Per què és tan important vetllar pel benestar digital dels infants i adolescents en el context actual? Des de quins marcs conceptuals cal orientar les actuacions municipals en pro del benestar digital? Quina evidència tenim de la realitat de la infància i l’adolescència en l’entorn digital i a la ciutat de Barcelona?
Aquestes són les preguntes principals que han orientat el treball realitzat pel Grup d’Igualtat d’Oportunitats en la Infància del Consell Municipal de Benestar Social de Barcelona (CMBS) i que han permès identificar 5 reptes i 9 oportunitats per promoure el benestar digital d’infants i adolescents, a partir de mesures d’actuació.
És justament aquest informe el que s’ha presentat a la 1a reunió de seguiment de la mesura de benestar digital de l’Ajuntament de Barcelona d’aquest 27 de gener, a la qual s’ha convidat tot el grup promotor de benestar digital (l’Institut Infància i Adolescència hi participem en tant que institució de recerca i també com a representants del grup d’infància del CMBS). L’informe sistematitza l’evidència disponible i es fa ressò dels debats més rellevants entorn el benestar digital de la infància i l’adolescència.
La reunió de seguiment també ha servit per conèixer les primeres actuacions que s’han desenvolupat dins la mesura de govern i per presentar la campanya “Barcelona més enllà de les pantalles”. Aquesta campanya, en la qual hem participat com a membres del grup promor, que té com a objectiu sensibilitzar sobre els efectes nocius que pot provocar l’ús excessiu de les pantalles i promoure un ús conscient i adequat dels dispositius digitals, així com fomentar alternatives saludables i gratuïtes que la ciutat ofereix a les famílies.
Podeu accedir aquí al resum executiu de l’informe, i aquí a l’informe complet.