Exposició i jornada sobre accessibilitat a les àrees de joc

07/10/2022

El Centre Obert d’Arquitectura acull del 10 al 20 d’octubre l’exposició Cap a una ciutat jugable per a tothom, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona i el Col·legi Oficial d’Arquitectes (COAC).

L’objectiu de l’exposició és donar a conèixer els avenços cap a la ciutat jugable que s’han dut a terme des de l’aprovació del Pla del joc a l’espai públic de Barcelona l’any 2019, una mesura de política pública pionera a l’Estat.

D’entre totes les actuacions que s’han fet per avançar cap a la ciutat jugable, l‘exposició posa el focus concretament en els avenços en matèria d’accessibilitat a les àrees de joc i en el model d’accessibilitat que l’Ajuntament està desplegant per a assolir unes àrees de joc per a tothom. Aquest model d’àrea de joc accessible és un model pioner i referent a tot l’Estat, i s’ha elaborat a partir d’una taula de treball amb un grup de persones i entitats amb expertesa tant en arquitectura, joc, discapacitat i infància.

En tant que coordinadores del desplegament del Pla del joc a l’espai públic de Barcelona, l’Institut Infància i Adolescència hem participat en l’elaboració d’aquest model, juntament amb l’equip de l’arquitecte en cap de l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Municipal de Parcs i Jardins, l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, i les aportacions d’una quinzena d’entitats membres de la Xarxa d’Accessibilitat i Vida Independent de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva.

El model d’àrea de joc accessible inclou una metodologia concreta per avaluar les àrees de joc i determinar-ne el grau d’accessibilitat en tres nivells (totalment accessibles, accessibles, amb algun element accessible) i també criteris concrets de disseny que s’aplicaran en la construcció de les 10 noves àrees de joc totalment accessibles que tindrà aviat la ciutat. Es van convocar a través d’un concurs públic aquesta primavera (del qual hem format part del jurat) i l’exposició serveix, també, per mostrar els dissenys guanyadors.

Podeu conèixer molt resumidament en què consisteix aquest nou model a través d’aquest fil de tuits sobre les àrees de joc accessibles.

 

Un acte de debat al COAC

D’altra banda, en el marc de l’exposició, el dimarts 11 d’octubre de 16h a 18h se celebra la sessió de debat Accessibilitat a les àrees de joc infantil”enfocada a tècnics i professionals del sector de l’arquitectura, l’urbanisme i el joc infantil, en què s’explicaran aquests criteris i els avenços que ha fet la ciutat.

En l’acte hi participaran la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz; l’arquitecte en cap de l’Ajuntament, Xavier Matilla, i la presidenta de la demarcació de Barcelona del COAC, Sandra Bestraten. També hi participaran els equips de les propostes més ben valorades pel jurat del concurs per a deu àrees de joc totalment accessibles.

La sessió també comptarà amb una taula rodona, titulada “Accessibilitat a les àrees de joc: necessitats, propostes i reptes”, en la qual hi intervindran:

  • Emma Cortés, coordinadora del Programa Ciutat Jugable a l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona.
  • Guillermo Hurtado, tècnic d’accessibilitat de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat.
  • Tate Bonany, directora de l’Associació Jocviu.
  • Belén Montell, coordinadora de Manteniments de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins.
  • Eloy Bossom, creador del web Parcs infantils inclusius i representant de l’empresa HPC Ibérica.
  • David Busquiel, certificador de l’empresa ASES XXI, empresa acreditada per l’ENAC.

L’exposició es pot visitar en horari de dilluns a dissabte de 10 h a 20 h i els diumenges de 10 h a 15 h, al COAC (Plaça nova, 5 08002 Barcelona).

Projecte relacionat

Pla del joc a l’espai públic de Barcelona amb horitzó 2030

OBERT DES DE 2017 | Acompanyem l’Ajuntament de Barcelona en la definició i desplegament del Pla del joc a l’espai públic per tal que, amb horitzó 2030, la ciutat sigui cada vegada més jugable i ofereixi més i millors oportunitats de joc a l’espai públic als infants, adolescents i al conjunt de la ciutadania.

Programa relacionat

Ciutat jugable

Generem coneixement per desenvolupar estratègies de ciutat que ampliïn, millorin i diversifiquin les oportunitats de joc a l’espai públic per als infants i adolescents, contribuint a una millor vida comunitària.