Aquest passat 6 de novembre, Magda Orozco, directora de Serveis d’Infància, Joventut i Gent Gran de l’Ajuntament de Barcelona ha presentat els principals resultats de l’informe Infant, aquí tindràs bon tracte, en el marc d’una trobada de la Taula Interinstitucional per a la prevenció de les violències sexuals en la infància i l’adolescència.
L’informe, realitzat per EDUCO i l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona, recull els resultats de la diagnosi sobre el desplegament de la Llei orgànica de protecció integral a la infància i l’adolescència davant la violència (LOPIVI) en l’àmbit d’actuació de l’Ajuntament de Barcelona i les entitats municipals vinculades.
La diagnosi es realitza a partir de l’anàlisi de documentació clau i d’una ampla bateria d’entrevistes semiestructurades a personal de l’Ajuntament i a persones especialistes en violència vers la infància i l’adolescència.
Els resultats es composen d’una anàlisi del context de les violències contra els infants a la ciutat i de les aportacions del nou marc normatiu. Alhora s’identifiquen els aspectes clau per a la implementació de la Llei en diferents àrees i serveis de l’Ajuntament (coneixement de la Llei, avenços en l’enfocament d’infància i recursos existents en la protecció a la infància davant la violència).
Al final de l’informe s’enumeren els 10 reptes pendents i les actuacions de futur que es deriven d’aquest treball de diagnosi, algunes d’elles previstes de desenvolupar durant el mandat actual (2024-2027) i d’altres que es preveu desenvolupar en un termini més llarg.
Com a principals reptes per avançar en el desplegament de la LOPIVI s’enumeren:
- Repte 1. Impulsar el nou marc normatiu que aporta la LOPIVI i el canvi de paradigma que suposa.
- Repte 2. Formar els i les professionals de l’Ajuntament de Barcelona i dels serveis gestionats o promoguts per l’Ajuntament de Barcelona en què participen infants i adolescents.
- Repte 3. Revisar els protocols i millorar els recursos d’acompanyament i suport.
- Repte 4. Desplegar les figures clau: el delegat/ada de protecció en l’àmbit esportiu i del lleure i el coordinador/a de benestar i protecció en l’àmbit educatiu.
- Repte 5. Incorporar i millorar els requeriments en entitats i empreses per a l’homologació i la prestació de serveis a infants i adolescents.
- Repte 6. Implementar el model Barnahus.
- Repte 7. Impulsar mesures de prevenció de la violència vers infants i adolescents en l’àmbit d’internet i xarxes socials.
- Repte 8. Facilitar la informació i la participació d’infants i adolescents.
- Repte 9. Promoure el bon tracte vers infants i adolescents i sensibilitzar les famílies.
- Repte 10. Visibilitzar els casos de violència vers la infància i l’adolescència i millorar la recopilació de dades.
Un element a destacar és l’obertura, el 14 d’abril d’aquest 2024, del servei Barnahus d’atenció a la infància víctima de violències sexuals (repte 6 de l’informe). Es tracta d’un model d’atenció integral a la infància que ha patit violència que posa els nens i nenes al centre per tal d’evitar la seva revictimització. Barnahus (casa dels infants en islandès) crea un entorn similar al que ofereix una llar per acollir als infants i poder-los vincular a dos professionals (normalment piscolèg/a i treballador/a social) que els acompanyaran duran tot el procés d’atenció. A través d’aquest model (que s’està escampant per tot Catalunya després de l’exitosa prova pilot de Tarragona) s’intenta minimitzar la contaminació del testimoni i garantir les millors condicions davant una possible entrevista forense o declaració judicial, que té lloc a les mateixes instal·lacions, ja convertides en un entorn segur per als infants. En aquest sentit la intervenció coordinada de totes les administracions i institucions competents és un dels reptes més importants del nou servei.