta a l'Agenda dels Infants

El comissionat d'Infància, Javier Rodríguez, ha donat una primera resposta a l'Agenda dels Infants durant l'acte de constitució de l'Altaveu d'Infants de la Ciutat. Ha destacat la voluntat de Barcelona per evitar qualsevol violència contra els infants i per lluitar contra la pobresa infantil, així com la climatització a les escoles, entre d'altres. S'ha compromès a donar una resposta més aprofundida al novembre, coincidint amb l'actualització del Pla d'Infància de Barcelona. (CAT)(ES)

 
 
 

Balanç dels Altaveus d'infants a les escoles

Durant el curs escolar 2023-2024, 470 infants de 5è de primària de 13 escoles de Barcelona han participat en els Altaveus d’Infants a les Escoles. La feina que han dut a terme ha estat intensa, enriquidora i de gran utilitat. Per això, els volem adreçar un missatge especial per a ells i elles: Moltes gràcies per la vostra implicació! Per la vostra i també per la dels altres nens i nenes de la vostra escola, per la de l’equip de mestres i la de les famílies. (CAT)(ES)

 
 
 

El paper adult en els diàlegs amb infants

Durant el desplegament dels Altaveus d’Infants a les Escoles hem detectat un element clau per a l'impacte de la participació de la infància: la importància del paper de les persones adultes en tot el procés. Compartim alguns consells i reflexions sobre quin ha de ser el rol i l'actitud dels adults, ja sigui en l’acompanyament com en la recepció de propostes. La clau: mirar de trencar amb l'adultocentrisme que portem incorporat de manera automàtica i inconscient. (CAT)(ES)

 
 
 

Barcelona ciutat jugable, un camí d'innovació

Coincidint amb el Dia Internacional del Joc, hem recuperat l'article publicat a Llei d'Engel analitzant l'estratègia de Barcelona ciutat jugable des de la perspectiva de la innovació en polítiques públiques. És la versió reduïda de l'article publicat a l'Anuari 2023 de l'Institut Metròpoli. La conclusió és clara: Barcelona ha impulsat una estratègia que ha situat el joc dels infants a l’espai públic al centre d’una política pública amb una dimensió i abast realment únics. (CAT)(ES)

 
 
 
 

Cinc prioritats que caldria incorporar a la nova Carta de drets i deures de Barcelona

Contribuïm a la nova Carta de Drets i Deures de Ciutadania de Barcelona que és del 2010 i aquest any s'està revisant coincidint amb el 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Des de l'Institut Infància i Adolescència hem identificat 5 prioritats en perspectiva d'infància que caldria incorporar a la nova carta. Ho hem compartit a través d'aquest article a Social.cat coincidint amb el procés participatiu que s'ha obert a través del Decidim.barcelona. També el podeu llegir en castellà

 
 
 

El que diuen els infants de Barcelona sobre el bullying arriba als EUA

Hem compartit les dades de l’EBSIB 2021 per a la diagnosi dels programes de prevenció i detecció de l'assetjament entre iguals de la Plataforma PDA Bullying, en el marc de la seva participació al World Anti Bullying Forum, als EEUU. En podeu veure els resultats en aquest interessant pòster que van presentar al WABF. L’Institut Infància es va adherir a PDA Bullying l’any 2022, atès que els conflictes relacionals a l’escola són un motiu de preocupació entre els nens i nenes i al fet que “fer equip per acabar amb el bullying” està entre les 11  demandes de l’Agenda dels infants (+info).

 
 
 

Llibre amb recursos per al codisseny de Plataformes de Participació Infantil

Aquest llibre il·lustrat és el resultat del treball col·lectiu amb les nenes i els nens de diverses escoles que hi han participat al codisseny de Plataformes de Participació Infantil com ciutadans actius i compromesos. Al conte "Participamos, pasamos a la acción" hi ha eines pràctiques per facilitar aquest procés, amb recursos explicats pels mateixos protagonistes. Des de l'Institut Infància i Adolescència hem fet algunes aportacions, en tant que socis associats del projecte europeu Imcitizen que coordina la Universitat de Barcelona.

 
 
 

Volem decidir!

El procés participatiu amb infants i adolescents "Volem decidir!" ha permès identificar quins són els temes sobre els que infants i adolescents voldrien poder decidir (en el cas dels infants a partir d'una priorització a partir de les demandes de l'Agenda dels Infants) i, també, sobre quines són les maneres a partir de les quals voldrien participar. Els nens i nenes han proposat, entre d'altres mètodes, la creació d'una app on votar i fer propostes, un canal de youtube, enquestes, entrevistes, ràdios escolars, votacions a les escoles, associacions de participació i parlar amb l'alcalde.

 
 
 

Plataforma europea de participació de la infància

El dret a ser escoltats és la primer dels focus d’interès de l’Estratègia europea pels drets dels infants (2021-2030) de la Comissió Europea, i amb aquest fi s’estan desenvolupant espais de participació a nivell europeu. El més destacable és la EU Children's Participation Platform, concebuda com un espai segur perquè els nens, nenes i adolescents puguin opinar sobre les lleis i polítiques europees que els concerneixen. A partir de dues enquestes en què van participar més de 10.000 infants entre 11 i 17 anys (Our Europe, Our Rights, Our Future i The Europe Kids Want) els infants han establert les seves 4 grans prioritats: els drets dels infants, una Europa més verda, la protecció contra la violència i la pobresa infantil.

 
 
 

L'Agenda dels infants en 8 idiomes!

L’Ajuntament de Barcelona ha traduït l’Agenda dels Infants a 8 idiomes per maximitzar la seva difusió i aconseguir que les demandes dels nens i nenes de Barcelona puguin arribar a totes les famílies de la ciutat, sigui quina sigui la seva llengua d’origen. Per aquest motiu, les demandes dels nens i nenes s’han traduït a les 7 llengües més parlades a la ciutat, a banda del català: castellà, anglès, àrab, xinès, francès, portuguès i urdú. Podeu descarregar el pòster de l'Agenda dels infants en aquests 8 idiomes a través de l'enllaç.

 
 
Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
  Website institutinfancia.cat
  Twitter @InstInfancia
  Subscripció Subscriu-te
  Institut d'estudis regionals i metropolitans de Barcelona
  Website institutmetropoli.cat
  Twitter @InstMetropoli
  Subscripció Butlletí Institut Metropoli
 
Aquest correu s'ha enviat des de digital@institutinfancia.cat
Per què has rebut aquest butlletí? Si desitges donar-te de baixa clica aquí
Si vols modificar les dades de subscripció clica aquí
Plaça de la Vila de Gràcia, 6 baixos, 08012, Barcelona - Tel. 930023255