Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
Març 2018
 
 

Barcelona presenta una estratègia per afavorir el dret al joc

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat la Mesura de govern ‘Estratègia Barcelona dóna molt de joc: cap a una política de joc a l’espai públic’ per millorar i diversificar les oportunitats de joc per als infants i adolescents de la ciutat. Des de l’Institut hi hem contribuït molt activament, tant en el concepte, com en la redacció i bona part de l’execució. (+)

 
 
 

7 criteris per a una nova visió del joc

Hem treballat els 7 criteris per a dissenyar àrees de joc i espais lúdics, inclosos, en la seva versió preliminar, a l’Estratègia Barcelona dóna molt de joc. Aquesta nova visió del joc a l’espai públic passa per estimular el màxim de propostes lúdiques pel desenvolupament saludable, millorar l’accessibilitat, el joc inclusiu en contacte amb la natura, el joc col·laboratiu i compartit, la convivència comunitària i els entorns segurs i jugables al voltant dels espais de joc. (+)

 
 
 

Co-creació amb infants per transformar 2 parcs

"Quin tipus de joc podeu fer en aquest parc? I què voldríeu poder-hi fer en un futur?" Aquestes són només dues de les preguntes que estem fent entre febrer i abril als infants de diversos centres educatius en un procés participatiu que servirà per transformar el Parc de la Pegaso i el Parc Central de Nou Barris en espais lúdics. A més, aquestes experiències serviran de model per tenir en compte les visions dels infants en altres altres processos de transformació urbana. (+)

 
 
 

Observació etnogràfica d’àrees de joc

Posem a disposició l’Observació etnogràfica d’àrees de joc de Barcelona, un informe elaborat a partir d’una primera aproximació mitjançant observació etnogràfica i entrevistes a quatre àrees de la ciutat. Aquesta primera anàlisi sobre usos i valoracions que  les famílies fan de les àrees de joc ha permès corroborar el valor atorgat a que els fills i filles juguin a l’aire lliure, les motivacions de tria entre àrees de proximitat o la importància com a espais de socialització. (+)

 
 
 

Consideracions sobre l’espai públic amb perspectiva d’infància

Durant més d’un any, vam impulsar i coordinar dins l'Ajuntament un Grup de treball transversal per reflexionar sobre l’espai públic i la infància. El document Consideracions sobre l’espai públic amb perspectiva d’infància i adolescència, que ha de ser útil per orientar les polítiques municipals, en va ser un dels fruits. Després, hem seguit situant necessitats específiques dels infants, com ara el joc. (+)

 
 
 
 

“Prohibit jugar”, hi diu al parc infantil

L’abril de 2016, el periodista i apassionat de l’educació demanava a través d’un article als lectors del Diari Ara que li enviessin fotografies de parcs on hi hagués rètols de “prohibit jugar”. Ell mateix va explicar que n’havia rebut una allau i se sorprenia de l’absurditat de la qüestió i denunciava que sempre es volgués controlar, vigilar i tutelar als més petits, impedint-los experimentar i desenvolupar-se lliurement. Recuperem l'article “Prohibit jugar”, hi diu al parc infantil amb l’esperança que cada vegada siguin menys els parcs on hi hagi aquesta prohibició.

 
 
 

Els infants volen una Barcelona per jugar!

“Jugarem per Barcelona / pels racons de la ciutat. / Pels carrers i les placetes / hi ha d’haver activitat”.  Aquestss són alguns dels versos  del Pregó dels Infants de les Festes de Santa Eulàlia de Barcelona, un projecte adreçat als nens i nenes de 3r, 4t i 5è   d’ escoles de la ciutat. Aquest any, el tema central del pregó ha estat el dret al joc. Podeu llegir el pregó i també veure el vídeo resum de la lectura.

 
 
 

Créixer envoltat de verd beneficia el cervell dels infants

Els infants que creixen en habitatges envoltats d’espais verds tendeixen a presentar més volums de matèria blanca i grisa en certes àrees del seu cervell, que afavoreixen la capacitat de memòria de treball i l'atenció. Així ho demostra un estudi realitzat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) que ha analitzat els efectes de viure en entorns més o menys verds en 253 nens i nenes de Barcelona. L’estudi ha contrastat l’exposició a espais verds en l’entorn més proper dels infants amb ressonàncies magnètiques del cervell i tests per ordinador.

 
 
 

El dret dels infants a la ciutat

Recuperem el vídeo de síntesi de la jornada El dret dels infants a la ciutat: millorem el nostre espai públic (desembre 2016) per sentir de nou les veus d’infants i adolescents que reclamen menys prohibicions, poder jugar al que vulguin, quan i on vulguin, més autonomia i llibertat per anar sols pel carrer i que la ciutat tingui menys cotxes. Una ciutat que sigui millor per als nens i nenes, també serà millor per a tota la ciutadania.

 
 
Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
  Website institutinfancia.cat
  Twitter @InstInfancia
  Subscripció Subscriu-te
  Institut d'estudis regionals i metropolitans de Barcelona
  Website institutmetropoli.cat
  Twitter @InstMetropoli
  Subscripció Butlletí Institut Metropoli
 
Aquest correu s'ha enviat des de digital@institutinfancia.cat
Per què has rebut aquest butlletí? Si desitges donar-te de baixa clica aquí
Si vols modificar les dades de subscripció clica aquí
Plaça de la Vila de Gràcia, 6 baixos, 08012, Barcelona - Tel. 930023255