Milà i Tampere visiten Barcelona per conèixer els serveis dirigits a la petita infància

25/06/2024

Una delegació de la ciutat italiana de Milà i una altra de la ciutat finlandesa de Tampere han visitat Barcelona amb l’objectiu de conèixer quins són els serveis dirigits a la petita infància de Barcelona, especialment les Escoles Bressol Municipals i els Espais de Criança Municipals. Es tracta d’una visita que s’emmarca dins del projecte europeu EDUFIRST, que té a com objectiu final millorar i reflexionar sobre un model per millorar l’educació i cura de la primera infància a nivell local, incorporant els diferents aprenentatges compartits a partir d’identificar el reptes comuns a les 3 ciutats en relació als serveis d’educació i cura per a la petita infància (ECEC, en les seves sigles en anglès: Early Childhood Education and Care), tenint en compte la disponibilitat (igualtat en l’oferta), l’accessibilitat (barreres a la diversitat) i la qualitat dels serveis.

Després d’una primera visita a la ciutat de Milà el passat mes de maig, la visita a Barcelona s’ha centrat en donar a conèixer aspectes com el model educatiu, l’educació inclusiva, la bressol comunitària o les Bressols pel clima. També ha tingut lloc una trobada institucional amb el Regidor d’Educació Lluís Rabell, debats amb professionals i persones expertes, i un workshop final per reflexionar sobre les dificultats i millores en relació a quatre qüestions clau: la universalització dels serveis d’educació i criança per a la primera infància; el model educatiu i professionals; la xarxa, comunitat i famílies; i la diversitat en la societat i la infància. La tercera i última vista serà al setembre a Tampere.

EDUFIRST, que té una durada de tres anys (2024-2026), és un projecte europeu cofinançat pel programa Erasmus+ de la Unió Europea. És un projecte col·laboratiu que incorpora el coneixement de tres grans ciutats europees (Barcelona, Milà i Tampere) i l’experiència en recerca de la Universitat de Vic (UVIC) per tal d’identificar reptes comuns en relació a la disponibilitat (igualtat en l’oferta), l’accessibilitat (barreres a la diversitat) i la qualitat dels serveis ECEC, orientats a assolir la Garantia Infantil Europea a nivell local. L’Institut Infància i Adolescència de Barcelona participa com a soci de coneixement de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB).

 

Projecte relacionat

Programa relacionat

Educacions

Oportunitats educatives de la infància i l’adolescència a Barcelona és una línia de treball que vol aportar elements de diagnosi de l’educació a la ciutat de Barcelona, tot identificant reptes i propostes d’actuació per a la política local.