Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
Desembre 2022
 
 

1 de cada 10 infants de Barcelona se sent sol

Un de cada 10 nens i nenes se senten sols habitualment i 4 de cada 10 se n’hi ha sentit alguna vegada, amb major afectació entre els que viuen en entorns socioeconòmicament desafavorits. Així ho hem  explicat a les 1eres Jornades Internacionals sobre Soledat de Barcelona aportant dades inèdites sobre soledat no volguda en la infància, una pregunta que s'ha inclòs per primer cop a l’Enquesta de Benestar Subjectiu de la Infància a Barcelona 2021. (CAT)(CAST)

 
 
 

La inseguretat genera estrès als infants

La sensació d’inseguretat a casa, l’escola o el barri genera estrès psicològic als infants d’entre 10 i 12 anys, i especialment a les nenes. Així ho han conclòs Riccardo Valente i Lucrezia Crescenzi Lanna, en un article acadèmic de la URV i la UVic – UCC elaborat a partir de dades de l'Enquesta de Benestar Subjectiu de la Infància a Barcelona de l'edició 2017, que ha permès verificar aquests impactes diferencials ja en la preadolescència. (CAT)(CAST)

 
 
 

Reflexionem sobre com connectar coneixement i política pública

Hem participat a la jornada "Cap a la metròpoli 2030: recerca innovadora i polítiques públiques" organitzada per l'IERMB aportant la nostra experiència en l'elaboració del Pla d'infància de Barcelona i tota la reflexió feta a partir de les 8 habilitats clau per connectar coneixement i acció identificades pel Joint Research Centre de la Comissió Europea. Trobareu la nostra experiència resumida en aquest article. (CAT)

 
 
 

Expliquem la ciutat jugable a Playful Paradigm

La xarxa europea Playful Paradigm ha convidat Barcelona a explicar el projecte de ciutat jugable i com s’integren les necessitats de joc dels infants en la planificació de la ciutat. L'Institut Infància i Adolescència hi hem participat acompanyant l'Ajuntament per explicar el desplegament del Pla del joc a l’espai públic. París va ser l'altra ciutat convidada de la jornada, en què hi participaven ciutats mitjanes europees que avancen cap a la ciutat jugable, entre elles, Igualada. (CAT)

 
 
 

Generació alfa, qui són i què demanen?

Sota el títol "Generació alfa, qui són i què demanen?" el programa 'L’ofici d’educar' de Catalunya Ràdio ha dedicat un capítol a parlar del benestar dels nens i nenes d’entre 10 i 11 anys, a partir de les dades del Parlen els nens i nenes, a partir d'una entrevista amb Laia Pineda i amb les veus i opinions d’infants de l'Escola Heura i l'Escola Congrés Indians, que han participat als tallers. Podeu recuperar l'àudio sencer del programa. (CAT)(CAST)

 
 
 
 

Manifest dels infants del Raval per la millora del barri

Els infants i adolescents del Raval han elaborat i presentat el seu manifest per reclamar tenir un barri més cuidat i més amable amb ells i elles. En un acte festiu, el passat 24 de novembre els nois i noies van ser protagonistes presentant i llegint el seu manifest davant d'un centenar d'infants i adolescents i educadors i persones vinculades a entitats del barri. Es tracta d'una acció d'apoderament de la infància, que passa a l'acció i converteix en activista per la millora del seu entorn, reclamant espais segurs i nets al barri.

 
 
 

Consell Nacional d'Infants i Adolescents: manifest sobre l'educació

El Consell Nacional d'Infants i Adolescents de Catalunya dedica el seu manifest en commemoració del 20N Dia mundial dels drets dels infants i adolescents a l'educació. Segons expliquen, aquest any han volgut enfocar-se en l’educació, "ja que és un tema que ha estat molt present aquests darrers mesos, a causa dels canvis que s’han dut a terme i altres que s’estan proposant en l’àmbit educatiu". En el manifest fan peticions en relació a les instal·lacions educatives, als equips docents, als mètodes d'aprenentatge i també en relació al benestar i a la lluita contra l'assetjament escolar i per la sostenibilitat.

 
 
 

Eurochild: què demanen els infants d'arreu d'Europa?

En motiu del 20N Dia internacional de la Infància, l'associació Eurochild ha demanat a nens i nenes d'arreu d'Europa què voldrien que passés abans del proper Dia internacional de la infància l'any 2023. En aquest fil de tuits podreu veure un resum de les seves propostes i peticions, com ara una major participació en les decisions que els afecten, erradicar la pobresa infantil, canviar les maneres d'aprendre o més benestar i salut mental, entre d'altres.

 
 
Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
  Website institutinfancia.cat
  Twitter @InstInfancia
  Subscripció Subscriu-te
  Institut d'estudis regionals i metropolitans de Barcelona
  Website institutmetropoli.cat
  Twitter @InstMetropoli
  Subscripció Butlletí Institut Metropoli
 
Aquest correu s'ha enviat des de digital@institutinfancia.cat
Per què has rebut aquest butlletí? Si desitges donar-te de baixa clica aquí
Si vols modificar les dades de subscripció clica aquí
Plaça de la Vila de Gràcia, 6 baixos, 08012, Barcelona - Tel. 930023255