Compartim el coneixement generat en l’elaboració del Pla d’Infància de Barcelona 2021-2030 amb la publicació i presentació de la Guia per a l’elaboració de plans locals d’infància i adolescència (PLIA) de la Diputació de Barcelona.
En el marc de la Jornada “La planificació estratègica en les polítiques d’infància: Capacitat transformadora, reptes i límits” organitzada per la Diputació de Barcelona per commemorar el Dia Mundial de la Infància, hem presentat la Guia per a l’elaboració de plans locals d’infància i adolescència (PLIA) elaborada per l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona per encàrrec de la Diputació.
La guia s’adreça als municipis (responsables polítics i tècnics) de la província de Barcelona que volen elaborar un pla local d’infància i adolescència per millorar-ne les seves vides i garantir millor els seus drets. La guia incorpora un marc conceptual i jurídic, els passos per elaborar un PLIA amb un viatge basat en 4 etapes (preparació, descoberta, camí i retorn) i 20 passos, i una proposta de drets, indicadors, reptes i actuacions que té l’objectiu d’inspirar els municipis.
En la presentació la guia, Laia Pineda i Elisa Stinus de l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona van posar de relleu la necessitat d’impregnat el PLIA de la perspectiva de la Convenció sobre els Drets de l’Infant de les Nacions Unides i de la LDOIA, amb la suficient adaptabilitat a la realitat de cada municipi i als reptes de cada moment en l’àmbit de la infància i l’adolescència per poder incidir en la transformació, tot i les limitacions i dificultats. La diagnosi, la perspectiva de drets, la participació infantil, la transversalitat, els espais de governança, l’avaluació i els temes emergents són les 7 idees clau per una planificació estratègica efectiva en l’àmbit de les polítiques locals d’infància i adolescència.