Jornada “Ciutat jugable: com es transforma Barcelona i la resta del món”

18/05/2021

El proper 1 de juny, dos anys després de l’aprovació del Pla del Joc a l’Espai Públic amb horitzó 2030, a la jornada “Ciutat jugable: com es transforma Barcelona i la resta del món” reflexionarem sobre com la situació actual de pandèmia fa més necessari que mai transformar la ciutat per fer-la més jugable, posant el benestar dels infants i la ciutadania en primer terme i garantint el dret a la salut, la vida comunitària i la lluita contra l’emergència climàtica.

Barcelona no és l’única ciutat del món que ha evidenciat aquesta necessitat i s’ha posat a treballar per donar-hi resposta. L’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de l’Institut Infància i Adolescència, la Associació Internacional de Ciutats Educadores, i el Centre Cultural el Born en el marc de l’exposició:  Per una educació en llibertat. Barcelona i l’escola 1908-1979 convoca la jornada “Ciutat jugable: com es transforma Barcelona i la resta del món”.

Acte virtual i presencial

Dia: Dimarts, 1 de juny de 2021
Hora: de 17.00 a 19.30 hores
Lloc: El Born Centre Cultural
Plaça Comercial, 12 – 08003 Barcelona

Per assistir de a l’acte de manera presencial cal fer inscripció prèvia a través d’aquest enllaç. Aforament limitat a 80 persones.

En cas que es vulgui seguir l’acte de manera virtual es podrà connectar a través d’aquest enllaç.

Continguts de la jornada

A través d’aquestes jornades coneixerem quines són les principals polítiques de joc a l’espai públic que desenvolupen altres ciutats com París o Sao Paolo, i parlarem amb experts internacionals sobre la necessitat d’estendre aquesta transformació arreu del món. Alhora, posarem el focus en Barcelona, i analitzarem quatre grans estratègies de transformació urbana que permeten augmentar els usos lúdics i comunitaris de l’espai públic: les transformacions de les àrees de joc; les pacificacions dels entorns escolars amb el programa Protegim les escoles; programes de transformació de patis escolars, o el programa Ampliem espais educatius per a escoles i instituts utilitzant parcs, places i jardins en el context de pandèmia.

Programa:

1a part: Ciutats jugables al món.

  • 17:00h-17:15h El pla del joc a l’espai públic i les estratègies de Barcelona per avançar cap a una ciutat jugable. A càrrec de Janet Sanz, Tinenta d’Alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat.
  • 17:15 – 18:00h Experiències internacionals
   • El cas de París. A càrrec de Patrick Bloche, Tinent d’alcalde de París encarregat de l’educació, la petita infància, les famílies i els nous aprenentatges i el Consell de París
   • El cas de Sao Paolo. A càrrec de Fábio Rodrigo Brandão, coordinador del projecte «Ruas do Lazer», de la Regidoria d’esports i oci, Ajuntament de São Paulo
   • El mapa de ciutats jugables. A càrrec de Tim Gill, consultor independent sobre infancia i defensor del joc i la mobilitat dels infants.
  • 18.00 – 18.10h Tancament del primera part a càrrec de Marina Canals, Secretària General de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores.

2a part: Barcelona, una ciutat jugable

 • 18:10 – 18:45h  Estratègies de transformació des de l’urbanisme i les escoles per a afavorir el joc a l’espai públic de Barcelona
  • Jornada ciutat jugable en el marc de l’exposició “Per una educació en llibertat”. A càrrec de Carles Vicente, director del Born Centre Cultural.
  • Escoles al cor dels barris: educació i joc a l’aire lliure. A càrrec de Maria Truñó, comissionada d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona.
  • Diversificació i millora dels espais per jugar a la ciutat. Experiències Protegim les escoles, jocs singulars i àrees de joc accessibles. A càrrec de Xavier Matilla, arquitecte en Cap de l’Ajuntament de Barcelona.
  • Vídeo “Barcelona amb ulls d’infant” amb un recorregut, des dels ulls i les opinions dels infants per tots els àmbits transformats.
 • 18:45 – 19:15h  La ciutat jugable, una demanda social:
  • Guanyar espais per a la joc, una qüestió de salut: joc, activitat física i socialització a l’aire lliure afavoreixen la salut dels infants i combaten els efectes de la pandèmia. A càrrec d’una persona representant de la Societat Catalana de Pediatria.
  • Els infants demanen millors espais per jugar, en una ciutat més verda. A càrrec de Laia Pineda, directora de l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona.
  • Guanyar espai pel passeig, el joc i la traboda pel dia a dia d’infants i famílies. A càrrec d’una persona representant de l’Associació Eixample Respira i Revolta Escolar.
  • La ciutat com oportunitat d’aprenentatge i joc pels infants i com un espai educatiu més per a les escoles. A càrrec d’Àngels Cadena, directora de l’Escola Mercè Rodoreda.
 • 19:15h-19:25h  Preguntes dels assistents i/o del xat
 • 19:25 – 19:35h  Cloenda a càrrec de Maria Truñó, comissionada d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona.

 

Projecte relacionat

Pla del joc a l’espai públic de Barcelona amb horitzó 2030

OBERT DES DE 2017 | Acompanyem l’Ajuntament de Barcelona en la definició i desplegament del Pla del joc a l’espai públic per tal que, amb horitzó 2030, la ciutat sigui cada vegada més jugable i ofereixi més i millors oportunitats de joc a l’espai públic als infants, adolescents i al conjunt de la ciutadania.