Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
Octubre 2022
 
 

Tres evidències per un nou compromís contra la pobresa infantil

Davant l'alarmant baixada de la natalitat, davant les greus conseqüències de la pobresa infantil, davant la clara necessitat de més i millors polítiques familiars, hem publicat aquest article al Periódico, en què reclamem que la lluita contra la pobresa infantil sigui una aposta urgent i prioritària de les polítiques públiques ja que la pobresa infantil té greus conseqüències en el present i el futur dels infants que la pateixen i posa en risc la cohesió social. (CAT)(CAST)

 
 
 

Els impactes de la pobresa energètica durant la infància

Viure en situació de pobresa energètica durant la infància i l’adolescència té conseqüències de salut física (bronquitis crònica, asma, nutrició adequada) i mental (ansietat, depressió, estrès). I també impacta negativament en la satisfacció dels nens i nenes amb la seva vida en global i amb el seu habitatge. De tot això n'hem parlat en una taula rodona, convidades per Enginyeria sense fronteres (CAT)(CAST)

 
 
 

Model pioner d'àrees de joc accessibles

Barcelona ha dissenyat un nou model d’àrees de joc accessibles, pioner a l'Estat, que proposa una metodologia d'avaluació i criteris concrets de disseny que s’aplicaran en la construcció de les 10 noves àrees de joc totalment accessibles que tindrà aviat la ciutat. Aquest model s'ha cocreat de manera transversal i participada, entre d'altres amb les aportacions de l'Institut Infància i Adolescència. Per conèixer-lo, podeu visitar l'exposició que estarà a Ca l'Alier fins el 2 de desembre (CAT)(CAST)

 
 
 

Projecte europeu "Ciutats jugables per tothom"

Col·laborem amb el projecte europeu BCNeuroinclusiva liderat per la UOC i finançat per la UE amb l'objectiu de millorar l’espai públic de les ciutats en benefici dels infants neurodivergents, en especial dels nens i nenes amb trastorn de l’espectre autista (TEA). Aquest projecte permetrà concretar orientacions de disseny específiques per a infants amb TEA i aportarà noves metodologies de cocreació de l’espai públic amb infants. (CAT)(CAST)

 
 
 

Ens adherim a la Carta internacional per la recerca ètica amb infants

L’Institut Infància i Adolescència de Barcelona formem part de la llista de signataris inaugurals, amb altres organitzacions i persones de tot el món, de la Carta internacional per la recerca ètica amb infants. Es tracta d'un manifest amb 7 cormpromisos concrets, amb els quals ens indentifiquem i comprometem, i que tenen molts punts en comú amb els principis ètics i metodològics de l'Institut. (CAT)(CAST)

 
 
 
 

Informe sobre la infància i adolescència tutelada

A l’informe Els reptes de l'acolliment residencial, realitzat per GSIA, Aldees Infantils SOS proposa transformar el model d’atenció social dels centres residencials on viuen infants i adolescents privats de la cura parental. Reclamen la necessitat de revisar el model actual i proposen mesures específiques com promoure llaços afectius sòlids i duradors, impedir la separació de germans i afavorir la relació amb la família biològica. L'informe explica que el desarrelament, la segregació i l'afebliment de les xarxes socials bàsiques de la infància tutelada afecta negativament la construcció de la seva identitat i autoestima.

 
 
 

Explicar la pobresa energètica als infants

"I es va fer la llum" és un conte sobre la pobresa energètica en la infància inspirat en les famílies de l’Aliança contra la Pobresa Energètica i fet a partir del testimoniatge de la infància de la Cañada Real. Amb un llenguatge proper i contundent, és un conte fantàstic per explicar als nens i nenes què és i què significa la pobresa energètica. Contes d'aquest estil contribueixen a garantir el dret dels infants a rebre una informació adequada sobre les qüestions que els afecten (art. 17 CDI)  i a tractar-los com a ciutadans i ciutadanes del present, ja que mereixen conèixer i comprendre la realitat que els envolta.

 
 
 

Núria Andreu: 30 anys a l'escola d'educació especial

El Diari de l'Educació publica aquesta entrevista amb Núria Andreu, mestra i directora d'una escola d'educació especial a Badalona durant 30 anys. En aquesta entrevista Núria Andreu fa balanç de la seva trajectòria i explica com eren i com són en aquests moments les escoles d'educació especial. Andreu reclama més inversió tant en l'escola inclusiva com en l'escola especial, per poder garantir l'acompanyament i la formació necessària a tots els infants, siguin quines siguin les seves capacitats.

 
 
 

Sessió de treball amb l'Ajuntament de Medellín

Estrenem secció al butlletí! Sota el títol "Compartim" explicarem algunes de les col·laboracions, assessoraments o projectes conjunts que fem des de l'Institut Infància i Adolescència amb altres institucions o municipis. La primera que volem destacar és un enriquidora trobada amb l'Ajuntament de Medellín, Colòmbia, en què l'Institut i l'Ajuntament de Barcelona vam explicar l'estratègia conjunta al voltant de  les polítiques públiques d'infància.

 
 
 

Els resultats de l'enquesta de benestar explicats als infants

Un dels requisits de la recerca ètica amb infants és el retorn de resultats i amb aquest objectiu estem tornant a les escoles aquesta tardor. Aquesta infografia és el punt de partida dels tallers participatius que estem fent per explicar els resultats de la segona edició de l'Enquesta de Benestar Subjectiu de la Infància a Barcelona, per demanar als nens i nenes que ens ajudin a interpretar-los i per animar-los a fer propostes de millora del seu benestar des de la seva perspectiva. Tot plegat ens permetrà per actualitzar l'Agenda dels infants.

 
 
Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
  Website institutinfancia.cat
  Twitter @InstInfancia
  Subscripció Subscriu-te
  Institut d'estudis regionals i metropolitans de Barcelona
  Website institutmetropoli.cat
  Twitter @InstMetropoli
  Subscripció Butlletí Institut Metropoli
 
Aquest correu s'ha enviat des de digital@institutinfancia.cat
Per què has rebut aquest butlletí? Si desitges donar-te de baixa clica aquí
Si vols modificar les dades de subscripció clica aquí
Plaça de la Vila de Gràcia, 6 baixos, 08012, Barcelona - Tel. 930023255