L’Agenda dels infants als tallers de recerca del Pla d’acció comunitària de la Verneda i la Pau

25/01/2024

Uns 15 infants d’entre 6 i 11 anys han dialogat sobre l’Agenda dels infants i han prioritzat les demandes i idees d’acció que més interpel·len el seu entorn més proper, especialment el districte de Sant Martí.

Uns 15 infants d’entre 6 i 11 anys que participen habitualment a les activitats del Casal de La Verneda, han escoltat amb atenció què és el programa de recerca i participació infantil “Parlen els nens i nenes: el benestar de la infància a Barcelona” i també les 11 demandes per millorar el benestar de la infància de l’Agenda dels infants (2a edició). Ha estat aquest dimarts 23 de gener en el marc d’un dels tallers mensuals de recerca que organitza de Pla d’acció comunitària de la Verneda i la Pau en col·laboració amb universitats o centres de recerca.

La coordinadora del programa Parlen els nens i nenes, Mari Corominas, ha explicat als infants com s’ha desenvolupat la recerca sobre el benestar de la infància i també quines han estat les 11 demandes resultants de tot aquest procés. Deprés d’escoltar amb atenció, els infants i adolescents s’han organitzat en petits grups per prioritzar les demandes que consideren que més interpel·len el seu entorn més proper, ja sigui la família, l’escola o el barri on viuen (districte de Sant Martí). Les demandes seleccionades han estat les següents:

  • Demanda 2. Fer equip per acabar amb el bullying.
  • Demanda 4. Més ajuda emocional i menys pressió sobre com hem de ser.
  • Demanda 6. Més temps lliure per jugar i fer les coses que ens agraden.

Amb les demandes prioritzades, els infants i adolescents han dialogat sobre les diferents propostes concretes per millorar el benestar dels infants, i han seleccionat les idees d’acció que pensen que són més necessàries. A més, també n’han pensat de noves per tal de poder avançar en la millora del benestar de la infància al districte de Sant Martí. És destacable que els petits grups han estat formats per infants de diferents edats, seguint la metodologia didàctica del Casal, per tal de treballar amb capacitats i habilitats diferents que es complementen i es potencien mútuament.

L’equip del Pla d’acció comunitària de la Verneda i la Pau considera que, més enllà d’haver apropat un programa de recerca en ciències socials als infants i adolescents del Casal, aquesta experiència pot convertir-se en un punt de partida per activar una línia de participació dins el seu projecte educatiu. Des de fa un temps estan explorant com apropar-se a la participació i amb l’Agenda dels infants podran connectar-se a iniciatives que estan en marxa al districte de Sant Martí, com ara el projecte europeu I’m Citizen de la Universitat de Barcelona.

Projecte relacionat

Programa relacionat