Com han viscut els nois i noies el confinament i la crisi per la Covid-19

27/05/2020

El Grup igualtat oportunitats en la infància del Consell Municipal de Benestar Social (CMBS), un grup coordinat per l’Institut Infància i Adolescència, ha organitzat una sessió especial amb els adolescents membres del Grup Altaveu per tal de recollir la mirada i les propostes dels nois i noies al voltant de la crisi de la Covid-19 i de com s’ha gestionat i s’hauria de gestionar a partir d’ara.

Sergi Martí, Cap de Departament de Participació Social de l’Ajuntament de Barcelona, i Laia Pineda, directora de l’IIAB i coordinadora del grup, han donat la benvinguda als participants: d’una banda, els nois i noies del Grup Altaveu i, de l’altra, els representants de les diferents entitats socials i professionals que són membres del grup.

En total s’han aplegat telemàticament una trentena de persones per escoltar el que havien de dir els nois i noies sobre com han viscut el confinament i com estan vivint ara les sortides a l’espai públic, com està sent la seva experiència a casa, la seva experiència amb els aprenentatges de forma digital o les relacions amb les seves amistats, entre d’altres.

L’objectiu d’aquesta sessió ha estat fer un exercici d’escolta activa sobre com el confinament per la Covid-19 i la crisi social que se’n està derivant impacta en els temes que els infants de Barcelona van identificar com a més rellevants per la millora del seu benestar a l’Agenda dels Infants, un dels principals resultats del programa municipal Parlen els nens i nenes.

Durant la trobada, els nois i noies del Grup Altaveu han traslladat les seves vivències i inquietuds al voltant de les demandes de l’Agenda, que varem debatre de forma agrupada, en quatre grans blocs.

Més temps a l’aire lliure en una ciutat més verda

Pel que fa a la demanda de passar més temps a l’aire lliure en una ciutat més verda, destaca l’enorme sentit de responsabilitat i la comprensió de la complexitat de la situació que han mostrat en els seus comentaris, així com una valoració molt positiva de les mesures preses per facilitar la tornada a l’aire lliure (talls de carrers, ampliació de voreres, etc.) malgrat que els semblen insuficients en el sentit que hi ha grans acumulacions de persones en un mateix espai i els inquieta no poder mantenir les distàncies de seguretat. També han valorat molt positivament la reducció dels nivells de contaminació que ha suposat el confinament tot i que es mostren escèptics sobre la possibilitat de mantenir-los després de la desescalada.

Més temps per gaudir amb la família

En relació a la demanda de tenir més temps per gaudir amb la família, un temps que es podria pressuposar que hi hauria hagut aquestes setmanes, paradoxalment els nois i noies del Grup Altaveu no consideren que s’hagi vist afavorida pel confinament. Consideren que el fet d’estar tots junts a casa no significa forçosament que hagin pogut passar més temps en família, ja que la feina de les persones adultes i la feina de l’escola dels nois i noies han fet que cadascú vagi a la seva. Tot i així, les experiències diverses dels nois i noies han evidenciat desigualtats importants en la gestió del temps i en la intensitat d’escolarització des de casa: mentre que uns tenen moltes feines i deures que els deixen gairebé sense temps lliure, d’altres es queixen de poca relació amb l’escola i es manifesten avorrits i avorrides per un excés de temps que no saben com emplenar.

Més escolta i prendre’s seriosament el que diuen

Pel que fa a la demanda de més escolta per part dels adults i prendre’s seriosament el que diem, els nois i noies es mostren escèptics. Malgrat que consideren que han tingut un bon accés a la informació durant tot aquest temps, agrairien haver estat preguntats en relació a les mesures a prendre durant el confinament, per exemple, perquè han trobat moltes incongruències, com ara la possibilitat de passejar els gossos des d’un bon inici i en canvi ells no poder sortir, o el fet de poder anar a comprar o anar prendre un cafè a una terrassa – ja en Fase 1- però en canvi no poder anar a veure els avis, entre d’altres. Tot i això, els nois i noies també es mostren comprensius en aquest aspecte, i es mostren molt conscients de la dificultat de la situació que estem vivint i de la dificultat per gestionar tots els canvis que ha suposat.

Canvis en les maneres d’aprendre

Una altra de les demandes dels infants recollides a l’Agenda era participar en les decisions de l’escola i canviar les maneres d’aprendre. En aquest sentit, els nois i noies participants en la sessió s’han sentit força escoltats pel professorat i han notat que rebien prou suport de l’escola. Comenten que, tot i que al començament del confinament el volum de feines i la pressió per complir amb les dates previstes era molt alt, poc a poc aquesta situació s’ha anat relaxant i el professorat ha anat adaptant el nivell d’exigència. També valoren positivament la introducció de noves metodologies d’aprenentatge, com el treball per projectes o la visualització de vídeos. Tot i això, troben a faltar les explicacions a classe del professorat i, sobre tot, el contacte amb els companys i companyes.

Finalment, pel que fa al retorn als centres educatius, els preocupa sobretot la viabilitat de les mesures de distanciament. Portar mascaretes i guants, diuen, pot ser feixuc però és factible, i en qualsevol cas, preferible a no veure als amics. En canvi, pensen que mantenir les distàncies serà molt complicat, tant a nivell de gestionar les separacions físiques en espais que, inevitablement, són reduïts, com els passadissos de les escoles, com per les ganes que tenen tots i totes de tornar a veure i a abraçar els seus companys.

Propostes per al Pacte de Ciutat

La sessió amb el Grup Altaveu ha servit per completar totes aquelles inquietuds que ja s’han anat recollint per part de les entitats membres del Grup d’Igualtat d’Oportunitats en la Infància del CMBS i dels diferents manifestos i posicionaments públics que han fet moltes de les entitats o grups professionals que representen, així com la visió de persones expertes en drets dels infants, entre les quals destacar el debat amb Jaume Funes per rescatar els aprenentatges de la gestió de la crisi del 2008 i recordar que hi ha respostes que, volent protegir la infància, els acaben fent mal.

Tot plegat serà tingut en compte en l’elaboració d’un document que el Grup d’Igualtat d’Oportunitats en la Infància del CMBS presentarà a finals de juny al Pacte de Ciutat per tal d’orientar les polítiques de l’Ajuntament de Barcelona i poder donar la millor resposta a la infància i l’adolescència i potenciar al màxim les seves oportunitats.

Projecte relacionat