Publicat l’informe Dades clau d’infància i adolescència 2023

24/07/2024

Ja està disponible l’informe Dades clau d’infància i adolescència a Barcelona 2023, que fa una radiografia transversal i evolutiva de la situació nens, nenes i adolescents entre 0 i 17 anys a la ciutat.

El 14,3% de la població de Barcelona són infants i adolescents d’entre 0 i 17 anys, però tenint en compte no només els nens i nenes sinó també les persones adultes que viuen amb ells, la realitat de la infància i l’adolescència afecta quotidianament a 4 de cada 10 persones de la ciutat (37,9%). En aquest sentit, l’informe Dades clau d’infància i adolescència que radiografia anualment la situació dels nens, nenes i adolescents de la ciutat amb mirada evolutiva, pren una rellevància important, per l’alt volum de població sobre el qual impacta la situació d’infants i adolescents i també per la seva mirada integral.

 

Una radiografia transversal i evolutiva, que posa l’infant al centre

I és que justament, un dels principals valors d’aquest informe és l’anàlisi transversal de les diferents dimensions de la vida d’un infant o adolescent, una mirada integral que supera la mirada temàtica de moltes recerques que s’impulsen des d’un àmbit o administració concreta. L’informe Dades clau d’infància i adolescència posa l’infant/adolescent al centre ja que analitza tots els entorns de la vida dels nens i nenes sense parcel·lar la mirada. El seu caràcter anual des del 2017, ens aporta una mirada evolutiva sobre la majoria d’indicadors analitzats i, sempre que és possible, amb perspectiva de gènere i territorial (districtes).

L’informe fa una radiografia de l’estat de la infància i l’adolescència a la ciutat de Barcelona a partir de l’anàlisi de més de 200 indicadors endreçats per 6 dimensions de la vida:

  1. context sociodemogràfic (amb dades de població entre 0 i 17 anys per districtes, per característiques com ara el sexe, grups d’edat, origen o discapacitat, també dades sobre la tipologia de llars, i l’evolució i tendència demogràfica)
  2. educació (petita infància, pas per l’escola i transicions cap a l’educació postobligatòria)
  3. temps dels infants, activitats fora de l’escola, espai públic i ciutadania (incloent la satisfacció dels infants amb el seu temps, les activitats extraescolars, l’estiu i vacances escolars, els espais de joc a l’espai públic, l’escolta adulta i el coneixement dels drets dels infants)
  4. salut física, mental i emocional (incloent hàbits saludables, satisfacció amb el cos, addiccions, benestar emocional i salut mental, i salut sexual, entre d’altres)
  5. pobresa, exclusió i desigualtats (desigualtats territorials dins de Barcelona, pobresa en el treball i sobrecàrrega de despeses d’habitatge, inseguretat residencial i mobilitat forçada, risc de pobresa i exclusió, carències materials, entre d’altres)
  6. relacions interpersonals (seguretat, discriminacions, violències, protecció de la infància/adolescència)

Els més de 200 indicadors que es fan servir per a la publicació anual d’aquest informe, provenen d’un total de 21 registres administratius i de 12 fonts d’enquesta (33 fonts de dades en total), tant d’àmbit municipal com autonòmic, estatal o supraestatal. Amb la sistematització i actualització d’aquests indicadors, que només és possible gràcies a la implicació i col·laboració de 19 serveis i institucions públiques, es crea el Sistema Integral d’Indicadors d’Infància i Adolescència a Barcelona, que forma part de l’Observatori 0-17BCN, impulsat per l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona i dut a terme per l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona.

Accediu a l’informe Dades clau d’infància i adolescència a Barcelona 2023

Projecte relacionat

Programa relacionat

Observatori 0-17 BCN

L’objectiu del programa és millorar el coneixement i generar anàlisis periòdiques sobre les vides i els drets de la infància i l’adolescència de Barcelona per enfortir les polítiques locals que afecten a aquesta etapa vital dels ciutadans entre els 0 i els 17 anys.