Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
Octubre 2019
 
 

Els reptes educatius de Barcelona en 4 infografies

Publiquem 4 infografies que resumeixen els 14 reptes educatius de Barcelona que s'han identificat en l’informe Oportunitats Educatives de la infància i l’adolescència 2018-2019, publicat al juliol. Fan referència a la petita infància, l’etapa de P3 a ESO, la secundària post-obligatòria i el temps fora l’escola. Un bon resum n'és l'article 14 reptes de ciutat per tenir més i millors oportunitats educatives a Educa.barcelona (+)

 
 
 

Una mirada als reptes en clau d'equitat

En l’educació primària, l’escola pública escolaritza el triple d’alumnat de nacionalitat estrangera, el doble d’infants amb necessitats específiques de suport educatiu i quatre vegades més d’infants amb beca menjador que els centres privats concertats. Aquestes són només algunes dades que es recullen en aquest article d'Adrián Zancajo i Alba Castejón, publicat a Elcrític.cat, que fa una exhaustiva mirada en clau d'equitat sobre els reptes educatius de P3 a ESO. (+)

 
 
 

Els materials del Parlen, en castellà i anglès

Seguint un dels nostres principis i raons de ser, compartir coneixement per enriquir el debat social, hem traduït al castellà i l’anglès alguns dels principals materials que ha generat el programa Parlen els nens i nenes: el benestar de la infància a Barcelona. Tant la presentació del programa, com el pòster infogràfic amb les 11 demandes  dels infants es poden consultar des d'aquesta tardor en castellà i anglès. També es pot veure el vídeo, amb subtítols en castellà i anglès. (+)

 
 
 

Ciutat jugable i ciutat jugada: diagnosi de les oportunitats de joc

Aquest article de Maria Truñó i Emma Cortés a l'Anuari Metropolità de Barcelona 2018 de l'IERMB, resumeix l’evolució dels espais de joc a Barcelona. L'article explica com, per primer cop, la ciutat compta amb una diagnosi per conèixer quines oportunitats de joc ofereix i exposa la creació d’un sistema d’indicadors i la generació d’una base de dades com a condició prèvia per al disseny i planificació del joc a la ciutat. (+)

 
 
 
 

Informe Violència viral, la violència en l'entorn digital

L'informe Violència viral, anàlisi de la violència contra la infància i l'adolescència en l'entorn digital, publicat per Save the Children, recull els diferents tipus de violència online als que pot ser que hagin de fer front els infants i adolescents quan usen les tecnologies i els dispositius electrònics. L'informe, que aporta dades de la realitat catalana, aborda els possibles factors de risc i les conseqüències de patir aquestes violències, i inclou un seguit de recomanacions a joves, famílies i professionals.

 
 
 

Estat mundial de la infància: informe 2019

Un de cada tres nens i nenes menors de 5 anys de tot el món presenta retard en el creixement, emaciació o sobrepès i, en alguns casos, una combinació de dues d'aquestes formes de malnutrició. Així ho recull UNICEF en el seu informe Estat Mundial de la Infància 2019 que, per primera vegada després de 20 anys, es torna a fixar amb la nutrició infantil. Per la seva banda, el comitè espanyol d'UNICEF, juntament amb la Fundació Gasol, ha publicat l'informe Malnutrición, obesidad infantil y derechos de la infancia en España on destaca, entre d'altres, que un 35% dels nens i nenes d'entre 8 i 16 anys té excés de pes.

 
 
 

Resum executiu Parlen els nens i nenes

Compartim el resum executiu en forma de presentació del programa Parlen els nens i nenes: el benestar de la infància a Barcelona. Presentació general del projecte Parlen els nens i nenes: el benestar subjectiu de la infància a Barcelona". En aquesta presentació no només s'expliquen els objectius, les característiques i les fases en què s'ha desenvolupat el programa, sinó que també funciona com a resum executiu de l'informe final. En ella, s'hi destaquen les principals troballes que han emergit de la recerca quantitativa i qualitativa i inclou les principals dades sobre el benestar subjectiu de la infància a la ciutat.

 
 
Institut infància: coneixement, polítiques locals i drets dels infants
  Website institutinfancia.cat
  Twitter @InstInfancia
  Subscripció Subscriu-te
  Institut d'estudis regionals i metropolitans de Barcelona
  Website institutmetropoli.cat
  Twitter @InstMetropoli
  Subscripció Butlletí Institut Metropoli
 
Aquest correu s'ha enviat des de digital@institutinfancia.cat
Per què has rebut aquest butlletí? Si desitges donar-te de baixa clica aquí
Si vols modificar les dades de subscripció clica aquí
Plaça de la Vila de Gràcia, 6 baixos, 08012, Barcelona - Tel. 930023255