Ens sumem a l’aturada general i a la defensa dels drets, la convivència i la democràcia

02/10/2017

Des de l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona ens afegim a la condemna social de les actuacions policials violentes del dia 1 d’octubre que han vulnerat drets i llibertats civils i polítics de la ciutadania arreu de Catalunya, incloent infants i adolescents, també protagonistes de la vida social i subjectes amb drets específicament reconeguts i amb capacitats per exercir-los.

Recordem que la Convenció sobre els Drets de l’Infant de Nacions Unides reconeix els drets a la llibertat d’expressió (art.13) i la llibertat d’associació i de reunió pacífica (art.15). Així mateix, la Llei dels Drets i les Oportunitats de la Infància i l’Adolescència de Catalunya, recull que tenen dret a prendre part en reunions públiques i manifestacions pací­fiques (art.35.3). Per aquests motius, ens sumem a l’aturada general del 3 d’octubre.

Volem posar especial atenció als impactes de la repressió i a la por que infants i adolescents han patit i observat en primera persona, als carrers quan estaven amb les seves famílies, als mitjans de comunicació i xarxes socials o a les seves escoles, algunes amb portes, parets i mobiliari destrossat per agents policials.

Animem a seguir treballant col·lectivament per tenir una cura especial dels nostres nens i nenes, dels nostres nois i noies: dediquem espais i temps a acollir les seves emocions, escoltar les seves inquietuds i acompanyar-los a posar-hi paraules i donar-li un sentit que reforci la defensa dels drets humans, la convivència i la democràcia.

 

Així mateix, ens fem ressò del posicionament del Síndic de Greuges de Catalunya del dia 29 de setembre sobre la participació dels infants i adolescents i el pluralisme a les escoles.