‘Barcelona Societat’ es tornarà a editar després de 5 anys

23/12/2016

L’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona ha impulsat, de nou, la revista Barcelona Societat, que reneix després de quasi 5 anys sense editar-se. La nova etapa de la revista, que es va presentar el passat 22 de desembre, aposta pel format digital i la traducció al castellà i a l’anglès, que li confereixen majors possibilitats de difusió i d’impacte.

Com ja ho feia des de 1993, la revista té la voluntat de ser un instrument de difusió dels estudis i investigacions socials relacionats directament amb la ciutat de Barcelona i, ara, en la nova etapa, Barcelona Societat s’ha de convertir també en una eina per documentar les pràctiques innovadores en matèria de polítiques socials a la ciutat que ja s’estan portant a terme.

Segons Laia Ortiz, tinenta d’alcaldia de Drets Socials a Barcelona i presidenta de l’Institut: “reneix la revista i també la voluntat de ser més efectius en el combat contra les desigualtats, i per fer de Barcelona un referent i model en drets, cohesió i justícia social”.

Apostar perquè la recerca i el coneixement siguin socialment útils

Des de l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona, que vàrem ser a la presentació d’aquesta nova etapa de la revista, celebrem aquest retorn, ja que és una bona notícia veure renéixer un projecte que aposta per la divulgació de la recerca social que es realitza a la ciutat amb l’objectiu de millorar les polítiques socials i la vida dels seus ciutadans.

Massa vegades els esforços esmerçats en conèixer la realitat de la ciutat (que suposen costosos processos de recollida de dades i la contribució altruista per part de molts ciutadans i professionals anònims), queden poc amortitzats per la manca de difusió dels resultats i també per la manca d’orientació de la pròpia recerca a tenir una utilitat social. Per ser socialment útil, la recerca no pot quedar-se amb el diagnòstic i la comprensió de la realitat, sinó que ha de ser necessàriament propositiva. Com a societat i encara més com a administracions públiques amb la responsabilitat d’administrar els béns públics, hem d’autoexigir-nos que els esforços de coneixement de la realitat serveixin per revisar o formular noves polítiques amb ànim de millorar la vida de les persones.

Aquest objectiu i aquesta exigència sobre la utilitat social del coneixement, està en els fonaments del nou projecte de l’Instiut Infància i Adolescència de Barcelona, i és per això que, a banda de formar part del Consell de redacció de  Barcelona Societat ens agradarà, en un futur, poder impulsar un número de la revista sobre la realitat de la infància i l’adolescència a la ciutat.

Els nostres millors desitjos per la nova etapa de la revista Barcelona Societat!