Participem a les 1eres Jornades Internacionals sobre Soledat de Barcelona aportan dades inèdites sobre soledat no volguda en la infància. És la primera vegada que es disposa d’aquestes dades, ja que es va incloure expressament la pregunta a l’Enquesta de Benestar Subjectiu de la Infància a Barcelona (EBSIB) a partir de l’Estratègia Municipal contra la Soledat.
Un de cada 10 nens i nenes de Barcelona se senten sols habitualment i 4 de cada 10 se n’hi ha sentit alguna vegada a la seva vida, amb major afectació dels infants que viuen en entorns socioeconòmicament desafavorits. Però no només se senten sols, sinó que presenten menor benestar subjectiu que la resta. Per exemple, se senten menys segurs en el seu dia a dia, amb el seu cos i imatge, amb el seu temps lliure, la seva vida globalment o la seva autonomia personal.
Així ho ha explicat la coordinadora del programa Parlen els nens i nenes de Barcelona, Mari Corominas, aquest dimecres 9 de novembre a les Jornades Internacionals sobre la Soledat a Barcelona, en el marc de l’Estratègia Municipal contra la Soledat. Corominas ha fet una presentació sobre de la soledat no volguda en la infància a partir dels resultats i conclusions de l’Enquesta de Benestar Subjectiu de la Infància a Barcelona 2021, amb l’objectiu de respondre a la pregunta: com es viu la soledat al llarg de la vida? (dins de l’eix de la jornada sobre soledat i cicles vitals).
Corominas ha presentat els resultats inèdits sobre soledat no volguda en la infància (era la primera vegada que l’EBSIB preguntava sobre aquest tema) al costat dels treballs del Departament de Joventut, que presentava la seva guia contra la soledat; del Departament de Promoció de la Infància, que presentava el joc “Antídots”; del Departament d’Atenció Social a la Infància i Famílies, que presentava el servei de famílies col·laboradores; i del projecte pilot contra la soledat “No estàs sol (ni sola)” dirigit a la comunitat escolar, que compta amb l’impuls del Departament de Promoció de la Infància.
Us animem a consultar els següents enllaços:
- Article publicat a Social.cat “La soledat no volguda també existeix en la infància (encara que no se’n parli)” (de la directora de l’Institut Infància i Adolescència, Laia Pineda, i la responsable de comunicació, Laia Curcoll
- Resum de conclusions de la jornada