El programa de recerca i participació infantil de l’Ajuntament de Barcelona que realitza l’Institut Infància i Adolescència des del 2016, Parlen els nens i nenes, ha estat reconegut internacionalment les últimes setmanes en dues ocasions.
D’una banda, s’ha inclòs com a bona pràctica en el catàleg d’experiències de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores. De l’altra, ha estat una de les experiències convidades a la darrera conferència del fòrum de ciutats europees Eurocities.
L’Associació Internacional de Ciutats Educadores, que agrupa unes 500 ciutats de 36 països d’arreu del món que s’han compromès amb la Carta de Ciutats Educadores ha escollit el Parlen els nens i nenes com a bona pràctica per incloure en el seu BIDCE, el Banc Internacional de Documents de Ciutats Educadores. Això ha fet que la informació principal del Parlen els nens i nenes, tant els resultats de la primera edició, com les novetats de la segona edició que s’està duent a terme en aquests moments, estiguin disponibles en castellà, anglès i francès i que, per tant, pugui arribar a moltes ciutats interessades en el benestar de la infància i pugui ser font d’inspiració de noves propostes de participació dels infants.
El Grup de Treball d’Infància i Joventut d’Eurocities (una associació de més de 200 ciutats de 38 països d’arreu del món entre les quals compta Barcelona) ha fet la primera trobada presencial des de la seva creació el 2020 a Barcelona aquest mes de maig. Una part fonamental d’aquesta trobada ha estat compartir l’enfocament de la ciutat de Barcelona en relació a la participació infantil i presentar el Pla d’Infància de Barcelona així com, especialment, el programa de recerca i participació infantil Parlen els nens i nenes. Per part de l’Ajuntament hi ha assistit el regidor d’Infància i Joventut de l’Ajuntament, Joan Ramon Riera i, en representació del programa Parlen els nens i nenes, la directora de l’Institut Infància i Adolescència, Laia Pineda. Després de presentar l’experiència del Parlen els nens i nenes s’ha compartit també com altres ciutats estan garantint el dret a al participació dels infants, especialment d’aquells que estan en situació de vulnerabilitat, obrint debat al voltant de preguntes com ara què cal aconseguir per una participació significativa dels infants o com els ajuntaments han de garantir que els infants tinguin veu a la ciutat i que aquesta es tingui en compte.
La reunió ha servit també per abordar la qüestió dels infants refugiats. Per la seva banda, UNICEF ha fet una presentació sobre la situació actual dels nens i nenes refugiats ucraïnesos i s’ha generat un debat sobre l’acollida i la protecció dels infants refugiats que arriben a les nostres ciutats.