L’Ajuntament incorpora les propostes dels infants en la transformació de dos parcs en espais lúdics

18/06/2018

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat als nens i nenes de 5 escoles i un esplai dels barris de Sant Andreu i Nou Barris, l’avantprojecte de la transformació del Parc de la Pegaso i del Parc Central de Nou Barris.

Aquestes presentacions, una per a cada barri, han suposat la quarta i última sessió del procés de cocreació en el que han participat cada un dels grups; un procés dissenyat i dinamitzat per l’Institut Infància i Adolescència, en el marc de la mesura de govern Barcelona dona molt de joc, presentada per l’Ajuntament el febrer d’aquest any. L’objectiu d’aquest treball és la transformació de dos parcs de la ciutat en espais lúdics que afavoreixin el dret al joc dels nens i nenes, recollit en la Convenció dels drets de l’infant de les Nacions Unides.

En total, 173 infants de les escoles Turó Blau, Pegaso i Congrés Indians, en el cas del Parc de la Pegaso; i de les escoles Àgora i Calderón de la Barca i de l’Esplai La Guineueta, en el cas del Parc Central de Nou Barris, han fet les seves valoracions sobre l’estat dels dos parcs i han fet les seves aportacions i propostes de millora.

Generar coneixement i fer propostes concretes

La realització d’aquest procés de cocreació, els resultats del qual es recullen en aquest informe, s’ha dut a terme amb 3 principals objectius. D’una banda, la de generar coneixement metodològic. És a dir, crear un model de participació dels infants per a la cocreació dels parcs, de manera que sigui molt més fàcil sistematitzar aquest tipus de pràctiques que permeten tenir en compte la mirada dels infants en la transformació de l’espai públic, especialment en aquelles qüestions que tenen a veure amb el joc al carrer.

De l’altra, la generar coneixement sobre què els agrada jugar als nens i nenes de Barcelona i sobre com han de ser, segons el seu punt de vista, els entorns de joc a la ciutat.

I, per últim, extreure propostes concretes de transformació de dos parcs (el Parc Central de Nou Barris i el Parc de la Pegaso), de manera que des de l’Ajuntament, especialment des del Departament de Prospectiva, des de Parcs i Jardins i des dels districtes) es tinguin en compte aquestes propostes dels infants.

 

Què demanen els infants?

Els infants que han participat als dos processos de cocreació han demanat coses bastant similars. Coincideixen en la voluntat de desbordar les àrees de joc actuals i en la necessitat de pensar tot el parc com un espai jugable. Volen alguna estructura gran que permeti escalar, lliscar o penjar-se i, també, llits elàstics, espai per a jocs de pilota i un espai per a jocs de rodes (patinet, skate, patins). A més, tenen en compte no només les necessitats de joc, sinó també aquells elements que constitueixen un bon entorn, com ara el fet de poder disposar de lavabos o espais a l’ombra per poder-s’hi estar, zones de descans i trobada, amb taules de pic-nic i accés a wifi. També demanen que la natura sigui molt present al parc i que els serveixi per jugar i experimentar (fulles, sorra, aigua, turons d’herba per rodolar, laberints, etc.).

Les 16 propostes clau pel Parc de la Pegaso i les 15 propostes clau pel Parc Central de Nou Barris es podran consultar en l’Informe de resultats del procés de cocreació dels amb infants de dos parcs de Barcelona.

Projecte relacionat

Pla del joc a l’espai públic de Barcelona amb horitzó 2030

OBERT DES DE 2017 | Acompanyem l’Ajuntament de Barcelona en la definició i desplegament del Pla del joc a l’espai públic per tal que, amb horitzó 2030, la ciutat sigui cada vegada més jugable i ofereixi més i millors oportunitats de joc a l’espai públic als infants, adolescents i al conjunt de la ciutadania.

Projecte relacionat