Parlem del temps dels infants al Parlament Europeu d’Estrasburg

28/11/2024

Els nens i nenes de Barcelona demanen més temps lliure i poder-lo dedicar a fer les coses que els agraden, és una de les 11 demandes per millorar el benestar de la infància recollida a l’Agenda dels Infants. I l’Ajuntament ja hi esta donant resposta. Ho hem explicat a Estrasburg, a la capital mundial del temps 2024.

Durant el 28 i 29 de novembre de 2024 Estrasburg ha estat la Capital Mundial dels Temps, celebrant dos dies de debat i trobades per parlar de la legitimitat del dret al temps per tenir cura d’un mateix i dels altres, promovent una Europa més social i equitativa. Els debats, que han tingut lloc al Parlament europeu de Estrasburg amb la presència de l’Alcaldessa Jeanne Barseghian i el Vicepresident del Parlament Younous Omarjee, han comptat amb la participació de diferents persones expertes en polítiques del temps.

Entre d’altres, hi ha participat Elisa Stinus, investigadora de l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona, que ha fet una presentació emmarcada en la conferència sobre el temps dels infants. La presentació, que ha partit de la necessitat de combinar coneixement, espais deliberatius i polítiques públiques, s’ha centrat en explicar la demanda dels infants de Barcelona de tenir més temps lliure, tal i com s’expressa en l’Agenda dels infants en el marc del programa sobre benestar infantil Parlen els nens i nenes.

Aquesta demanda, sorgida de la insatisfacció dels infants de tenir més temps lliure (tal i com mostren els resultats de l’Enquesta de benestar subjectiu realitzada a 5.000 infants de 8 a 11 anys de la ciutat), s’ha vinculat a les polítiques de temps que es promouen des de l’Ajuntament. El Pla d’infància 2030 de Barcelona incorpora polítiques en l’àmbit dels primers 1.000 dies de vida, el temps lliure i en família, el temps de tardes i vacances, i el temps relacionat amb la salut i els usos de les pantalles. És necessària una mirada i una resposta holística en relació a les problemàtiques d’usos del temps, que tingui en compte les necessitats dels infants i de les famílies, sense generar desigualtats ni de gènere ni de classe.

Programa relacionat

Observatori 0-17 BCN

L’objectiu del programa és millorar el coneixement i generar anàlisis periòdiques sobre les vides i els drets de la infància i l’adolescència de Barcelona per enfortir les polítiques locals que afecten a aquesta etapa vital dels ciutadans entre els 0 i els 17 anys.