Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
Juliol 2016
 
 

Convocatòria borsa de treball

Obrim una convocatòria de borsa de treball per a perfils de tècnic superior en recerca social. El termini de presentació de sol·licituds és el 9 de setembre a les 14 h.

 
 
 

Pla estratègic: debat amb adolescents

La recta final del debat sobre el pla estratègic de la nova etapa de ’Institut l’hem feta amb adolescents. Si volem incloure les seves mirades en el nostre camí, la discussió compartida esdevé imprescindible. Els nois i noies ens han aportat les seves visions sobre el temps de lleure, l’educació, la participació, la discriminació o les necessitats bàsiques d’infants i adolescents a la ciutat.

 
 
 

Espai públic i ciutadania 0-17

Des de l’Institut hem impulsat i coordinem un grup de treball a l’Ajuntament de Barcelona per repensar i incorporar millores perquè l’espai públic estimuli una infància enriquidora i saludable. Una ciutat inclusiva i amigable que promou els drets al joc, a la salut i a l’educació en el temps lliure al carrer, parcs i places millora no només les vides d’infants i adolescents, sinó que democratitza l’espai públic per a totes les persones.

 
 
 

Escola i amistats de l'alumnat estranger

La Sheila González participa com a Institut en el Congrés espanyol de Sociologia a Gijón presentant una investigació que aborda el nivell d'interculturalitat de les xarxes relacionals de l’alumnat estranger en instituts de l’àrea metropolitana de Barcelona. La pregunta de recerca és si les dinàmiques organitzatives estan potenciant la guetització dins dels centres educatius i, per tant, obstaculitzen la integració social de determinats alumnes.

 
 
 

411.800 infants catalans en situació de pobresa

Les dades sobre pobresa a Catalunya alerten que el col·lectiu social de persones fins als 18 anys és el de major risc de pobresa. Analitzem la darrera Enquesta de Condicions de Vida que mesura la incidència i composició de la pobresa mitjançant l'establiment d'un llindar de risc de pobresa. A la llum de les dades infants i adolescents que afronten situacions de pobresa són cada vegada més pobres.

 
 
 
 

Anano i la no discriminació

El vídeo d’Anano realitzat per UNICEF amb l’objectiu de fer palesa la discriminació i rebuig social vers la infància en situació de pobresa als països rics és controvertit. Ens ha agradat perquè situa la societat davant el mirall respecte el dret humà a la no discriminació, entre d’altres, per la seva posició econòmica (article 2 de la Convenció sobre els Drets de l’Infant). El vídeo acompanya l’informe Estado Mundial de la Infancia 2016: una oportunidad para cada niño que pronostica un panorama desolador si no s’acceleren els esforços per respondre les necessitats bàsiques durant la infància.

 
 
 

Per a nosaltres viure bé vol dir...

... viure feliç amb la família i els amics, sense problemes de salut ni econòmics; ... viure amb la gent que estimes; ... ser feliç amb el que tens; ser lliure i oblidar els mal records; ... enfrontar-se amb els problemes i conviure bé amb tothom. Aquestes són algunes frases que van escriure els adolescents quan, en el marc d’un debat aquest mes de juliol, els vàrem demanar de completar aquesta frase.

 
 
 

Temps de créixer, Temps per créixer

Com transcorre el temps quotidià d’infants i adolescents? Quines característiques té el seu dia a dia? Com són els temps i els espais relacionats amb la família i l’educació, el lleure i l’entreteniment o les amistats? Quines polítiques públiques poden millorar aquests temps? Aquestes són algunes de les preguntes que es plantegen a aquesta publicació, que forma part de la col·lecció Dossiers del Temps de l’Ajuntament de Barcelona.

 
 
Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
  Website institutinfancia.cat
  Twitter @InstInfancia
  Subscripció Subscriu-te
  Institut d'estudis regionals i metropolitans de Barcelona
  Website institutmetropoli.cat
  Twitter @InstMetropoli
  Subscripció Butlletí Institut Metropoli
 
Aquest correu s'ha enviat des de digital@institutinfancia.cat
Per què has rebut aquest butlletí? Si desitges donar-te de baixa clica aquí
Si vols modificar les dades de subscripció clica aquí
Plaça de la Vila de Gràcia, 6 baixos, 08012, Barcelona - Tel. 930023255