L’Institut Infància i Adolescència acompanyarà l’Ajuntament de Barcelona en la definició i elaboració del nou Pla d’Infància 2021-2030 després d’haver-ho fet amb el Focus Infància i Ciutadania 2017-2020, antecessor del proper pla.
El nou Pla d’Infància 2021-2030 està liderat per la Regidoria d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat a través del Departament de Promoció de la Infància, dins la Direcció Serveis d’Infància, Joventut i Gent Gran. Aquest pla és el marc de planificació i transversalització de les principals polítiques que afecten a la infància i l’adolescència a la ciutat de Barcelona amb visió de full de ruta a mig termini, s’elaborarà i revisarà de manera participada, la qual cosa suposa un salt de les polítiques municipals adreçades a la infància. Així, el pla revisarà i incorporarà les actuacions més destacades, i comptarà amb la coproducció de les entitats socials i la participació dels infants. L’Institut Infància i Adolescència, responent a un encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona serà l’organisme encarregat de la coordinació de tot aquest procés, que ja ha començat.
La Comissió transversal per a iniciar l’elaboració del Pla d’Infància 2021-2030 s’ha reunit aquest 18 de gener per primera vegada i ha comptat amb la participació d’una trentena de persones expertes en infància i adolescència provinents de diferents departaments municipals i àmbits de coneixement.
Joan Ramon Riera, Regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona, va donar la benvinguda als membres de la Comissió transversal, tot posant de relleu el nivell d’ambició del nou Pla amb visió 2030 en línia amb l’horitzó dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, i la seva voluntat de transversalitat sense que això impliqui invisibilitat sinó tot el contrari, emfatitzant la rellevància de l’agenda dels infants present a totes les àrees municipals.
A continuació, Magda Orozco, Directora de Serveis d’Infància, Joventut i Persones Grans, i Laia Pineda, Directora de l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona, van explicar que el nou Pla pretén donar continuïtat als objectius marcats al Pla anterior: una agenda d’infància amb visió integral, una atenció especial a les situacions de més vulnerabilitat i/o exclusió social (que la covid-19 ha amplificat amb força), un sistema d’indicadors per monitoritzar els reptes i avaluar els objectius del Pla.
Finalment, es va produir un ric debat entre els membres de la Comissió transversal, en la qual estan representades les diverses àrees de l’Ajuntament (Drets socials, Educació, Salut, Esports, Cultura, Gènere, Persones amb discapacitat, Urbanisme, Coordinació territorial, etc.). Més de 30 participants, des de la seva experiència i àmbit de coneixement, van aportar idees sobre els reptes i actuacions a mantenir o incorporar en el nou Pla d’Infància.