El Dades Clau 2021 permetrà captar els impactes de la pandèmia en la infància i adolescència de Barcelona

16/07/2021

Diversos departaments de l’Ajuntament de Barcelona, així com altres institucions públiques, s’han reunit de forma online aquest 1 de juliol en la Comissió Transversal de l’Observatori 0-17 BCN, un programa municipal de coneixement, liderat per l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona des de 2017, que aporta dades i anàlisi sobre les vides i els drets de la infància i l’adolescència a la ciutat i les polítiques que els afecten.

Una de les finalitats de la Comissió és la provisió de dades per a la monitorització del Sistema Integral d’Indicadors d’Infància i Adolescència de Barcelona (SIIIAB) per tal d’elaborar l’informe de Dades Clau d’Infància i Adolescència. Amb el recull de dades del 2020, el proper informe ja podrà reflectir alguns dels impactes que ha tingut la pandèmia per la covid-19 així com la crisi social i econòmica que se’n deriva en els nens, nenes i adolescents de la ciutat.

A més, en tant que la Comissió Transversal és un espai per identificar sinèrgies i oportunitats de col·laboració entre espais de treball, observatoris i operacions estadístiques que informen sobre les vides de la infància i adolescència a la ciutat, a banda de donar el tret de sortida a la provisió de dades per al 4rt monitoratge d’indicadors d’infància i adolescència, la reunió de la Comissió Transversal s’ha centrat també en compartir informació sobre la disponibilitat de noves dades de ciutat sobre infància i adolescència:

  • L’Enquesta Sociodemogràfica 2020 i el nou índex de renda en base a les dades de l’INE, a càrrec de l’Oficina Municipal de Dades.
  • Dades de cohort sobre transicions educatives, a càrrec del Consorci d’Educació de Barcelona.
  • L’Enquesta de Joventut 2020, a càrrec del Departament de Joventut.
  • L’enquesta FRESC 2021, a càrrec de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.
  • Estimacions estadístiques sobre pobresa infantil per avançar-nos a la disponibilitat de dades, a càrrec de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona.
  • Bases per a un sistema català d’indicadors d’infància i adolescència, a càrrec de l’Observatori dels Drets dels Infants de Catalunya.

Partim del convenciment que el treball transversal és un element imprescindible per aportar coneixement sobre la infància i l’adolescència a la ciutat, perquè sols des d’una mirada integral es poden abordar els diferents àmbits que afecten la seva vida. Per això en aquesta Comissió hi estan implicats:

  • Diversos departaments de l’Ajuntament de Barcelona: departament d’Estadística, Innovació Social, Joventut i Promoció de la Infància, direcció d’Educació, Institut Municipal de Serveis Socials, Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, Institut Barcelona Esports.
  • Altres institucions públiques: Agència de Salut Pública de Barcelona, Consorci d’Educació de Barcelona, Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència.
  • Institucions col·laboradores: Consorci Sanitari de Barcelona, Consorci de Serveis Socials de Barcelona.

Projecte relacionat

Programa relacionat

Observatori 0-17 BCN

L’objectiu del programa és millorar el coneixement i generar anàlisis periòdiques sobre les vides i els drets de la infància i l’adolescència de Barcelona per enfortir les polítiques locals que afecten a aquesta etapa vital dels ciutadans entre els 0 i els 17 anys.