Barcelona constitueix l’Altaveu d’Infants de la Ciutat

06/06/2024

Una trentena de nens i nenes reben l’encàrrec per part de l’alcalde Jaume Collboni de difondre l’Agenda dels Infants i dialogar amb diferents representats polítics i socials de Barcelona per tal de millorar el benestar de la infància en l’acte de constitució solemne de l’Altaveu d’Infants de la Ciutat, emmarcat dins dels actes de Barcelona, Capitalitat Europea de la Democràcia.

Una trentena de nens i nenes, participants al programa Parlen els nens i nenes, són a partir d’avui el nou Altaveu d’Infants de la Ciutat, un espai de participació infantil que té per objectiu obrir espais de diàleg entre persones adultes i infants amb l’objectiu últim de millorar el benestar dels nens i nenes de la ciutat.

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, juntament amb el comissionat d’Infància, Javier Rodríguez, ha investit avui una trentena d’infants com a representants dels nens i nenes de la ciutat en l’acte de constitució solemne de l’Altaveu d’Infants de la Ciutat, un espai de participació infantil per a millorar el benestar de la infància a Barcelona. L’alcalde ha fet l’encàrrec als nens i nenes de l’Altaveu d’Infants de la Ciutat de difondre l’Agenda dels Infants i dialogar amb diferents representants polítics i socials de la ciutat sobre les 11 demandes, 30 propostes i més de 100 idees que s’hi recullen. Està previst que durant el curs 2024-2025 l’Altaveu d’Infants de la Ciutat es reuneixi, entre d’altres, amb el Consell de Ciutat, l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, el Síndic de Greuges de Barcelona, el Consell Municipal de Benestar Social o el Consell Educatiu Municipal de Barcelona, entre d’altres. L’objectiu d’aquestes reunions serà dialogar al voltant de les demandes dels nens i nenes de la ciutat i arrencar compromisos concrets per part de la ciutadania adulta de cara a millorar el benestar de la infància de Barcelona.

 

“Parlen els nens i nenes”, un programa de recerca i de participació infantil sobre el benestar de la infància amb enquesta, tallers i propostes de millora

Amb la constitució solemne de l’Altaveu d’Infants de la Ciutat arrenca la darrera fase del programa “Parlen els nens i nenes”, un programa municipal de recerca i de participació infantil sobre el benestar de la infància que impulsa el Departament de Promoció de la Infància i duu a terme l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona.

La recerca sobre benestar de la infància a la ciutat parteix de l’Enquesta de Benestar Subjectiu de la Infància a Barcelona (EBSIB) continua amb els tallers participatius, que constitueixen la fase qualitativa de la recerca, i també amb la publicació de l’Agenda dels Infants, el document que recull les 11 demandes, 30 propostes i més de 100 idees que els nens i nenes de la ciutat adrecen a l’Ajuntament, a les escoles, a les famílies i a ells mateixos, així com a altres agents de la societat com ara els mitjans de comunicació o els veïns i veïnes. Els nens i nenes demanen més temps lliure i en família, més ajuda emocional, més acompanyament en l’ús de les pantalles i acabar amb el bullying, entre d’altres. En total són 11 demandes que estan interconnectades, ja que unes no es poden entendre sense les altres. De manera que cal tenir-les totes en compte i emprendre accions que permetin avançar en totes elles.

El passat mes de novembre, 470 infants de 13 escoles de Barcelona (amb representació de tots els districtes de la ciutat) van presentar l’Agenda dels Infants a la tinenta de Drets Socials, M. Eugènia Gay i al comissionat d’Infància, Javier Rodríguez, i des de llavors l’han seguit presentant a la seva comunitat educativa, incloent l’equip de mestres, les famílies i els altres infants de l’escola.

 

Difondre l’Agenda dels Infants i arrencar compromisos adults per millorar el benestar dels nens i nenes, principal missió de l’Altaveu d’Infants de la Ciutat

Amb la constitució de l’Altaveu d’Infants de la Ciutat, una trentena d’aquests nens i nenes seguiran difonent l’Agenda dels Infants més enllà de la seva comunitat educativa i obriran diàlegs amb representants polítics i socials de la ciutat amb l’objectiu d’intentar arrencar algun compromís concret per a millorar el benestar de la infància de Barcelona.

Preguntats per les seves motivacions i expectatives, els nens i nenes de Barcelona ho tenen clar. El que més els motiva de participar a l’Altaveu d’Infants de la Ciutat és millorar el benestar dels infants; expressar-se i que la seva veu arribi a tothom; que se’ls escolti i poder dir el que senten i els preocupa; conèixer altres infants; conèixer gent important i parlar amb càrrecs de l’Ajuntament; i que les famílies els escoltin. Les seves expectatives són que es tinguin en compte les propostes dels infants; parlar amb l’alcalde i que es difonguin les idees dels nens i nenes; sentir-se lliures i guanyar seguretat; pensar espais pels nois i noies adolescents; i millorar la vida dels nens i nenes de la ciutat.

 

“Volem decidir!” i “Imcitizen” altres projectes de participació infantil presents a l’acte de constitució de l’Altaveu de Ciutat

Una de les 11 demandes dels nens i nenes de la ciutat té a veure, justament, amb la participació infantil. Els nens i nenes demanen que “s’escoltin més les nostres opinions i poder participar en les decisions que ens afecten”. En aquest sentit, el comissionat ha volgut posar en valor el programa “Parlen els nens i nenes” i, pròpiament, la constitució de l’Altaveu d’Infants de la Ciutat en tant que espai de participació de la infància.

Però també ha destacat dos projectes més. Un d’ells, el projecte “Volem decidir!” que s’ha dut a terme dins de la Capitalitat Europea de la Democràcia que ostenta Barcelona durant els anys 2023-2024 i que ha servit perquè infants i adolescents de la ciutat reflexionessin no només sobre els temes que els preocupen sinó sobre quines són els mecanismes a partir dels quals els agradaria poder participar a nivell de ciutat. Dos representants de la comissió de seguiment del projecte Volem decidir! han tingut ocasió de presentar els resultats del projecte durant l’acte. També hi ha hagut la presència de nens i nenes del projecte europeu de participació infantil Imcitizen, que han volgut acompanyar els nens i nenes de l’Altaveu d’Infants de la Ciutat en aquest moment d’inici d’etapa.

 

Els mitjans de comunicació se’n fan ressò:

A través d’aquest enllaç, podreu descarregar les fotografies oficials de l’acte.

Projecte relacionat

Altaveu d’Infants, els nens i nenes de Barcelona prenen la paraula

OBERT des de 2023 (1a edició, 2018-2020) | L’Altaveu d’Infants de la Ciutat és un grup d’una trentena de nois i noies d’entre 11 i 12 anys de tots els districtes de Barcelona. L’objectiu del grup és donar a conèixer l’Agenda dels infants i obrir diàlegs amb agents polítics i socials de la ciutat de Barcelona al voltant de les demandes i propostes dels nens i nenes per millorar el benestar de la infància.

Projecte relacionat

Programa relacionat

Programa relacionat

Participació de la infància i l’adolescència

A través de la línia de treball de “Participació dels infants i adolescents: les veus que hem d’escoltar i tenir en compte” acompanyem l’administració en projectes i canals de participació dels nens, nenes i adolescents.