L’Altaveu d’Infants trasllada les demandes dels nens i nenes als Síndics de Greuges de Barcelona i Catalunya

04/02/2025

L’Altaveu d’Infants de la Ciutat de Barcelona s’ha reunit amb el Síndic de Greuges de Barcelona, David Bondia, i l’adjunta per la infància de la Sindicatura de Greuges de Catalunya, Aida C. Rodríguez, per explicar-los quines són les demandes dels nens i nenes de Barcelona per millorar el benestar de la infància.

L’Altaveu d’infants de la Ciutat de Barcelona ha dialogat aquest dilluns amb el Síndic de Greuges de Barcelona, David Bondia, i l’adjunta per la infància de la Sindicatura de Greuges de Catalunya, Aida C. Rodríguez, al voltant de l’Agenda dels Infants, que inclou les 11 demandes, 30 propostes i més de 100 idees dels nens i nenes de Barcelona per millorar el benestar de la infància. Aquesta agenda és fruit del programa de recerca i participació infantil “Parlen els nens i nenes” que duu a terme l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona per encàrrec de l’Ajuntament i que consta d’una enquesta a 5.000 infants d’entre 8 i 11 anys i uns tallers participatius al voltant del benestar de la infància.

De les 11 demandes de l’Agenda, els infants n’han escollit 3 per presentar de forma aprofundida a les sindicatures: Tenir cura de la nostra seguretat i  no permetre que hi hagi cap violència contra els infants; Escoltar les nostres opinions i poder participar en les decisions que ens afecten i Cuidar la nostra vida amb la família. El diàleg va girar força estona al voltant de les necessitats dels infants davant un cas de bullying, una qüestió que preocupa molt als nens i nenes. Els infants van explicar que necessiten tenir persones de confiança a l’escola a qui poder explicar els seus problemes o preocupacions i que sigui un espai segur on poder-se desfogar i, alhora, que els donin consells, pautes o ajuda per encarar els conflictes a l’escola.

Més enllà d’aquestes demandes, també han pogut parlar de l’accés per a tothom a les activitats extraescolars, de la necessitat de tenir carrers preparats per poder anar sols pel barri i la ciutat, de facilitar més espais comunitaris, més espais verds o espais de joc més divertits per a totes les edats i per als infants amb discapacitat. A més, han pogut explicar a les síndicatures qüestions que els preocupen i que tenen a veure amb les desigualtats socials i econòmiques, com per exemple, la necessitat d’oferir més activitats culturals i que no valguin tants diners, fer que els preus dels aliments no siguin tan cars perquè tothom pugui alimentar-se de manera saludable i fer que l’habitatge sigui més econòmic. També que s’apugin els salaris perquè els pares o mares no hagin de treballar tant i tinguin més temps per a estar amb els nens i nenes, així com regular els horaris de feina perquè no hagin de treballar en cap de setmana i tinguin més vacances a l’estiu.

L’objectiu del diàleg ha estat no només traslladar quines són aquestes demandes a les dues sindicatures sinó també dialogar al voltant de la possibilitat d’aplicar algunes de les idees dels nens i nenes. Tant el Síndic de Greuges de Barcelona com l’adjunta per a la Infància de la Sindicatura de Greuges de Catalunya han pogut explicar als nens i nenes què fan des de les institucions que representen en pro dels drets de la infància, i ho han fet compartint alguns casos molt concrets, com ara la recomanació de treure els cartells de prohibit jugar a pilota a l’espai públic que ha fet el Síndic de Greuges de Barcelona recentment; o bé el cas concret d’una família que va demanar a la Sindicatura de Greuges de Catalunya que intervingués perquè la seva filla no podia fer el casal d’estiu del seu poble pel fet d’anar amb cadira de rodes.

Compromís de donar una resposta més concreta

Tant el Síndic de Barcelona com l’Adjunta per a la Infància de la Sindicatura de Catalunya, s’han compromès a llegir-se atentament l’Agenda dels Infants i a explicar-la no només als seus equips de treball sinó a tota la ciutadania. També s’han compromès a donar una resposta concreta i aprofundida a les demandes dels infants el dia 4 d’abril a la sessió de cloenda de l’Altaveu d’Infants de la Ciutat, moment en què els diferents agents socials i polítics amb qui s’haurà reunit l’Altaveu d’Infants explicaran els seus compromisos d’acció en favor del benestar de la infància.

Segueixen els diàlegs… 

El diàleg s’ha dut a terme a la seu de la Sindicatura de Greuges de Barcelona i és el quart dels 7 diàlegs que duran a terme els infants, després de reunir-se amb el comissionat d’Infància i Adolescència de Barcelona, Javier Rodríguez, de participar al Consell de Ciutat el passat mes de desembre, i de reunir-se amb el Consell Nacional d’Infants i Adolescents de Catalunya (CNIAC) el passat 18 de gener.

Està previst que aquest dimecres es reuneixin amb tots els grups polítics municipals de l’Ajuntament de Barcelona (tant el govern com l’oposició), i que a finals de febrer ho facin amb el Consell Municipal de Benestar Social, la Xarxa dels Drets de la Infància, i el Grup motor de participació infantil de l’Ajuntament. L’últim dels diàlegs serà a principis de març amb el Consell Educatiu Municipal de Barcelona.

Els mitjans se’n fan ressò

Projecte relacionat

Altaveu d’Infants, els nens i nenes de Barcelona prenen la paraula

OBERT des de 2023 (1a edició, 2018-2020) | L’Altaveu d’Infants de la Ciutat és un grup d’una trentena de nois i noies d’entre 11 i 12 anys de tots els districtes de Barcelona. L’objectiu del grup és donar a conèixer l’Agenda dels infants i obrir diàlegs amb agents polítics i socials de la ciutat de Barcelona al voltant de les demandes i propostes dels nens i nenes per millorar el benestar de la infància.

Programa relacionat